Tuesday, 6 May 2014

Quick Breakfast

Lama sgt da tak update pasal masak2. especially utk breakfast..or bekal si suami. 
sekarang mmg jarang sgt masak. semangat kian pudar..kehkehkeh. takpe.. kita tunggu dapur baru siap. kalo tak rajin masak mcm dulu, mmg penyakit mengada la tu. huhihi

hari ni nak share resepi yang sangat mudah, sedap, menyihatkan, (insert your own pujian).
OVERNIGHT OATS. 

kini.. mimpi ngeri ku berakhir setelah jumpa creation yg awesome ni. Seperti yg sedia maklum....bnyk sgt khasiat oat especially utk kurangkan kolesterol dlm badan. utk species i yg suka sgt mkn telur kuning, kulit ayam, segala dessert yg sedap2 tu, kambing segala. mmg elok la amalkn makan oat ni. awal2 lagi memang da beli instant oat paket besarrr. tapi...tapi....tak berusik pon. bila terbayang je rasa oat yg mcm bland, goeyy.. langsung tak sedap. mmg tak leh nk telan. abis sgt pon...bancuh milo... tambah sesudu oats dlm milo. hihihi. tak faham nape i tak penah try nk google betul2 resepi oats. slalu mcm kena masak and leceh je. mmg nmpk tak menyelerakan langsung. 

baru2 ni....one of my fb fren ada share pic overnight oats in a jar. nmpk sgt menyelerakan...with various toping. OMG... terus berkobar2 nk try. 

my very 1st creation of overnights oat. 
tak sabar nk bangun pagi.. sbb nk breakfast ni. hahaha. 
teramat lah sedap weih. super nyummy. rasa mcm tak cukup plak satu jar kecik ni. terus rasa mcm nk mkn oats je sepanjang hidup. bley gitu? seriously weih.. addicted gilerrr. 

Base recipe:
1/3cup oats (use rolled oats/instant oats)
1/3cup fresh milk/almond milk/any flavor milk/soya milk/air milo
1/3cup  greek yogurt/calcicum/plain yogurt/any flavor yogurt

ok....3 bahan jer... gaul2 smpai sebati. then masukkn dlm jar kaca. nk letak dlm mangkuk pon bley. suka ati korang la ye. so, bahan basic dia....1/3oats + 2/3cecair. be creative la. tp kalo letak milk + yogurt mmg sgt creamy dan lazattt. kalo tak suke creamy sgt...bley kurangkan cecair. lepas tu.. kalo ada chia seed...campurkan sekali sesudu. kalo nk tambah lg perisa...buh je la ape2 dlm tu. esen vanila ke, honey ke. sos cili ke. ikut suka tekak anda. the key is.. BE CREATIVE!

Topping:
utk tambah lg selera gajah anda.. bley la tabur ape2 toping. slalu nya buah2 bley letak siap dlm jar tu. then simpan jar tu semalaman dlm peti ais. pagi2 nk pi keje... leh je tambah ape2 topping yg crunchy mcm biskut, variety of nuts. lepas tu ape lagi.. amik sudu, cedok masuk dlm mulut. nomnomnom.

mcm kt atas tu.. i letak topping mix berries frozen. before nk mkn.. i tabur cookies yg dihancurkan. heaven in your mouth! sodap giler. hahaha.. malampau betul puji hasil karya sendiri. hahahahah


2nd version. still letak toping mix berries. beli satu pack 500gm frozen mix berries. tahun bile tah nak habis.
this one i layer dengan serbuk milo. perghhhh....pagi masa mkn tu... milo tu da jadi cair..mcm choc drink plak. sodap giler la. tambah2 makan masa sejuk2. hahah.. tak habis puji lagi.



ni creation semalam. 
toping with diced avocado, crispy beef bacon and drizzle with maple syrup. 
lalalalalalalalala. lazat sgt.


now ni.. setiap mlm tak sabar sgt.. tak sbr nk prepare overnight oats ni. tak sabar nk bangun pagi... nk dig in the jar. oats ni boleh makan sejuk atau nak panaskan dalam microwave pon tak de masalah. kalo nak banyak lagi variety... bley la google OVERNIGHT OATS. mcm da jadi trend kt oversea now ni. apesal la i lambat sgt discover resepi yg awesome mcm ni? kalo gini gayanya.. kejap je sebungkus besar oats tu habis.

ada few fren suggest suruh i meniaga. wakakakak. agaknya.. bape rm i nak jual? hihihi. kalo nk jual.. buat style tutti frutti tu. tahan sendiri base oats anda...lepas tu letak la ape2 topping kegemaran. harga base on berat. kihkih. baru la betul2 healthy kan. da la super kenyang....berkhasiat giler. u can kiss goodbye to all shake meal segala tu la. please makan real food bley tak? bukan serbuk2 yg diproses tu. hihih..tetiba plak.

ok la...mcm2 idea nk buat ni. lepas ni nk try letak topping berupa sambal. sambal bilis, sardin, tempe. hmm... kalo da tekak melayu tu.. mmg nk try gak masuk elemen2 sambal. wakakaka. korang yg baca ni, sila try ok! pastu share kt blog...lepas ni leh i tiru flavor korang plak. kihkihkih. 

pagi2..mkn satu jar ni (1/3cup oats je pon) da cukup kenyang smpai tgh hari. rasa happy jerrr..perut kenyang mkn benda sedap...tapi sungguh healthy. cer kalo perut kenyang mkn nasi lemak...tp hati tak tenang... sbb da mkn nasi lemak kot?? bnyk tu kalori. hahahaha. kang tgh hari mula la nk catu2 nasi...amik sayur bnyk2 konon nak cover nasi lemak pg tadi. ekekeke. bottom line is.. BE CREATIVE! oats yg asalnya tak sedap.. kembang tekak nk telan...leh jadi supper nyummy weih! please try ok. tapi tak yah mkn bnyk2..nnt leh muak jugak. makan sekadar perlu je ok. 

ps: nnt nak beli jar tinggi sket..leh la i layer2 kan oats tu ngan topping cantik2. hihihi. cakes in a jar is soo outdated... now ni.. OATS in a JAR plak. kihkihkih. 


9 comments:

Anonymous said...[Reply]

sis...oat kena masak dulu ke?

Miss N said...[Reply]

@Anonymous tak payah masak...guna yg instant/rolled oat. oat ni akan dibiarkn semalaman dlm peti ais...so, nnt oat tu mmg fully kembang

~Nor Arena~ said...[Reply]

sedapnya sis..... kalau la ina pandai buat... belajar tu mmg nk, tapi m-l-s.. hehehehe

Miss Hidy said...[Reply]

Bestnya boleh try ni..penah jgk try nk makan instant oat..tapi makan mcmtu je serius tak leh nak masuk..

mrs.smile said...[Reply]

boleh cuba nie..mrs pun tak suka sangat makan oat, tapi demi utk kesihatan badan kerana pertambahan umur nie, terpaksalah makan benda-benda yang berkhasiat..thanks for sharing :)

cik hani said...[Reply]

Simple n senang.nk try. Blh ltk kismis n nuts.. Sy suka something yg mnis

Nastyna said...[Reply]

i pun sama, tekak payah nak terima oats sebab yer la, bland jer kan unless kalau buat cookies ker muesli bar ker boleh la telan, hmmnampaknya kena try versi ni jugak, menggiurkan.

Anonymous said...[Reply]

Da sebulan I amal kan mkn overnight oats ni.. yehhh da slim balik.. heheh mmg sedap.. nyum nyum.. kadang kadang buat 2 . Pagi satu. Tgh hari satu. Masa lunch mkn oat. Gila diet. X smpai seminggu suar da longgar hehehe..

hayati abdullah said...[Reply]

nak try laa nanti.. so sedap ni ;-)