Thursday, 27 September 2012

Kisah Baju Bertunang

Salam Lovelies..

Before start cari kain untuk bertunang, I da set dalam my mind....I nak cari chiffon beaded. Its well known yg chiffon beaded is slightly pricey. hihihi. 

So, we start hunting kain seawal bln 3. Tempat yg dituju adalah Jalan TAR. First kedai yg we all terjah adalah Gulatis. then straight pegi level yg ada chiffon beaded sume. Huhu...bila tengok harga yg ditulis tu rasa seram. hahaha.. price is more than rm600 untuk sepasang. means dpt 4 meter chiffon beaded + 4 meter satin for lining + 4.5meter satin utk lelaki. Itu mmg adalah standard price la kot kan? but for me.. rasa mcm mahal giler kot! pastu mula la idea kuar nk patch lace sendiri. tapi bila tgk harga lace pon hampir2 membunuh... err..lupakan saje. 

Masa kt Gulatis tu, beria la SA(sales asisstant) tu kuarkan kain2 tu..kasi cadangan kaler sume. I prefer nak kaler champagne. Masa tu kaler champagne mcm nk jadi trend. Plus..i kena cari kaler yg sesuai ngan kulit hitam manis i ni. hihihi. but...bila tgk beading kt chiffon tu..rasa blergh...sume nye style beading yg kedekut. Setakat 2inci beading works jer. mcm tak berbaloi ngan harga. Ada juga kaler yg berkenan. Pastu..last price yg SA tu offer adalah rm650. errrkkk. there is no way i'm gonna pay for that price utk baju bertunang. Tapi Mr. N ok jer. siap ckp..amik la..dia yg bayar. 

But me, yg masa tu..masih berbekalkn iman yg tebal..hahaha... tebalkn muka dekat SA tu...ajak Mr. N kuar cari tempat lain. Bila da kuar dari kedai Gulatis tu, kami pergi kat seberang jalan. ada Globe, Kamdar and lain2. Lepas tu, terjumpa satu kedai biasa..yang jual banyak lace. Kiranya dari luar kedai tu, da nmpk yg kedai tu jual utk baju org kawen. hihi..nama kedai tu First Impression. rasanya ramai da kot b2b tau pasal kedai ni. Tgk price tag kt sume lace dlm tu mcm murah giler. hihii... terus la pegi bahagian chiffon beaded.

Kt First Impression tu tak bnyk sgt choice kaler chiffon beaded. Diorg gantung siap2...unlike dekat gulatis, jakel yg jual sekayu tu. bila tgk2 pilihan kaler yg ada kt situ, terbekenan kat design ni. kaler mcm soft gold. lepas tu..beadworks sgt puas hati..sebab jenis menjala ke atas. puas hati la sket tgk beadworks mcm tu kan. then harga tersangat la murah. rm380 kot sepasang utk laki and pompuan. OMG! mmg trus nak beli. Tapi Mr. N mcm tak suke plak da. maybe sebab kaler tu kot. dia takut kalo dia kena pakai baju melayu kaler tu. ataupon..sbb yg ni harga murah..so, dia takut kualiti tak setanding dgn jakel or gulatis.  hahaha. well..peduli ape kan..asalkn leh save rm270. bnykk tuuu

         
Suker betul ngan corak gini. takde bunga2.

Utk bertunang, i mmg tanak Mr. N pakai baju melayu pon..tambah2 yg sama kaler...err..rasa mcm over plak nnt.. da mcm nk menikah la plak kan? hihihi....so, utk dia...i pilihkn kaler hijau...utk buat baju raya. so, matching ngan baju raya i tahun ni..kaler hijau emerald. hihihii. Berakhir suda cari kain. then tak menyabar nk hantar kat tailor. I hantar dekat kak liza, ampang. dia mmg ada keje butik pengantin...tp i tak tahu kt mana. sbb i hantar kt rumah dia trus. I dengar..before ni dia ada keje kt butik Lynda Rahim? hahah.. still...no idea.
i berani amik kt dia...sbb rate dia bley tahan murah...still dlm budget and before ni my fren da penah anta baju tunang kt dia jugak. workmanship sgt puas hati. betul2 kemas dan terletak cantik kt badan. 

Ni baju my fren yg k.liza tu jahit. leher dia ala2 kipas.

Masa hantar baju tu...i bgtau nk simple kurung moden... sama je ngan design my fren ari tu. with lots of button mushroom kt belakang ngan hujung tangan. And kak liza tanya part leher...nk sama mcm my fren juga ke. tu i twist sket...i suruh dia letak beads dari chiffon tu kt leher. konon2 mcm nk jadi rantai. hihii. Oh..dalam masa yg sama..i hantar 3 pasang baju utk raya. but sepasang i request suh siapkn awal..sbb nk pakai utk kenduri.

Bila dpt sepasang baju yg siap awal...rasa ketat! hahaha...tak de la smpai tak leh nk pakai...cuma rasa muat2 jer. so, cpt2 bgtau k.liza..suh longgarkn sket baju bertunang tu...huhu..bukan ape...utk bertunang kn...jumpa ramai org..bakal mak mertua lg...so, kena jaga adab sopan. my mom pon da berkali2 pesan suh buat baju tu longgar sket.

Nak di jadikn drama sket... baju raya i siap awal...seminggu puasa da siap da baju raya. cuma baju tunang tak siap lg. lagipon i bertunang 31ogos....2 minggu lepas raya. so, tanak dia buat rushing2...i pon ckp kt dia...i bley amik lepas raya. lgpon...i mmg akan blk kl utk keje 2 hari lepas raya tu. I keje jumaat and sabtu. So, plan hari ahad da bley balik perak...tp...i call akak tu dari jumaat..tak dapat2! di luar kawasan. yg peliknya..send sms...delivered plak. :(( perghh..masa tu da cuak giler. tp tak nak fikir bukan2. mmg check abis fb dia, tgk dia check in kt mana sume.  sbb takut salah miscomunication ke ape. sbb dia kata...lepas raya baru start nk cuti panjang..sbb dia nk siapkn tempahan baju raya.

Nasib baik...ahad tgh hari tu..dia sms...ckp baru smpai airport. rupanya dia g berjalan kt medan. hihihi..buat org risau jer. so, tukar plan..balik perak hari isnin..sbb hari isnin mlm tu baru amik baju. drama la kejap masa tu. moral of story...jgn jadi baik sgt yer b2b sekalian. kalo dlm hal ni..hati kena keras sket...biar jadi selfish sket tak per. huhuhu. masa fitting kt rumah akak tu...rasa lega sangat...sbb tak ketat. mmg selesa sesangat. tapi sedih gak masa tu..sbb tak sempat nk cari tudung yg matching. dlm kepala nk pakai tudung mcm radiusite tu. beading sakura penuh kt kepala. tp kalo blk perak...mmg harapan sgt la nk jumpa kan???


   
Hasil yg sgt berpuas hati. 

 Close up detailing kt leher.

Hari selasa i kuar ngan my mom, sebab nk cari tudung. tu pon i mcm tak de mood. mmg rasa hopeless giler...rasa mcm takkn jumpa je tudung yg cantik mcm radiusite tu. tp my mom tetap tak putus asa. ajak i pegi sume kedai yg rasa ada jual tudung. i da ingt nk settle down pakai tudung bawal je la kot. tp langsung x de satu pon yg berkenan. then...i singgah Secret Recipe, nak tempah kek hantaran.

Then...tetiba saje je masuk kedai tudung sebelah secret recipe tu...and ternampk tudung yg ala2 radiusite tu! pergghh..teruja giler kot. da la jumpa kaler yg leh match. tp design plak i tak berkenan..sbb jenis tudung syria tu. kena pakai 2 piece, ngan inner awning. oh mann....i tak suke sgt pakai inner awning tu...sbb Mr. N ckp muka mcm indon. hahaha. so, my mom suh i try...and tangkap pic...suh cpt2 send kt Mr. N to get approval. hahahha. Suprisely, Mr. N ckp ok! ahhahaha. but i tetap berdegil...tanak pakai awning tu. nk cari inner cotton je nanti. err..harga pon murah. dlm rm65 kot. tp guna skil tawar menawar my mom, i just byr rm50 kot. hahaha. murahhhh. mmg tak sangka ah leh jumpa tudung mcm radiusite tu kt parit buntar!!! haha. 


With beloved mom yg awesome! luv u so much! tak sabar2 suh i snap pic...suh send kt Mr. N for approval.
 
ada 2 hari lg before majlis..i tetap gigih nk cari inner cotton yg sama kaler. tp mmg susah sgt nk jumpa. mmg kaler tu, satu dalam seribu je kot. so.. mmg pasrah la pakai awning tu jugak. tapi...bila mak andam tu pakaikn tudung tu kat i....cantik la plak!!! hahahah....everything turn out so perfect! hahah..rasa nyesal plak tak jaga betul2 awning dia tu..sbb nmpk kelepet sket kt tepi tu. :( huhuuhu moralnya...sila dengar cakap mak masing2 yer...sbb pilihan mak tu selalu tepat. :)

rupa paras tudung ala2 radiusite tu. errr...veil tu adalah hasil sewaan kt bridal yg makeup kan i. rm20 je. hihi.


Selesa nk bergerak dgn baju ni

Gambar full baju. sekali ngan kasut. tu kasut raya..sengaja beli kaler cream. from vincci. sgt suke peep toe shoes. :) tapi sygnya op tak amik pic belakang..so tak de pic button mushroom yg meriah tu.


ps: mushroom button tu bukan lah dummy semata. mmg berfungsi tu. if before ni,  baju raya i sume baju kurung moden...my mom and SIL i ckp..baju cik abang sayang. hahaha..sebab ada zip belakang...nk pakai je...kena panggil cik abang syg zip kan. tapi baju tunang i ni...x tau la kategori ape...mungkin cik abg pon menyampah nk tolong butangkan. ada 32biji butang kot! nasib on my e-day ada bff yg super baik. hihi..sayang dia ketat2.


info tambahan.
First Impression ada 2 kedai. satu kt jln tar...opposite sogo...satu deret ngan globe.
Lagi satu kedai dlm Semua House, tgkt 1. btw, kt First Impression pon leh hantar jahit skali. kt atas tu ada tailor yg mmg khas jahit baju pengantin. siap ada pakej skali ngn pelamin lg.

Contact k.liza : 0123394934
Fb: https://www.facebook.com/zaza.liezz
k.liza ni mmg blajar fashion...mmg specialty utk wedding. so..kalo nk suh dia wat ape2 design pon. insyaAllah bley. :) oh..btw..dia muda lg. anak baru 2 org. comel2. hihi
Harga start dari rm350 dan keatas utk chiffon beaded. if lace...lg murah kot. kalo nk suh dia patch ngan beadings...i tak tau harga. hihi

6 comments:

LiNda said...[Reply]

cantik baju brtunang, btw linda pun alter baju kat first impression..kat situ bnyak gak baju2 yg cntik :)

Syazlina Khairuddin said...[Reply]

cantik sgt bjnyer..tp smpai 32 butang..wah penat jugak tu nak tlg m'butangkan..hehe..syaz rase tudung awning mmg nampak cantik je pkai if kita dimakeupkan..

shizansyafik said...[Reply]

baju tu cantik.. haritu berkenan juga nak beli chiffon beaded, tapi FFIL n FMIL tak bagi sebab susah nak cari tukang jahit yang sanggup nak jahit

orked violet said...[Reply]

dear, ur beaded chiffon sebijik mcm mmbr I. die pkai time tunang gk.kaLEr dark pink.skang die da pkai g dinner.comeL jek =)

kite nye E! aritu pon kaLer kuning.tp xde pic.tunggu OP.huhu

when was ur engagement??

not sure whether I penah visit ur bLog before.tp ni 1st time bc entry E! awak.cantekk =)

BTW, salam kenal ye~
sya-orked.blogspot.com

Miss N and Mr N said...[Reply]

tq all. :)

btw, orked, mesti bju ur fren tu cantik..sbb kaler pink! arghh..i love pink. hihihi. bertunang 31ogos ari tu. >.<

Anonymous said...[Reply]

cari lace murah leh follow INSTAGRAM saya https://instagram.com/villalace/