Friday, 2 May 2014

Pencarian Sinki dan Tap

Kembali bersiaran sempena HomeDec 2014. 
Sila cepat2 terjah ok... 1-4May 2014, bertempat di KL Convention Center.

Misi kali ni, kami nak cari sinki dan pili air yg bersesuaian. maklumla...da masuk bln 5. mmg nk proceed buat kitchen cabinet. tabung ayam pon da cukup2. last week da panggil everskill dtg rumah and ukur dapur. tinggal nk beli sinki...then da boleh proceed dgn 3D design and tunggu approve dari kitaorg je. da tak sabar sgt ni.... 15May ni, genap la setahun kitaorg pindah masuk rumah... hihi..


tayang dulu pic food. hahaha. da penat2 jalan survey...so, stop mkn kt cafe dlm hall tu.
kali ni takde mee jawa mcm tahun lepas. tp nasi ayam and egg noodle ni pon sama sedap jugak..

Homedec kali ni rasa mcm kurang barang. maybe dia buat sekali harung....slalunya dia buat 2 part kan. 
anyway.... susah gak nak cari sinki yg within bajet. let me list the criteria
  • undermount sink
  • thickness more then 0.8mm
  • size less than 800mm, kedalaman more than 200mm, prefer 2 bowl
  • bajet less rm500
so far... tu je la yg terfikir. tak kisah sgt jenis2 material..stainless steel ada mcm2 grade. finishing, coating.. bla2...tu tak bape penting pon. tp mostly kalo sink undermount ni....mmg mahal sket. mcm2 brand we all survey... tp tak berkenan tang harga tu. mcm mahal sgt. blom campur ngn tap. 



1st sink yg we all berkenan. brand Bekjo from korea. tetiba plak macam tukar selera kepada 1 bowl sink. hahaha. yg bley berkenan tu...sbb dia siap bg wire basket utk gantung kt dlm sinki tu, bley tiarap pinggan yg da siap basuh.. waste drainer dia pon best...besar..nmpk sgt berteknologi. hahaha. lepas tu..dia bg sekali dgn tap yg bley pull out shower. kepala paip tu bley tarik keluar. pergghh.... oh..tak dilupakan....diorg bg sekali piping bawah tu. kiranya complete set la. mostly org jual sinki dgn waste drainer tu jer.. paip bawah tu..pepandai la beli sendiri kt luar. 
pakej yg dia bg... rm700 for the sink + rm200 utk tap. total rm900. gulp.
mmg da berkenan sgttt... tp masalahnya... ni design utk topmount sink. beria2 tokey tu convince bley pasang utk undermount. tapi nehhhh....sorry, no tenkiu. kalo da sinki design utk topmount...tp kita pi pasang undermount... bnyk risk sebenarnya. maybe leh ada leaking...or lubang ke ape. maybe air tak menitip...tp wap air nnt terperangkap bawah sinki..so, kabinet bwh sinki tu nnt jadi damp je. tapi.....3-4 kali gak kami singgah booth yg sama... huhu.. sbb da takde sink and tap lain yg berkenan. huhuhu


tak putus asa..walaupon da hampir 5jam jln2 pusing dlm tu....tp still tak decide... kami masuk booth yg mcm mahal. nmpk mcm mahal..sbb booth dia tepi dinding. bukan kt tgh2 mcm booth org lain..dia mcm ala2 kedai dlm hall tu. cosy je booth ni...lampu malap je..sekali nmpk dia gantung sink kt dinding. setelah dibelek2.... dpt harga murah.. sbb ada 50% discount. perghh..  bnyk tu. mostly sink disc dlm 40% jer. da tak kisah da brand ape... tgk tebal. within bajet... ada waste drainer, siap dpt piping bwh tu. cuma..tap je tak de bnyk choice. mula2....pilih 2bowl, sinki yg bertanda blah kanan tu. harga less rm425. wow.. da ok sgt. so, kiv dulu..ingt nk pi cari tap kt tmpt lain. so, kuar pusing2 tmpat lain....pegi balik kt bekjo tu...tanya kalo nk beli tap saje bape harga. dlm rm400+ jugak. gulp. 

last skali...kaki pon da lenguh gile...da 6 jam dok jalan2 dlm tu..rasa mcm nk tercabut kaki ni. we all decide nk amik complete set kt booth atas tu je. sinki tu brand Fomtano. wakaka..mcm tak femes je brand ni. rupanya brand ni dari China. belasah je la.... its all fit our criteria. finally...i amik sink 1 bowl... yg sebelah kiri tu FMT 2718. lagi murah...walaupon sink 1 bowl je....tp dia luas. next time i bley beli wire basket yg portable....bley je letak atas sink tu. rasa berbaloi plak beli sink ni... luas betul bila 1 bowl je... nnt kalo ada baby... i mandikan dia dlm sink ni je. wakakaka. kalo amik yg double bowl tu..rasa mcm rugi plak.. sbb bowl dia jadi kecik.  the reason i nak 2 bowl, sbnrnya sebelah tu utk tiarap pinggan mangkuk, i tanak sepahkan atas table top. tapi kalo ada solution lain (beli portable wire basket)..elok la amik 1bowl je. 

tap pilihan kami. pull out shower. pejam mata je la bayar....harga dia lg mahal dari sinki. T__T
tapi overall...still within bajet. cpt la kc siap oiii... da tak sabar ni. hahah.

Next.. nak share pasal kitchen accessories plak. jalan2...tetiba jumpa benda best..

this is great solution utk corner cabinet. harga dia rm180. whattt??? rasa mcm murah plak. 
slalu tgk harga mesti atas rm300. mmg berkenan sgt. tak pikir panjang... terus booking. harga biasa rm250 kot.

Kalo jenis gini dlm rm300+ kot. tak sesuai utk dapur i yg space terhad. 

ada banyakkkk sgt kitchen accessories yg jenis pull out gini. mostly mmg murah. 

tempat letak towel ni, rm150 dpt 2 set. boleh pilih design mana yg berkenan. fuh.... booking jugakkk. 
nmpk berkualiti and kukuh je. bnyk sgt design. 


jenis pull out utk tall cabinet tu, just rm800 je. pergh...rasa mcm murah giler kot. 

Focus Buildware Sdn Bhd, 
48, Lorong Batu Nilam 21B, 
Bandar Bukit Tinggi 2, 41200 Klang.
03-33262875



'
next survey insect screen door. harga rm15 sekaki. 
kedai kt puchong je... so, bila2 nk buat..leh suh diorg dtg umah ukur. 
i plan nk pasang pintu dapur...so, kalo i masak..leh buka pintu utk pengudaraan, tp tanak lalat masuk sama. hihihi. this is the best solution kot. huhuhu. 


bulan ni...mmg mood berangan nk renovate rumah saje... ada bnyk sgt benda i nak share...tp tak de masa plak nk update. hahahahha. fuh..fuh..fuh... mai la sini mood rajin oiii.


6 comments:

cik hani said...[Reply]

bestnya..
suka sangat kalau bab kitchen cabinet dan aksesori nya.

saya punya dapur pakai dulu apa yang ada. tak mampu nak tukar lagi..

yuyuy akley said...[Reply]

Wahhh bestnya pull out cabinet rack.. Nape la dlu x buat uhuk.. Serah bulat2 kat laki lg hihi.. Insect screen tu mcm jala yer nolly? Leceh la masak bukak tgkap lalat masuk..

Diyana said...[Reply]

pergh..pergh..pergh... solution utk yg corner tu mmg murah laa klu harga nya gitu....
tertarik~~

Aty_Fared said...[Reply]

suka cuci mata tengok bende2 macam ni.. :) boleh kire bajet sekali..

raihanah said...[Reply]

Saya pun tgh cari brg kc. Undermount mmg mostly x dpt.bawah rm500. Paling murah sy dpt rm660. Tgh pk nak proceed or not

Miss N said...[Reply]

Sinki and tap yg sy dpt ni, harga rm700. Sinki lebih kurang rm350, tap pon harga sama.