Tuesday, 23 July 2013

My Little Kitchen

hari ni take a break dari gambar makanan sume.
haha... segan sebenarnya nk tunjuk gambar dapur yg tak seberapa ni.
we are literally broke after the wedding AND buying house at the same time. phewww..
ape2 pon.. sekecik mana dapur ni or se messy mana pon dapur ni, i tetapppp syg dan cinta sama dapur ni.
ngeeeeee..

so, marilah kita pusing satu dapur..

Pemandangan belah kiri bila masuk dapur. panjang dinding ni dlm 5 kaki je..tapi da terpaksa kongsi dgn pintu stor yg diubah suai jadi pantry. huhu... so.. ada space dlm 4kaki je... muat la i letak dapur masak.


cooking space for me. very limited one


ok... sebelah dapur memasak.. ada rak serbaguna... utk letak segala spice etc.


sebelah rak plak ada sinki. original sinki bila beli rumah ni. panjang dinding ni dlm 9 kaki jer. benci gile ngn sinki tu.. da la sinki tu cetek je.. and makan ruang plak tu sbb panjang.


tak beli ape2 kabinet dapur..so, i just reuse bakul kain besar gabak ni (warna biru). 
dlm tu i letak dish drainer dari ikea ni. 
so, leh la susun pinggan mangkuk yg guna tetiap hari. Sebelah tingkap tu.. i letak rak buku kecik.. situ ada blender, lesung batu, bwg sume. kekadang jadi working space utk i juga.. letak mkn yg da siap masak..etc.


sebelah tingkap..ada pintu belakang. mesin basuh ni blom pasang lg. kena buat piping and plug khas utk dia. so, sementara waktu..mmg terpaksa sumbat dia dlm dapur kecik ku ini. err..tapi... da 2 hari dia pindah ke belakang. di sebalik pintu belakang tu..ada ruang kosong...mmg muat letak mesin basuh ni. then.. baru ada pagar. weekend ari tu da setel buat piping sume. melayang rm180. so, td i da rasmikn mesin basuh kt rumah baru. agagaga.. selama ni..nak basuh baju..gigih laki bini pack baju kotor masuk dlm luggage...and basuh kt rumah mertua kt pjaya. ahahaha...da siap basuh.. blk rumah sidai kt rumah je.


sebelah mesin basuh tu.. ada pintu bilik air. then... blah kanan tu plak.. pintu bilik belakang


pandangan pintu bilik belakang..dari arah sinki. dlm bilik ni ada katil queen.. utk guest yg dtg. tp yg paling penting..bilik ni jadi singgahsana si suami...utk teman bini dia yg penakut ni masak. kalo malam2...i mmg takut sket nk g dapur sorg2. so, si suami la jadi peneman. dia golek2 dlm bilik ni sambil surfing or borak2 ngn i yg tgh masak/kemas dapur.


sebelah bilik belakang tu..kami letak Mr. Tobishi. 


akhir sekali..pemandangan hallway yg menuju ke ruang depan. pintu kiri tu adalah bilik no3.


ok.. tu je la full tour setakat ni.
mmg betul2 nampk sgt dapur utk org yg baru nk mula hidup. hikhik.
kitaorg just guna je ape yg ada...very limited space..especially dinding. dapur ni bnyk sgt pintu kan?? geram sgttt. hahahha. tp setakat ni.. i ok je.. asalkan dapur kemas..lantai tak melekit.. da cukup utk i masak mknn yg sedap2. hikhik

at first.. mmg tak de langsung niat nk buat kitchen cabinet siap2... memandangkn ruang yg sempit. sbb in the future...nk extend dapur ni. so..kalo da melibatkn pecah dinding, hacking sana sini..da sah2 la perlukn duit yg bnyk kan. so, kitaorg lupakan hasrat nk pasang kc kt dapur ni.

tapi.. sejak dpt kenal blogger lain... terjumpa kabinet dapur mudah alih yg sebijik mcm built in kitchen cabinet.. bley refer SINI. hihihi. serious...pertama kali tgk.. terus jatuh hati. dgn tanpa segan...i tanya owner blog..kt mana dia beli.. and harga sume. hihihi.

kebetulan... kami pegi puchong..saje je singgah kedai perabot.
masa tu mmg da berkobar nk beli... nasib baik kedai perabot tu mmg ada jual kc yg kami nak.
dia kuarkan catalog... and quote harga... leh dpt dlm rm700 jer.

balik rumah.. i try google. sbb dia ada brand sendiri.. EY kitchen cabinet.
Guess what..i da jumpa kedai yg jual online. super duper murah.. and macam2 design lg ada.
Leh refer SINI. tapi kan... selalunye...kt kedai perabot biasa pon ada jual.. diorg mmg ada catalog..maybe amik kt tempt yg sama dlm online ni.


terpaut dgn design ni... modern habis da ni. sesuai ngn bajet ciput
kita bley mix and match.

tapi now..ada masalah plak dgn ukuran dan susun atur kt dapur sempit tu.
mmg susah sgt nk mencelah..disebabkn kedudukn sinki yg tak strategik tu. grrr..
akhirnya.. terkubur begitu saje niat nak beli portable kc ni. hukhuk..


Tetiba kan.. TETIBA... en suami kesayangan ku telah bersuara...
dia nk pasang kitchen cabinet built in. dia da berjaya pujuk i...
kehkehkeh... di sebabkn dapur kami tu kecik..mesti kos lg kurang. agak kami je la.. sbb total dinding dlm 13 kaki je.
so, utk tempoh 5-10 tahun akan dtg..i bley la dpt dapur yg kecik..tapi selesa.
kalo nk tggu ada duit utk renovate sume..extend dapur sampai belakang..tak tau la tahun bila dpt realisasikn impian tu.

so..Alhamdulillah... our next mission...psg KC. yahooo...
i letak dateline utk psg kc, selewatnya smpai hujung tahun...
start from this month..da bley simpan duit..khas utk kc plak.
lps ni da bley start survey....nk cari sinki idaman yg dalam..tapi size sederhana.. takmo pjg mcm sinki skang.
i da leh start pegi expo..and beli kitchen hood+hob, built-in oven.
and in sha Allah...nk pasang cabinet smpai ke atas siling. nk maksimumkn ruang yg ada.
lalalalala...... mudah-mudahan..dimurahkn rezeki.

makaceh suami.. bg cadangan dan keizinan. berkat masak utk dia tetiap hari.. air tangan isteri katakan. hikhik.

skang ni.. mcm mana i nak tau kt mana and bila masa ada expo berkaitan rumah?
i mean like HOMEDEC, PerfectLiving etc sume tu. ada lg lain2 nama kan?
i da la jenis jarang kuar dari daerah cyber ni.. jarang sgt nk jumpa banner yg berkaitan.
radio pon jarang dgr... surat khabar lg la...setahun sekali baru baca.. alahai.. blogger.. bg idea plish..ada tak website yg up to date pasal expo sume ni? or..dlm fb group ke?? help me plishh.. pegi expo ni bagus..kekadang mmg leh dpt harga murah...mcm dulu2..pegi pameran pengantin. hikhik



11 comments:

Diyana said...[Reply]

at least nolly pandai utilise dapur tu even sempit...
me, smpi hari ni xkemas dapur sgt.. no idea laa nak letak or susun mcm mane.. kdg2 smpi stress mikirkan nye.... (T_T)

ain shahrulazri said...[Reply]

Da ade umah sendiri, bek simpan duit utk wat build in kc drp beli kc mcm sy, sy blm ade umah sndiri lg T.T sob...sob.. huhu.. Anyway comel little kitchen tu, jnji kt selesa kt dapur kt.. huhu

Mimy Hamid said...[Reply]

dapur hikmat tu jgn memain....kalau dapur cun tak masak pun tak best....

Asma said...[Reply]

Dapur kita lebih kurang jer, takde kitchen kabinet apa pon, ur kitchen ni boleh buat L shape, start dari dapur masak terus ke tingkap. Nmpk lagi kemas dan lebih space utk preparation. I pon Ada sink yg sama dahla cetek kalo basuh banyak2 memang basah baju..huhu tensi jadi terus tak suka basuh pinggan...Good luck nanti share tau kitchen baru ;)

ellysa emran said...[Reply]

org baru kawin....standard la tue....
lisa pun dulu makan masa...almost 7yrs tunggu baru dapat KC idaman.
so, start dr skarg bykkan cari idea n kumpul fulus dari skrg. Insyallah pasti ada jalan...Gud luck!

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Diyana mkn masa gak ni.. dlm 2-3bln. tp kalo nk senang susun, kena ada almari or rak..baru sng nk organize.

@ain shahrulazri hihi. betul2. lama juga amik masa nk sesuaikn diri..bg dapur ni jadi selesa

@Mimy Hamid hikhik.. dapur k.mimy pon best! suke yg rak mcm kat kedai tu. ari tu terlupa nk tanya akak beli kt mana rak tu

@Asma hihi..sama la... tension sesgt kalo bab basuh pinggan. kena beli kepala paip yg ada span etc..baru air kurang mercik. and now.. everytime nk basuh pinggan..wajib pakai apron. huhu. tu la..rasanya proceed buat L shape kc je nnt. will share soon.

@ellysa emran hihi.. tq. in sha Allah.. da start research bagai da ni.

Fizah said...[Reply]

wahh lg semangat masak la lps ni...hee =)

cik hani said...[Reply]

Alhamdulillah..walaupun baru memulakn hidup suami isteri tapi dapur kami tetap berasap..dapur rumah sewa kami macam ni jugak kecik dan xbyk space nk ltk brg..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Fizah hikhik.. kekadng mood Malas menjelma..mmg tutup dapur jer.

@cik hani hihi..betul2. sempit pon tak pe la..asalkn leh jugak suami mkn air tgn isteri.

Rozana Rosedi said...[Reply]

Sk ngan idea pantry nolly tu...nmpk kms n teratur...slm knl dr sy n free2 nnt jengah la blog sy ye...decoupagetissue.blogspot.com

Juliza Sihatnatural said...[Reply]

Mula2 kawen memang la mcm tu...saya dulu pun sama....hehe...

Jom lawat blog saya...

www.sihatnatural.blogspot.com