Wednesday, 28 May 2014

McKitchen in the house!!

Alhamdulillah....finally.....
McKitchen idaman da siap... erkk.. ada lg sket je lom siap. 
jauh sungguh perjalanan.... dari tahun lepas tak senang duduk berangan, baca forum etc. 
3minggu before pasang...smpai termimpi2...nk tido tak lena..mkn tak lalu. wakakaka.. dasyat sgt penangannya tu. tu yg terabai je blog ni. hihihihi

Seperti sedia maklum.....i buat kabinet dapur dengan everskill design, book time promotion masa Home Exhibition.


this is the final design. setelah gaduh2, bertekak, ugutan semua lengkap ah. stress ok!
redha je lah dgn size dapur yg kecik ni.. tak berapa idaman sgt. tp tetap syukur Alhamdulillah. :D
17 May baru betul2 dpt finalize design. installation adalah pada 26May - Isnin lepas. 
kami laki bini siap amik cuti hari tu. i pulak keje mlm hari ahad tu... blk rumah pg isnin da tak bley tido...smpai ke mlm baru bley tido. penat gilo tak tido lebih 24jam.

Keadaan rumah yg berselerak. penuh sesak dgn oven gedabak, kitchen hood gedabak parking kt living hall. tak muat da nk letak tempat lain. we have been living like this selama seminggu. hoiii...bayangkn la... terasa lama sgt  masa berlalu...ditambah pula kena makan luar pagi petang siang malam. :(


patut dalam pukul 10pg diorg da smpai. tapi bley plak sesat barat ke mana hala entah. a lil bit tricky nk cari rumah kami sebenarnya...especially kalo org yg tak familiar dgn cyberjaya.
so, kabinet dapur da siap pasang kotak2 gini. diorg letak kaki pada setiap kotak tu.

hari yg sama juga buat kerja2 tebung dinding untuk laluan hose hood. ni da termasuk pakej dgn everskill. senang..guna pekerja dia yg berpengalaman. nasib la da ubah paip air and wiring awal seminggu dari ni. 

uncle ni rilex je buat keje sorg2. ada assistant dia tu tak bape pandai. mmg apek ni hangin jer. cer teka umur dia bape? hihihi. umur dia da 64tahun beb. tp kuat lg buat2 kerja berat gini. 


setelah dia camtum kotak2 jadi gini...then tu dia tgh levelling kaki kabinet dapur ni. maklumla...lantai dapur ni tak sama rata...terpaksa sumbat filler kt kaki tu.

before pasang ape2..dia akan ukur betul2...then kalo terlebih kayu ke ape..dia potong siap2

mencabar jugak tgk dia pasang kabinet kt dinding atas ni. mmg skru terus je masuk dlm dinding. harap2 kukuh tak runtuh la ye. hahaha. tetiba je ada fobia gitu.


tada....da nmpk rupa McKitchen. excited gile i masa ni. mmg tak bley nk tido langsung walaupon badan letih keje malam. tp excited dan risau...mmg sanggup jadi penunggu dapur.


yg kabinet bawah tu...asalnya kan kotak2 berlubang kan. bila da siap camtum semua...dia letak selapis compress wood atas tu. nmpk mcm ada table top da..padahal blom lg. 
so far tgk kukuh jugak walaupon pakai compress wood. depa ni selamba je pijak atas tu...rilex je. kita yg seriau tengok.


hasil kesepahan dgn serbuk2 kayu. huhuhu... tak pe2... demi McKitchen idaman...



Akhir sekali..terimalah... McKitchen idaman ku. 
kecik dan compact. Alhamdulillah.
setelah setahun pindah rumah..baru dpt realisasikn impian. 
tumpang letak hob dan sinki atas tu... tak bley masak2 lg...quartz top hari selasa dpn baru depa mai pasang. 
makan kedai lagi la kami laki bini. hukhukhuk


Sebenarnya...tak terlintas langsung nk buat kitchen cabinet ni dalam masa terdekat tau! sbb size dapur yg kecik...and kalo nk extend pon, mesti perlukan kos yg tinggi. tapi....Mr. N tetiba bersuara utk buat kitchen cabinet, tanpa extend dapur. so...tu yg jenuh pecah kepala fikir design yg betul2 maximumkn penggunaan ruang dapur yg ada ni. 

ada banyak sgt benda nk share...tp tunggu entry lain ok. nnt i share segala kos yg dibelanjakan. nk share pasal gaduh2 dgn design everskill. wakakaka. i will review soon, complete ngan McKitchen Tour. Syukur Alhamdulillah...hopefully lepas ni tiap2 hari semangat nk masak. kihkih. duit hasil simpanan selama setahun. perghh..rasa mcm nk buat kenduri kawen je kaedahnye. wakaakakka. lain woo feel dia bila kita kumpul duit sendiri and belanjakn utk something big mcm ni. kepuasan dia lain mcm. tu pasal sanggup bertekak and ugut2 bagai org design ni. huhuhu



6 comments:

cik hani said...[Reply]

blh x sharekn berapa kos buat kabinet ni? Email kt rosniza@bukitkiara.com

cik hani said...[Reply]

blh x sharekn berapa kos buat kabinet ni? Email kt rosniza@bukitkiara.com

Asma said...[Reply]

bestnya..complete dah rasa, lagi rajin cooking2 pasni..;)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...[Reply]

Cantiknye...sy suka dapur kecik dan simple mcm ni. Bila dapur kecik cepat siap masak&senang nak kemas. Hehehe...

Anonymous said...[Reply]

Salam. Mintak share contact utk wiring and plumbing please. Email fairuz.abdullah@gmail.com.

Zila Zainal said...[Reply]

bila rumah tgh renovate mmg apa pun tak boleh kan. habuknya.. debunya.. alahaaai. lemah