Wednesday, 5 November 2014

Fifty Shades Fever



A few weeks ago, secara tak sengaja, I TERtengok trailer Fifty Shades of Grey di youtube. kehkehkeh. Alamak..apesal hot sangat trailer ni??? Fuhh.. terus godek godek dan godek....rupanya...movie ni based on novel. haish..tak leh jadi nih.... terus order buku tu secara online. i try my luck kt MPH online. Eh...ada la! tanpa berfikir panjang, terus add to cart and check out! oh..untuk dapatkan free delivery kena beli more than rm50 ye. maka...I tambah satu novel melayu by Melur Jelita. (heard a good review from my MALE fren). Kejadian berlaku masa hari jumaat malam, kebetulan I kena keje malam tu ganti org...huhu..nampak sangat time keje terlampau free sampai sempat tengok youtube bagai.

Pagi sabtu tu, makin lama google..makin tak sabar nak baca novel dia. wakakka. Mind you, this Fifty Shades of Grey is top best-seller around the world. hoho..macam2 review yang ada...mostly of course orang kutuk2 dan label buku ni as mommy porn. ok fine...but still best seller kot! movie blom kuar lagi, tapi novel da meletop2. cer tunggu movie dia kuar tahun depan, memang confirm kalah twilight, harry potter, davinci code novel semua. hoho.

Akhirnya..sebab tak sabar sangat nak tunggu mph deliver my precious novel, tu la..sape suruh beli jumaat malam kan.... hari sabtu tu jugak I cari versi online. hohoho..untuk dipendekkan citer....i telah berjaya habiskan all the trilogy dalam masa 3 hari! giler betul. mph blom deliver lagi, i da siap khatam 3 novel. and i loveeeee it! demam beb. Demam Christian Grey. wakakkaka. sambil baca online kt blackberry, sambil dok playback trailer kat atas tu. wakakaka. saiko sangat da ni. awat la lambat lagi nk tunggu Valentine 2015 ni??? wuwuwuwuw..



My Review (payah sungguh nak jumpa melayu or malaysian blogger yg review pasal fifty shade of grey ni - bnyk orang indon je yg review..jgn tak tahu..novel ni telah dialih bahasa indon ok!)

-novel ni sungguh la hot!!!!
-tersangat la fiction.... hihihi. memang jalan cerita fantasi untuk setiap perempuan dalam dunia ni. hohoho..ala2 macam cinderella...hoiii..sape tanak kawen dengan laki kaya, hensem, perfect segala? 
-korang rasa citer twilight tu da habis syok, habis romantic, habis fairytale? nah...try baca and tunggu movie ni plak kuar (btw..penulis novel ni, EL James adalah fanatic twilight, so novel dia ni pon inspired by twilight tu jugak la...tapi dia punye berangan tahap langit ke-7.
-novel ni jadi hot sbb terlalu bnyk sgt adegan tetttttt di perincikan dalam ni. wakaka..sampai tak tercapai dek akal? EH!
-kalo baca novel ni, totally GUILTY PLEASURE.  benda tak patut dibaca, tapi tersuka plak. wakaka.
-para2 gadis yang belum kawen, disarankan tak payah la baca. kang satu hal pulak nak cari calon suami perfect macam Christian Grey tu. muehehe..
-org ramai kecam novel ni sebab terlalu banyak sangat adegan sex yang diperincikan. ye..dia bagi tau segala benda dalam ni, takde nak potong sana sini. DETAIL! tapi overall, kalo baca ke3-3 novel sampai habis, its actually a GOOD LOVE STORY! seriously... jalan cerita yang best...adegan sex tu just icing on top jer. tapi icing on top pon....boleh terinspired ok!
-maka...kalo ada male reader dalam blog I ni, sila la suruh bini anda baca novel ni, dan nantikan perubahan bini anda. wakakakka. 

-untuk sape2 1st time nak baca novel ni, disarankan baca dalam bilik sorang2..not advisable baca tempat awam macam dlm lrt etc, confirm beb...confirm ackward nak mampos! rasa macam tengah buat dosa baca novel ni. T__T. well, atleast that what i feel la. mmg guilty pleasure. 
-masa I baca 1st novel, memang culture shocked habis...rasa mcm WTH i'm reading ni?????tak bley nak digest. tapi buku 1st dia ending tak best, macam tergantung. 
-so, bila sambung buku 2 and no 3 da rasa ok. rasa da bley terima, and baru feel lovey dovey jalan citer dia. and finally baru la tersuka kesemua novel dia. wakakaka. and I da ulang baca 2-3 kali trilogy dia. eh, novel melur jelita tu, separuh pon blom habis baca lg tau!
-teknik penulisan EL James ni tak de la best sgt..bley rated as poor/bad. hahaha. org 1st time tulis novel kan..biasa la tu. hopefully movie dia dapat deliver sehabis mungkin. 

Jamie Dornan sebagai Christian Grey. ahhh.. hot kan?? hahaha
i'm glad production pilih Jamie Dornan ni. kalo ikut fan FSOG diorg suggest Matt Bomer la, Ian Somerhalder (bosan da tgk Ian ni berlakon..biar je dia remain jadi Damon Salvatore dalam vampire diaries)

My blackberry penuh ok gambar Jamie Dornan ni. wakakak..habis semua ceruk I cari gambar dia. He is an Irish actor. kalo dengar dia cakap slang british..Oh My.....terus rasa nk terbang pegi glasgow. haha. kalo rasa was2 dia boleh ke tak bawa watak Christian Grey, sila la tengok dia berlakon dalam drama The Fall. perghh...watak dia dalam The Fall tu lagi la wicked! Setakat dia nak bawa watak Mr. Grey ni, kacang sangat la kan. lagipon dia da memang biasa half2 naked ni, almaklumla model Calvin Klein. muehehehehe. tapi..dia da kawen ok! siap ada anak sorang. so, tak payah nk berfantasi lebih2. wakaka..oh and ex gf dia adalah Keira Knightley. cis...detectif conan betul kan, semua benda i korek. hahaha.

if anyone rasa nk baca, or get some idea what kind of book i'm talking about..bley la tgk video bawah ni dulu, si Ellen Degeneres cuba baca FSOG. hohohoho.


its kind of embarassing jugak bagi I nak review this thing on my blog...tapi hey..why not!
untuk die hard twilight fan macam I, harus la diwar2 kan FSOG ni. I rasa macam, apesal aku terlambat tau ni? FSOG da femes since 2012 lagi kot. nasib la TERtengok trailer dia kan.. hahah..
rupanya, my bff 3 org yg mmg rapat nak mampos dari zaman University dulu, diorang semua da baca ok FSOG! I je org terakhir yg baca.  and depa pon fanatic macam i jugak. lol. definitely we have same taste in everything. kalo la we all still kt zaman university ni, mesti da baca sama2. takde nye sorang kesana..kesini tertinggal ketapi. hahaha... we all siap plan tahun depan nak pi tengok movie sama2. siap willing nk beli gold class tiket lagi. hopefully I tak beranak lagi la masa tu. kalo tak..maunye I heret baby sekali masuk cinema. kehkehkeh.


Sunday, 26 October 2014

HomeDec 2014 pencarian lantai

hallu2....
kembali  bersiaran... cepat aje nak update pasal HomeDec. 
ye..tak habis2 la asyik pegi HomeDec jer. nasib baik setahun 2 kali. kalo tiap2 bulan ada, mau bankrap kami. 

Tapi tak de la pegi sesaja. setiap kali pegi, mesti ada je benda yg nk survey or booking. senang pi HomeDec ni, segala benda ada kat sana. kali ni pegi sebab nak survey pasal laminate floor. sejak pindah ari tu lagi memang da berangan nak tukar lantai. maklum la..sakit mata sangat dengan tiles yang sedia ada ni. da la pasang tak sama rata, pasang plak jarang2. eeee...sakit mata betul. kalo nk ketuk dan pasang tiles baru.....mmg TAK la kan. da sah2 mahal, dan leceh berselerak, berdebu bagai. alternatif lain, pasang laminate floor ni je la, murah sket, tak berkecah, and boleh buka semula rupanya. dia jenis interlocking sistem, ala2 macam pasang lego je. tak payah nak gam2 bagai pon. 

ok la ye.. untuk pendekkan citer. hasil dari google2 info bagai...ada beberapa perkara yang penting pasal laminate floor:
Ketebalan : 8mm dan 12mm (ada perbezaan 2 ketebalan ni. try jalan2 atas laminate floor kt showroom, and boleh buat pilihan)
rating: AC1-5 (abrasion class) AC1 kurang tahan sket. AC3 slalu guna utk rumah (common use). AC5 paling tahan calar etc. bley click direct link tu untuk lebih faham.

pastu ada lagi benda2 lain macam water proof (slalunye ni da ditambah bahan lain. tak pure kayu), water resistant (ni biasa mmg ada), termite proof, etc2.

disebabkan i keje straight minggu ni, tapi terpaksa jugak curi2 masa. pukul 6ptg baru gerak pegi klcc. Homedec tutup kul 8mlm ye. so, we all ada dlm sejam lebih je utk survey dan buat pilihan. so, kami sempat survey 3 booth je, 1st booth company ape entah..bila tanya soalan, dia macam tak confident je nak jawab. haishh..org da la kejar masa ni, dia plak bagi info nak tak nak jer. harga dia not bad, rm6 sekaki persegi utk 8mm, AC3, harga da termasuk upah pasang, harga skirting. cuma tambah delivery charge saje. tapi sale assistant dia macam tak ber ilmu dan tak menyakinkan., selamat tinggal ok.

2nd booth we all pegi Floor Depot. almaklumlah...floor depot ni memang sangat terkenal kan dengan 
laminate floor dia. diorg ada product baru 2 faces namanya. hihihi...atas bawah ada laminate different color. so, lepas 5 tahun pasang, floor depot bagi service free untuk terbalikkan permukaan  laminate floor tu. wahhh.. da mcm teruja jugak masa tu. harga dia start dari rm4.70 sekaki persegi, ni utk 8mm water resistant AC3. harga ni tak termasuk upah pasang. upah pasang rm1.90 sekaki. skirting pon harga lain. pongpang2..mahal la jugak quotation diorg. diorg ada jugak yang jenis biasa, 2G, 3G, 5G...ni kena tgk website diorg, or pegi terus showroom diorg and tgk perbezaan jenis2 tu semua. tapi, kesimpulannya, Floor Depot agak mahal...tambah2 kalo nak pakai 4G water proof 12mm, utk 500sqf dlm 8-9k kot. huh. booking fee rm500, 95% refundable kalo nak cancel dlm masa seminggu, locking period hanya 6bulan. 

Next, we all singgah Inovar floor. not bad product dia...memang nampak mewah plak laminate floor dia. dia promote 12mm, AC5, lifetime warranty for termite proof. 15 years manufacture warranty utk discolor, stain, fading, wear layer resistant. harga rm7.20psqf sekali upah pasang. tapi harga skirting kena tambah asing. hmmm...nyum2. Mr. N tersangat la suka..sbb bila kira2 utk 500sqf around rm5k. ok la tu dari floor depot...yang harga smpai 9k. membunuh sangat tu.


Ada jugak yang lagiiii mewah. macam Timberline series bawah ni. interlocking dia nmpk mcm ada longkang gitu..... perghh..kalo pasang yg jenis ni, mesti tetamu ingt korg pasang lantai kayu (timber floor). SA tu bgtau...diorg sponsor rumah Wardina series yg ni.. beza harga kt atas tu rm2 kot. tapi bagi i, tak bape minat ada longkang2 gini, biar smooth je la senang nak golek2.



Booking fee sebanyak rm500 untuk tempoh setahun atau lebih sket. 
berbaloi2. sebab dapat macam2 voucher and siap dapat membership ape tah lagi. harga booking ni mmg da termasuk semua jenis laminate floor yg ada. kiranya, in the future, tetiba lari bajet ke ape..kita leh pilih laminate floor 8mm dari series lain yg lebih murah. haaa..gitu.. still dpt harga promotion.

Inovar ni guna technology eco friendly gitu. laminate floor dibuat guna standard dari Jepun, kayu2 di import dari Thailand. and material laminate floor dari core wood utk bahan natural halang anai2. gitu la dia terangkan. maklum la..masa suntuk sangat. but we know what we want. tengok free bag dia pon da tau, betul2 ecofriendly. agagaga... arrr..lagi satu, project Sime Darby semua amik dari Inovar jugak. so, kalo mana2 rumah yang under project Sime Darby, cer korang check, laminate floor dari Inovar ke tak? wuwuwu.


Currently, we all tengah renovate ruang buang saka ni. akan di tukar jadi dining room nanti. Alhamdulillah..dapat meja makan 2nd hand dari Makcik Mr. N. hihi.. jimattt belanja we all, tak payah beli meja makan da.



Sebenarnya..lambat lagi nak pasang laminate floor ni. biasa la...tahun depan baru la projek ni di realisasikan ye. lama lagi ni nak kena berangan ada lantai baru. pelan2 la kumpul duit. ngan baby nak kuar nanti ni. dgn baru je pasang kitchen cabinet, and now ni tengah renovate dining room plak. semputtttt we all ni. harap2 dimurahkan rezeki. Amin. :)




ni hasil carian dari forum2. i da compile, and boleh la jugak nak buat rujukan:

Was quoted RM6.30 include installation at Homedec recently. Forgot the brand, thk its Mori, made in Korea. Another brand is Coco, smewhr near Tesco Puchong. Material is abt the same with very authentic wood grains, Korean made too. Price shld be arnd the same too. Dun thk it's more exp than 12mm laminates. Am thinking to install at home too, but a bit sceptical coz not many ppl have first hand experience to share, hoping someone can shed more light. Areas of concern: the joint (seams) might bulge, mold can form underneath the vinyl (i assume it will not be a pleasant smell too), since it's waterproof it'll be warmer coz heat would be trapped and health concern due to vinyl and glue. Im sure there are pros and cons to any floorings though.

my house living and dining area is using robina floor 8mm ac3 with price rm4.80 per sq feet, fully satisfied with their product and service


Last time i ask is rm5psf included installation for innovar.
but i decide to take robina which have VACUMAT features...


1. You can put laminated flooring on the ground floor. I have done that for my house. No problem about that. There is a moisture barrier below the laminated flooring. In some cases, a rubber membrane is place instead of the normal plastic sheet. This will give a better feel when walked on. It will be more prominent when the area is large.
If there are dampness from the ground, then what ever material that you intend to use will also have problem. This has to be taken off first. 

Then there is also the types of underlay used. Some only use a plastic sheet (cheaper version) and some will use a rubber sheet. Using the rubber sheet will give a cushion effect especially if the area is large.

my conclusion, i'd go for laminating type the cheapest company..
its good looking,feel just like real wood,changeable and save my pocket. just my 2cent!

1. Inovar 8mm RM5 psf - 100% East M'sia wood, natural termite resistant 
2. Floor depo 8mm RM4.40 psf - cannot claim termite proof
3. Robina 8mm RM6.30 psf - AC3 100% tropical hardwood, claim termite resistant
4. Brenwood 8mm RM4.80 psf - AC3, E1, 100% tropical hardwood, claim termite resistant

hen shop for laminate flooring or any construction materials, please look for European E1 standard which contain non toxic release, most common chemical which can be found in construction material is Formaldehyde, exposed to formaldehyde can cause nasopharyngeal cancer and leukemia. In Europe, product that cant pass E1 standard will not be sold, nowadays ppl get cancer without any reason mostly is cause by this toxic gas release. Basically we just spend thousand of dollars just to buy a toxic and sleep on it. http://www.cancer.gov/cancertopics/factshe...sk/formaldehyde

Hi there.. the laminate flooring has a variety of quality and grade based on the price. If let say the price just now is under RM 2.00 per sq ft after discount and this is the lowest grade of laminate and at Floor depot we called it 1G laminate. This laminate is only water resistant not termite resistant. and we still have 2G, 3G and the best of laminate products is 4G where u can install it in ur bathroom because 4G is waterproof and termite proof. waterproof and termite proof is lifetime warranty.

Those old time white coffee open in the first batch like those open for more than 5 years, the laminate colour already wear off due to traffic. New old time white coffee no more using laminate bcz they thought is not a suitable product. AC stand for the grading system of the laminate surface. normally AC3 is for residential. tiles will be too cold especially u on the aircon, laminate can maintain a moderate tempreture. for RM 5.50 is normal price for innovar. You also click my signature below to look at our product which i am selling.


main point to look for when you buying laminate flooring
1. Quality : is the quality certified? and is certified by which org?

2. non toxic : Europe and USA have strict regulation on this, is your product formaldehyde free? you know the flooring you buy can cause you cancer and even your future kid?

3. Brand reputation : what is the product review like in the market?

4. Origin of the product : a lot of product so called made in malaysia actually the raw material imported from dunno where and process package it here. 

5. Price : Pls beware market has a lot of rejected stock which selling in a very low price




Thursday, 25 September 2014

Bersiaran dari Hospital.



Bukan I yg sakit ye...I sihat walafiat. Alhamdulillah.
Cuma, mak mertua I dimasukkn ke hospital semalam, kena serangan stroke. Lewat ptg smlm, husband and I terus ke ER putrajaya, untuk dapatkan update mil. Mujur smpai hospital ptg smlm, terus buat CT scan semua. Ada pendarahan sikit dalam otak. Tp condition mil stabil. Boleh bercakap,bangun semua. Perlukan pemantauan dan refer ke pakar HKL.

So, mlm smlm...lepas I balik rumah berehat dan tido, dlm tgh malam I dtg ke hospital, utk temankn mil dalam wad. mil takde anak perempuan, jadi I berbesar hati nak jagakn mil. Temankn mil, dan assist ape yg perlu. Semoga mama cepat sembuh!

Monday, 22 September 2014

Baby in the house!!

haa...tudia... baru nk dekat 2 bulan tak update blog tetiba da ada baby in the house. 
title kena gempak skit. hikhikhikhik. ingtkan nak tunggu cukup 9 bulan baru update, tapi lama sangat la pulak. lama gak la terfikir... nak share ke tak citer ni. hahaha... macam2 perasaan ada. 

Anyway, i'm happy to announce that i'm pregnant. baru lagi 13minggu gitu... sempat la berpuasa penuh tahun ni. ingtkan memang period delay ke ape... rupa2 nya ada tiny human. huhuhu. masa raya tu rasa da lain macam.. rasa macam da berisi gila..pastu tak dapat nak sorok2..tak boleh nk sedut2 perut time bergambar. hahaha.


this is our tiny human. ok..mcm tak percaya, ada manusia dalam perut i ni. huhuhu.
12 weeks, pegi scan dekat KK Dengkil, da nampak heartbeat dia liplap2 mcm lampu raya. 
semoga membesar dengan sihat smpai selamat bersalin.


ada banyakkkk sangat citer i nak share. tapi busy keje la plak, 
kalo offday, i busy tido dan berehat2. morning sickness ke ape, tak de la teruk sangat. setakat mual2 je la. takde sampai muntah2 bagai. tapi tu la....malas nk update blog, salah satu pregnancy symptom jugak kot. huhuu. 

Friday, 1 August 2014

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya.. maaf zahir & batin.

ramai lagi yg masih cuti raya...slow newsfeed. tak ramai yg update blog
Raya ke-3 i da start keje...maka....tak de la feeling2 raya lagi.
luggage blk kampung cuti 2 minggu pon tak sempat nk berkemas lg. tp syukur Alhamdulillah..puas cuti..spent time dgn family. 

tahun ni beraya di Melaka....kg si suami. 


last minit nk beli baju raya..tahun ni tak sempat nk tempah2 bagai. 
redho je la dengan pilihan yang ada. :)

Thursday, 17 July 2014

Homemade Body Butter Scrub


ketepikan citer pasal dapur.
hari ni nak share something else. nak update cepat2...tak sabar nk balik keje ni. 
malam tadi last keje, hari ni i da start cuti raya uolsss.... syioknyaaaaaa


Ni adalah homemade cocoa butter body scrub.

da lama buat... sempena sambutan hari ibu yang lepas. 
i buat sendiri, dan hadiahkan pada mak mertua. ihiksss..
lama jugak i belek2 resepi dari internet... google je ok...semua nya ada. 

Bahan2
-400gm cocoa butter (slumber je i guna cocoa butter yang beli dari kedai supply bahan bakeri)
-3 sudu olive oil
-vanila pod/esen vanila
-2 cawan gula perang/ garam halus


cocoa butter/shea butter kena cairkan dulu. 
then mix dengan esen vanilla. dalam gambar tu, i guna vanilla seed. 


kemuadian, pukul sampai creamy. 


then, gaulkan dengan gula perang/garam halus 


buh dalam jar, balut cantik2..ikat reben. 
siap sudah. 


boleh pelbagaikan letak esen lain ye...
nak bau lemon ke ape.. bley je tambah sendiri. 
best sangat sental badan guna body scrub ni. 
keluar semua daki, then kulit jadi smooth gilaaaa.
addicted ok. siap Mr. N request berbody butter. 
tak yah keluarkan duit beli kt kedai. hikhikhik

ok bye!!!! da start cuti rayaaa... yahooooooo

Wednesday, 16 July 2014

McKitchen Tour - Part 1

memandangkan ada request yg suruh share McKitchen Tour....
delay bape lama..maklum la...mood Rajin lambat menjengah. kena kemas cantik2 baru bley buat tour kan.

Buat Part 1 dulu, sebab ni tour bahagian luar je. dalam2 kabinet belum lagi ye puan2 sekalian.
dalam kabinet tu belum susun atur kebabom lagi. masih mood campak2. belum serasi lagi kata org2 tua.

Fokus utama kita pada hari ni, adalah pada table top, ruang penyediaan dan juga sinki.
ruang2 lain..buat part lain ye. hikhikhik.


 Lupa plak nak snap gambar full. hihihi... tp i da penah share full picture of McKitchen
dapur ku yg size kecik molek ni..setakat 4x9kaki je, tak susah mana pon nak imagine. 
tu...siap nampak reflection sinki lagi kt pintu microwave. besar gitu je la dapurku. 

Ini antara ruangan untuk food preparation. i akan pastikan ruang ni sentiasa free gini. barang elektrik yg layak parking kat sini hanyalah tefal actifry, dan juga kettle air tu. benda lain..sila pi tempat lain. even periuk nasi pon i tak akan biarkn kt sini. tamo2 semak dan serabut. biar cerah gini, senang sikit untuk i buat keje. 

Bekas rempah (garam kunyit) dan kole minyak tu pon akan diubah nanti. i akan tambah para atas tu... da beli semua bahan, cuma tak pasang2 je lagi....haishhhh. tak sabar nak nyahkan spices and kole minyak dari kawasan tu. 

kawasan ni la yang menjadikan sakit kepala nak fikir. designer everskill suruh buat Tall Unit 2 kaki kat sini. Kiranya....start dari oven yang kat bawah tu...memanjang straight naik ke atas. gila ape nak buat tall unit kat situ...da tu....terlindung la nanti ruang spices tu. kan..kan????? da jadi gua belah batu bertangkup plak celah tu nanti. mana la i tak hangin ngn designer tu..bodoh piang sangat! mati2 dia pertahankan tak bley buat hanging compartment untuk microwave i tu. kononnya microwave tu berat la....tak boleh tampung la.. bla..bla...dan seribu alasan lain. ape ke bangang sangat?? takkan la boleh runtuh kot? da tu rumah orang lain rilex je simpan pinggang mangkuk berat2 kat kabinet atas tu, tak penah plak dengar kes runtuh kabinet.

last sekali, dia terpaksa juga ikut cakap i. ye la...i siap ugut tanak bayar kan. kehkeh. tapi ni pon i tak puas hati sebenarnya. patutnya hanging unit ni naik ke atas lagi. tapi tetiba jadi macam ni pulak. jauh jugak lari ukuran dia...ni semua salah designer bodoh piang tu.....susah sangat nak mendengar arahan. sebenarnya...panjang kotak ni pon dalam 3 kaki. memang buruk dan tak selesa kalo pasang 3kaki..sebab dia rendah. i paksa apek tu potong. apek tu pon nak senang keje...dia kata tak boleh nak potong, susah la ape la... HELLOOOO.. i customer kot. aku tengok hang potong pintu/papan lain boleh je, takkan nak suruh alter box ni tak boleh. jangan macam2 sangat apek..kang ada benda lain i potong kang. macam2 gergaji dia bawa..takkan la tak boleh alter kan? last skali dia ikut cakap i jugak. jadi la ni....nasib la ruang bawah tu masih muat untuk letak tefal airfryer tu. dan box tu pon muat letak microwave, dan ada ruang lagi tepi microwave untuk i letak blender. ok, cun sangat da tu.


ni lagi satu, ruang penyediaan yang cinonet. Alhamdulillah...walaupon kecik je, tapi sangat praktikal untuk i. janji ruang ni mesti kosongggggg je. baru hati banyak senang nak masak sedap2 untuk suami. agagagga. i plan nak letak para atas tu....para da beli..tapi tak pasang lagi. 

Berbaloi sangat dengan pemilihan quartz warna putih ni. suci murni je kan? nampak ada kaler2 lain je, cepat2 nak lap. hihihi...i penah ada bad experienced dengan table top warna hitam...ni kat rumah orang la ye. hitam memang tak nampak kotor..tapi bahaya jugak woo....bila da tak nampak kotor, tahap kebersihan diabaikan. nampak tak kotor..tapi bila terpegang area situ, tetiba belengas, licin, berlumut.... eeee... gelinya. sebab tu i tekad nak amik table top putih untuk rumah sendiri. senang nak jaga. nampak kotor je, cepat2 la lap dan cuci ye. baru hati senang. :D

i personally pilih quartz instead of granite. 
tak de specific reason...tapi terasa quartz ni lagi tahan lasak, sbb batu buatan. variety warna lebih banyak, nak jaga pon senang..tak perlu coating bagai.
kalo granite, more to natural resource. 
pendek kata....bila i baca article SINI, memang terus jatuh hati dengan quartz.
sambil2 dok masak, sambil2 dok belek quartz ni, pastu senyum sorang2. kahkah
sgt admire dengan pilihan sendiri..sebab ada yg sparkle2 macam cermin..ada mcm guli. sukerrr



ok..next..bahagian sinki pulak. i loveeeee my sink area so much!
Dulu i penah berangan nak beli sinki 2 bowl. siap terbayang, kalo tak beli 2 bowl, mesti akan menyesal seumur hidup. chewahhhh. the main reason i nak 2 bowl, sebab sebelah untuk kerja mencuci, sebelah lagi untuk tiarap pinggan2 yg da siap cuci. kehkeh. kan i taknak serabut atas table top tu.. memang jangan harap i nak letak dish rack bagai kat sebelah kiri tu. da la ruang tu sempit, nak kena kongsi dengan dish rack pulak.

Tapi, memandangkan da ada dish rack atas sinki ni, saat2 akhir pembelian sinki ni, kami berdua tukar ke 1 bowl saje. perghhh...memang tak penah menyesal pon beli 1 bowl je. Bersyukur Alhamdulillah lagi ada..sebab ni adalah pilihan yang tepat!!!!!!!! segala tok nenek belanga i boleh sumbat dalam sinki ni. tak basuh pinggan seminggu pon tak pe..sinki ni dalam dan luas. best sangat sangat sangat sangat. oiihh..over betul. hahaha. lepas cuci pinggan..semua i tiarap kat dish rack atas ni je. tak susah ape pon. tengok tu..segala tok nenek kuali, mangkuk, tupperware i letak atas tu. luas jugak ruang dia. Alhamdullillah...puas hati sangat.

adjustable penapis dari IKEA. rm34.90. perghh..terasa mahal untuk seketul penapis. 
Tapi pejam mata..sbb barang praktikal ni. luas, dan bley letak kat sinki gorgeous ni. wakaka. senang weih bila nak tos pasta bagai. Mr. N la paling suka menatang ni. memudahkan kerja dia. 

tersangat puas hati dengan size sinki ni, dan juga org yang pasang sinki ni. sangat kemas, measurement terbaik. ada ruang praktikal depan tu untuk i letak bekas sudu/senduk. nak letak sabun basuh pinggan/sabun tangan pon tak de masalah. tapi in future, i rasa macam nak letak rak kecik kat dinding tu, untuk letak bekas2 sabun tu. baru nampak lagi kemas. 



sinki ni ada saluran overflow. ni bila i tadah air dalam sinki, andai kata kita terlupa nk tutup paip..air takkan melimpah keluar sampai banjir satu dapur. tapi air yang berlebihan akan keluar ikut saluran overflow. wahh.. cool sangat ni.


 ulang tayang lagi sinki ni. hahaha.. buah hati sangat. ingat ye.. brand Fomtano dari China. walaupon macam tak penah dengar dan tak femes, pastu brand china plak tu kan... tapi kualiti dan harga sangat lah tiptop.
material stainless steel 304, tebal 1.2mm, satin finish... bawah ada coating putih melepak..siap dilapik getah tebal bawah sinki tu, tujuan untuk serap bunyi. perghhhhhhh. bila da pasang baru tau ciri2 awesome ni.

berganding bahu pulak dengan pull out shower tu, brand yang sama. puas hati sangat ok. tak sabar nk ada baby..nak bagi mandi dalam sink ni je. wakakakkakakaka. suka weih sink ni... luas betul. senang i nak rendam aper2...rendam cadar, berus baju dalam ni, semua selesa.  rasanya i tak pernah reveal harga sinki ni. total set sinki + tap = RM700. rasa ni la paling murah...berbanding dengan jenama lain yang harga lagi membunuh. tapi kualiti tetap tiptop.

mak i sangat berkenan sinki dan paip pull out shower tu. siap suruh i belikan untuk rumah dia lagi. tak habis2 dok puji sinki i ni. wakakka. yg bagus nye....beli sinki ni, da dapat sekali set paip untuk bawah sinki. setengah brand lain, paip2 and acessories bawah tu kena beli asing. lega bila da include sekali.


tada.. selesa skit nk susun lauk pauk kat ruangan ni. walaupon cinonet je..tapi sangat praktikal. senang i nak posing untuk MOTD, Menu of the day gituuuu. 

sediakan bahan siap2 before masak. perghh.. macam cooking show plak kan. nak buat mee kuah ni. hihihi. ruang ni juga i gunakan masa blend bahan2 ni. tapi lepas blend je, i terus cabut plug, and simpan blender tempat asal. mudah sangat bila tepi ni adalah sinki. tak perlukan banyak pergerakan. campak2..capai2 je kat sebelah


Akhir kata.. Syukur Alhamdulillah..dapat realisasikan impian McKitchen walaupon tak besar mana pon, tapi cukup selesa untuk i masak dengan penuh kasih sayang, happy membuak2. wakakak. serius...tak penah terfikir pon mampu buat McKitchen ni...ye la...da duduk rumah sendiri, haruslah berangan nak renovate/extend dinding bagai kan? tapi tu la...kalau nak tunggu sampai cukup duit untuk pecah dinding bagai... lama lagi tu nak dapat dapur yang selesa. Syukur da buat dapur..lepas ni..kalo tak extend belakang tu pon i tak kisah da. da ada dapur fully function kan. tak perlu nak ada wet and dry kitchen bagai pon. yang penting, kena BIJAK susun atur dan design dapur impian. sungguh..tak menyesal pon buat dapur ni walau tak extend bagai. sebab sangat berguna untuk i yang "rajin" masak ni. hihi

kalo nak ikutkan..kami patut pecahkan dinding sebelah pantry tu. baru la luas dapur kami..baru la boleh nak buat tall unit 4 kaki pon tak de hal. tapi segalanya ada hikmahNya. kalo pecah dinding tu, makin banyak kos. sebab kena tukar tangki air atas siling sebab dinding tu ada beam yang support tangki air atas. tak pecah pon ok je.. da dapat McPantry yang super awesome kan? 

ni sape yang tengah cari idea dan sumber untuk buat kabinet dapur, kalo terjumpa blog i mesti suke... berderet citer pasal dapur aje. 

Tuesday, 15 July 2014

McPantry

Assalamualaikum...

pergh..makin lama tak update blog ni. ape kena tah... hihihi
Alhamdulillah..kami sekeluarga sihat. batuk skit2 je.
Da pertengahan Ramadhan da pon. harap2..segala amal ibadat kita pada bulan puasa ni diterima Allah.

Minggu lepas...tetiba ada roh rajin datang, untuk mengemas pantry.
Dulu i penah share citer pasal Pantry Tour, Rak Serbaguna dalam Pantry & Our Little Kitchen.
Perghh..setahun jugak la kami guna rak serbaguna tu dalam ruang stor/pantry ni.

Macam2 kisah suka dan duka kami dengan si Pantry ni. kena serang tikus la...tak de lampu la... itu ini.
yang pasti...i memang failed bab susun atur dalam pantry lama yang guna rak serbaguna tu. Al-maklumlah....rak tu besar kotttttt. mmg tak sesuai untuk jadikan rak dalam pantry. tapi tak pe..sabar je la ye.

Berkat kesabaran selama setahun, setelah McKitchen direalisasikan....akhirnya ada kekuatan nk kemas ruang ni. gambar sebelum kemas tak de ye. memang tak smpai hati nak amik gambar...sebab sangat2 besepah...main campak je barang2 kt situ...belum lagi dengan habuk dan debu 3inci hasil renovate McKitchen. tak dilupakan taik tikus bersepah2...da jadi jamban dia pulak ye. kesian sgt ruang pantry ni tau. i terpaksa mop semua guna air panas and pembasmi kuman bagai. hihi. over tau.


tadaaaaaa...perkenalkan... McPantry. 
Amboi...siap dpt nama baru. kihkihkihkih.

Alhamdulillah...walaupon dapur kami kecil sebab terpaksa berkongsi ruang dengan bilik stor ni, namun...kami da convert jadi ruang pantry yang efficient. muahahahha. I recycle je rak lama. cadangnya nk beli rak Ikea GORM tu. tapi asyiklah out of stock. 2 kali pi IKEA, tapi pulang kehampaan.

Rak warna cream tu..da berusia 5 tahun weih.. still standing lagi tu. memang macam2 kegunaan rak ni tau! dari jadi rak baju...sampai ke dapur..now ni she may rest in McPantry pulak. sebenarnya..tak bape nk kukuh sangat....bila i saje tolak2...siap bunyi2 lagi. bawah tu...Cik T siap tebuk buat pintu masuk lagi.

Rak hitam tu....penah jadi rak buku tahun lepas. boleh refer entry NI. now ni, i da beli rak buku BILLY.....(citer akan dishare kemudian) maka, rak hitam ni pon kita kasi sumbat dalam McPantry pulak ye. boleh la i letak segala barangan elektronik. senang nak amik. 


 Close up McPantry.
banyak pulak stok makanan. ahahaha..dulu dalam pantry lama...terlindung. maklumla..susah nk masuk sebab ruang sempit.. rak serbaguna yang lama tu besar sangat. asyik membeli je stok makanan. now ni, boleh la i rancang menu ape nak masak...kasi setel stok2 ni semua. harap2...rak ni tahan la smpai rak GORM di restock semula. agagagaga. 

hanging basket tu i beli kat ikea jugak. 
patut accessories untuk GORM, tapi belasah je la buh sini. RM10 satu. ingat nanti nak borong lagi. banyak lagi ruang kosong tu kan. jangan roboh sudahhhhh

Rak hitam ni, atas tu i letak cerek air. lepas masak air kemudian sejuk...i akan transfer letak dalam pantry. i tak suka letak atas table top McKitchen. tamo serabut2 kat sana. jadi..sumbat sini je la. 
Sebelah tu ada set pisau, beli masa pi honeymoon kt Langkawi. beli brand Haji Ismail Group sajo. ni pisau ni jarang guna. tu yang transfer masuk pantry jugak. pisau kegunaan harian, i simpan dalam laci. 

tingkat 1 ada si oren gorgeous Le Crueset. memandangkan...penat lelah nak dapatkan Le Crueset ni, citer ni pon belom share. agagaga. maka..kena ada rak khas untuk dia. easy access gitu. plish2..jangan roboh. berat  sangat si Le Crueset ni.

Tingkat 2 i letak food processor. ni yang sampai termimpi2 sangat nak beli tu. now ni, letak tempak easy access gini, memang takde alasan lagi untuk tamo masak sedap2.

Tingkat 3 i letak periuk nasi harian. periuk nasi ni kecik je...cukup la untuk kegunaan kami berdua je. bila i tak masak nasi...kita campak masuk dalam pantry. lagi sekali...i tak suka barang2 lain dok menyemak kat table top McKitchen tu. sebelah tu ada hand mixer. 

Ruang bawah tu masih kosong. mari la berangan kot2 dapat stand mixer yg kebabom mcm KitchenAid ke, KMix ke kan??? ahahha... tapi kalo ada stand mixer sekali pon, i rasa...dia akan dapat tempat special atas table top McKitchen. haha.. bias betul la. tapi dalam masa terdekat ni, ruang bawah sekali tu, i plan nak letak segala stok sabun/pencuci/shampoo etc. 



Jom...jengah ke dalam. 
Dalam ni i letak rak dapur memasak masa awal2 kami pindah dulu. 
rak ni dari rumah bujang Mr. N. meh la kita campak ke ruang McPantry. biar dia berjasa pulak dalam ni. 
Atas tu i letak tong beras. akhirnya...i beli je tong beras clear gini. senang sket nk tengok stok beras cukup ke tak. agagagaga. kat tepi tu ada pressure cooker, ada periuk nasi besar. bawah2 tu ada periuk belanga, periuk kukus semua.

rak warna cream tu....tingkat atas sekali ada stok gula, gula perang, gula halus, icing sugar la, segala jenis tepung, cocoa powder, biskut. 

tingkat 2, segala jenis sos, barang2 untuk masak lauk pauk. 

Tingkat 3, stok bahan minuman, segala jenis susu, kordial, milo, tea, milo, sirap, nestum...and the list go on.

bawah sekali i letak botol minyak...and botol2 spice (mungkin temporary)



rasa macam nak tido dalam pantry ni boleh tak??? arghh...rasa macam cozy jer. 
memang suka sangat nk masuk dalam pantry ni banyak2 kali. jakun betui. agagga


diingatkan...McPantry ni akan berubah wajah dari semasa ke semasa. macam2 plan da yang i fikir ni, nak tambah itu ini. banyak lagi ruang kosong dalam ni. tapi tu la... berangan dulu ye. 

Sekian saje tour McPantry kali ni. maaf la kalo ada yg bosan ke ape...tak habis2 citer pasal dapurrrrrrr je kan. macam dia sorang je ada dapur. ahaksssss



Tuesday, 17 June 2014

Fully Function McKitchen

Syukur Alhamdulillah.. McKitchen akhirnya siap. 
perghh..lama juga kan i dok plan sana sini. mcm tak caye plak bila da siap.
Feel dia lain macam weih..kerja2 memasak terus jadi mudah sgt2. hihi
lama betul entry ni tertangguh. bz keje mcm nk giler...


Pada hari selasa  2minggu lepas....sewaktu pemasangan quartz slab.
mmg i witness everything...cara diorg ukur, potong, pasang, letak filler bagai. 
such a good experience!

Tak payah nak taip panjang2...mari la kita cuci mata dengan gambar McKitchen.


masuk je dapur...nmpk mcm ni.
kabinet atas tinggi smpai ke siling. i guna handle foc utk kabinet atas.
kabinet bawah, i guna aluminium frame. i tanak guna handle kt bawah..sbb takut tersangkut handle tu kt perut. wakakaka. 


Just what i'm dreaming about.
tp ni tak siap lg ni...nk tambah shelve kt dinding tu lagi.
i tak suka letak barang atas counter top tu. segala garam, kunyit, tin minyak bagai tu... a big NO!
i perlukan counter top yg bebas dan tak sesak. sng i nak prepare makanan.
rata2..i tgk dapur org lain...sesak atak counter top tu, segala tupperware gula, periuk nasi, water heater ape bagai tu. dapur depa luas tak pe la...dapur i ni cinonet sajo..

My lovely sink!
love to the max...besar and dalam. syiok sgt. tambah2 sinki undermount ni.
edges quartz stone to smooth jer..sedap mata memandang. tak la selekeh dgn sisa makanan etc.
nak basuh/kemas pon senang gini. 


pandangan dari pintu dapur.
Alhamdulillah..siap juga dapur impian. the work space just nice for me to prepare delish food.


Akhir kata...mmg sgt puas hati. berbaloi dgn masa dan duit yg dikeluarkan.
walaupon ada sket2 je yg tak puas hati, tapi tak pe.....yg PUAS HATI tu lg banyakkk.
the installation is superb! kemas sgt2. i mmg witness everything...setiap corner, lubang, gap ke ape. mmg da khatam la cara2 nk psg kabinet dapur ni. tak de la susah sgt...cuma perlu ada peralatan yg betul. 

aritu janji nk reveal harga... tp entry lain la..bley tak? 
ahahaha..mls plak nk buka file McKitchen. agagaga. kang nk ingt blk harga...makin lambat publish post ni. 
da 2 minggu tersadai dlm draft ni.


nah..jamu mata tgk dlm oven McKitchen ni. shining2 gitu...
nnt i share segala masakan yg da selamat i masak guna dapur baru. ahahah



Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Wednesday, 28 May 2014

McKitchen in the house!!

Alhamdulillah....finally.....
McKitchen idaman da siap... erkk.. ada lg sket je lom siap. 
jauh sungguh perjalanan.... dari tahun lepas tak senang duduk berangan, baca forum etc. 
3minggu before pasang...smpai termimpi2...nk tido tak lena..mkn tak lalu. wakakaka.. dasyat sgt penangannya tu. tu yg terabai je blog ni. hihihihi

Seperti sedia maklum.....i buat kabinet dapur dengan everskill design, book time promotion masa Home Exhibition.


this is the final design. setelah gaduh2, bertekak, ugutan semua lengkap ah. stress ok!
redha je lah dgn size dapur yg kecik ni.. tak berapa idaman sgt. tp tetap syukur Alhamdulillah. :D
17 May baru betul2 dpt finalize design. installation adalah pada 26May - Isnin lepas. 
kami laki bini siap amik cuti hari tu. i pulak keje mlm hari ahad tu... blk rumah pg isnin da tak bley tido...smpai ke mlm baru bley tido. penat gilo tak tido lebih 24jam.

Keadaan rumah yg berselerak. penuh sesak dgn oven gedabak, kitchen hood gedabak parking kt living hall. tak muat da nk letak tempat lain. we have been living like this selama seminggu. hoiii...bayangkn la... terasa lama sgt  masa berlalu...ditambah pula kena makan luar pagi petang siang malam. :(


patut dalam pukul 10pg diorg da smpai. tapi bley plak sesat barat ke mana hala entah. a lil bit tricky nk cari rumah kami sebenarnya...especially kalo org yg tak familiar dgn cyberjaya.
so, kabinet dapur da siap pasang kotak2 gini. diorg letak kaki pada setiap kotak tu.

hari yg sama juga buat kerja2 tebung dinding untuk laluan hose hood. ni da termasuk pakej dgn everskill. senang..guna pekerja dia yg berpengalaman. nasib la da ubah paip air and wiring awal seminggu dari ni. 

uncle ni rilex je buat keje sorg2. ada assistant dia tu tak bape pandai. mmg apek ni hangin jer. cer teka umur dia bape? hihihi. umur dia da 64tahun beb. tp kuat lg buat2 kerja berat gini. 


setelah dia camtum kotak2 jadi gini...then tu dia tgh levelling kaki kabinet dapur ni. maklumla...lantai dapur ni tak sama rata...terpaksa sumbat filler kt kaki tu.

before pasang ape2..dia akan ukur betul2...then kalo terlebih kayu ke ape..dia potong siap2

mencabar jugak tgk dia pasang kabinet kt dinding atas ni. mmg skru terus je masuk dlm dinding. harap2 kukuh tak runtuh la ye. hahaha. tetiba je ada fobia gitu.


tada....da nmpk rupa McKitchen. excited gile i masa ni. mmg tak bley nk tido langsung walaupon badan letih keje malam. tp excited dan risau...mmg sanggup jadi penunggu dapur.


yg kabinet bawah tu...asalnya kan kotak2 berlubang kan. bila da siap camtum semua...dia letak selapis compress wood atas tu. nmpk mcm ada table top da..padahal blom lg. 
so far tgk kukuh jugak walaupon pakai compress wood. depa ni selamba je pijak atas tu...rilex je. kita yg seriau tengok.


hasil kesepahan dgn serbuk2 kayu. huhuhu... tak pe2... demi McKitchen idaman...



Akhir sekali..terimalah... McKitchen idaman ku. 
kecik dan compact. Alhamdulillah.
setelah setahun pindah rumah..baru dpt realisasikn impian. 
tumpang letak hob dan sinki atas tu... tak bley masak2 lg...quartz top hari selasa dpn baru depa mai pasang. 
makan kedai lagi la kami laki bini. hukhukhuk


Sebenarnya...tak terlintas langsung nk buat kitchen cabinet ni dalam masa terdekat tau! sbb size dapur yg kecik...and kalo nk extend pon, mesti perlukan kos yg tinggi. tapi....Mr. N tetiba bersuara utk buat kitchen cabinet, tanpa extend dapur. so...tu yg jenuh pecah kepala fikir design yg betul2 maximumkn penggunaan ruang dapur yg ada ni. 

ada banyak sgt benda nk share...tp tunggu entry lain ok. nnt i share segala kos yg dibelanjakan. nk share pasal gaduh2 dgn design everskill. wakakaka. i will review soon, complete ngan McKitchen Tour. Syukur Alhamdulillah...hopefully lepas ni tiap2 hari semangat nk masak. kihkih. duit hasil simpanan selama setahun. perghh..rasa mcm nk buat kenduri kawen je kaedahnye. wakaakakka. lain woo feel dia bila kita kumpul duit sendiri and belanjakn utk something big mcm ni. kepuasan dia lain mcm. tu pasal sanggup bertekak and ugut2 bagai org design ni. huhuhu



Monday, 19 May 2014

Morning!

‎Hanya sekeping gambar bapak hisap rokok sebelah anak..
Terus jadi viral semalam.
Pastu..pastu... mode detective conan terus activated. kihkih.. opps..pagi2 da gosip. 

Daripada kenal dia suam2 kuku je, hasil org share2 puisi dia je... tetiba terus da bley tulis ensiklopedia pasal dia. 
Hohoho.. siap tau pasal anak angkat, anak susuan, anak sakit jantung, minta derma 35k dlm satu mlm je, ‎video dapat belacan. Siap tau asal usul kokping/bongtri. Bila dia kawin, mcm mana kenal, bape duit hantaran semua la. Wakakka. Daripada tak penah tgk muka, terus da cam muka dia...mcm2 gambar ada. kihkih. And officially I da addicted dgn lagu Arjuna Beta. Hahahaha. Habis semua lagu2 indie dia zaman purbakala dulu I dgr. Hihi.

Biasa la..bila da femes, harus ada fans and haters sendiri. Ape2 pon, dia pon manusia biasa. Manusia tak sempurna. Siapa kita nk judge dia kan? Doa yg baik2 je sudah. 

Nah..sekeping gambar utk tatapan umum. Gambar takde kena mengena ngan isi pagi ni. Lama menyepi, tetiba update pasal gosip plak kan. Hohoho. banyak benda nk fikir dan buat. serabut jap. 


Tuesday, 6 May 2014

Quick Breakfast

Lama sgt da tak update pasal masak2. especially utk breakfast..or bekal si suami. 
sekarang mmg jarang sgt masak. semangat kian pudar..kehkehkeh. takpe.. kita tunggu dapur baru siap. kalo tak rajin masak mcm dulu, mmg penyakit mengada la tu. huhihi

hari ni nak share resepi yang sangat mudah, sedap, menyihatkan, (insert your own pujian).
OVERNIGHT OATS. 

kini.. mimpi ngeri ku berakhir setelah jumpa creation yg awesome ni. Seperti yg sedia maklum....bnyk sgt khasiat oat especially utk kurangkan kolesterol dlm badan. utk species i yg suka sgt mkn telur kuning, kulit ayam, segala dessert yg sedap2 tu, kambing segala. mmg elok la amalkn makan oat ni. awal2 lagi memang da beli instant oat paket besarrr. tapi...tapi....tak berusik pon. bila terbayang je rasa oat yg mcm bland, goeyy.. langsung tak sedap. mmg tak leh nk telan. abis sgt pon...bancuh milo... tambah sesudu oats dlm milo. hihihi. tak faham nape i tak penah try nk google betul2 resepi oats. slalu mcm kena masak and leceh je. mmg nmpk tak menyelerakan langsung. 

baru2 ni....one of my fb fren ada share pic overnight oats in a jar. nmpk sgt menyelerakan...with various toping. OMG... terus berkobar2 nk try. 

my very 1st creation of overnights oat. 
tak sabar nk bangun pagi.. sbb nk breakfast ni. hahaha. 
teramat lah sedap weih. super nyummy. rasa mcm tak cukup plak satu jar kecik ni. terus rasa mcm nk mkn oats je sepanjang hidup. bley gitu? seriously weih.. addicted gilerrr. 

Base recipe:
1/3cup oats (use rolled oats/instant oats)
1/3cup fresh milk/almond milk/any flavor milk/soya milk/air milo
1/3cup  greek yogurt/calcicum/plain yogurt/any flavor yogurt

ok....3 bahan jer... gaul2 smpai sebati. then masukkn dlm jar kaca. nk letak dlm mangkuk pon bley. suka ati korang la ye. so, bahan basic dia....1/3oats + 2/3cecair. be creative la. tp kalo letak milk + yogurt mmg sgt creamy dan lazattt. kalo tak suke creamy sgt...bley kurangkan cecair. lepas tu.. kalo ada chia seed...campurkan sekali sesudu. kalo nk tambah lg perisa...buh je la ape2 dlm tu. esen vanila ke, honey ke. sos cili ke. ikut suka tekak anda. the key is.. BE CREATIVE!

Topping:
utk tambah lg selera gajah anda.. bley la tabur ape2 toping. slalu nya buah2 bley letak siap dlm jar tu. then simpan jar tu semalaman dlm peti ais. pagi2 nk pi keje... leh je tambah ape2 topping yg crunchy mcm biskut, variety of nuts. lepas tu ape lagi.. amik sudu, cedok masuk dlm mulut. nomnomnom.

mcm kt atas tu.. i letak topping mix berries frozen. before nk mkn.. i tabur cookies yg dihancurkan. heaven in your mouth! sodap giler. hahaha.. malampau betul puji hasil karya sendiri. hahahahah


2nd version. still letak toping mix berries. beli satu pack 500gm frozen mix berries. tahun bile tah nak habis.
this one i layer dengan serbuk milo. perghhhh....pagi masa mkn tu... milo tu da jadi cair..mcm choc drink plak. sodap giler la. tambah2 makan masa sejuk2. hahah.. tak habis puji lagi.



ni creation semalam. 
toping with diced avocado, crispy beef bacon and drizzle with maple syrup. 
lalalalalalalalala. lazat sgt.


now ni.. setiap mlm tak sabar sgt.. tak sbr nk prepare overnight oats ni. tak sabar nk bangun pagi... nk dig in the jar. oats ni boleh makan sejuk atau nak panaskan dalam microwave pon tak de masalah. kalo nak banyak lagi variety... bley la google OVERNIGHT OATS. mcm da jadi trend kt oversea now ni. apesal la i lambat sgt discover resepi yg awesome mcm ni? kalo gini gayanya.. kejap je sebungkus besar oats tu habis.

ada few fren suggest suruh i meniaga. wakakakak. agaknya.. bape rm i nak jual? hihihi. kalo nk jual.. buat style tutti frutti tu. tahan sendiri base oats anda...lepas tu letak la ape2 topping kegemaran. harga base on berat. kihkih. baru la betul2 healthy kan. da la super kenyang....berkhasiat giler. u can kiss goodbye to all shake meal segala tu la. please makan real food bley tak? bukan serbuk2 yg diproses tu. hihih..tetiba plak.

ok la...mcm2 idea nk buat ni. lepas ni nk try letak topping berupa sambal. sambal bilis, sardin, tempe. hmm... kalo da tekak melayu tu.. mmg nk try gak masuk elemen2 sambal. wakakaka. korang yg baca ni, sila try ok! pastu share kt blog...lepas ni leh i tiru flavor korang plak. kihkihkih. 

pagi2..mkn satu jar ni (1/3cup oats je pon) da cukup kenyang smpai tgh hari. rasa happy jerrr..perut kenyang mkn benda sedap...tapi sungguh healthy. cer kalo perut kenyang mkn nasi lemak...tp hati tak tenang... sbb da mkn nasi lemak kot?? bnyk tu kalori. hahahaha. kang tgh hari mula la nk catu2 nasi...amik sayur bnyk2 konon nak cover nasi lemak pg tadi. ekekeke. bottom line is.. BE CREATIVE! oats yg asalnya tak sedap.. kembang tekak nk telan...leh jadi supper nyummy weih! please try ok. tapi tak yah mkn bnyk2..nnt leh muak jugak. makan sekadar perlu je ok. 

ps: nnt nak beli jar tinggi sket..leh la i layer2 kan oats tu ngan topping cantik2. hihihi. cakes in a jar is soo outdated... now ni.. OATS in a JAR plak. kihkihkih.