Friday, 5 July 2013

Beef Nachos

Being a working wife... kekadang terasa penat jugak. da la i keje 12jam.. mmg extra 4 jam dari org lain. kalo lepas keje...leh kuar merayap ke alamanda la..melepak sana sini etc....bertambah2 penat. kekadang... rasa nak skip je masak utk bekal si suami. hikhik.. tp tak smpai hati tgk muka dia sedih2 kena mkn luar nnti... so.. otak kena ligat fikir.. nk masak menu simple ape utk dia. 

Minggu ni kebetulan.. kami berdua keje shift pg. dia masuk keje 7pg.. i plak 8pg. so, sudah semestinya bekal dia i akan masak sebelum tido. takde maknanya i nk bngun awal2 pg utk siapkn bekal dia. blom lg smpai tahap serajin tu. huhuhu. 

Beef nachos ni menu bekal hari isnin. hari ahad tu i keje siang..blk keje..trus pegi alamanda.. beli barang si suami. then, dlm kul 10mlm baru smpai rumah. tetiba dpt idea nak masak beef nachos ni... mentang2 stok daging bnyk.. hihihi. dlm masa 30min je da siap sume. i amik recipe dari blog k.LG. huhu.. tp tak de la tiru sebijik2... sbb ada je bahan yg tak complete. huhi... 


Beef Nachos (corn chips tu i beli brand chachos je.. ke ada brand lain lg yg jual kt msia ni?)

I mmg selalu derhaka dgn resepi asal... so, ni resepi versi i plak ye. kalo nk tiru sebijik2 dari k.LG pon tak de hal. 

Beef Filling:
1biji bwg besar, 3 ulas bwg putih, 1sk serbuk ketumbar, 1sk serbuk jintan putih, 200gm daging cincang, 2sb toamato puri, 2sb sos spagheti (pepandai tambah sendiri..sbb ada balance yg frozen), sedikit air, skit black pepper, garam. 

Tumis bwg yg da didadu... masukkn serbuk ketumbar + jintan manis... campakkn bahan2 selebihnya... masak smpai pekat. last skali tabur cheese atas daging ni. kalo tambah mushroom... lg sedap kott. hhiihih

Di sebabkn bekal ni utk keesokan harinya.. i asingkn beef filling ni dgn nachos. tapi sebenarnya.. tak sesuai mkn beef filling ni ngn chachos...sbb chachos ni da berperisa. kena cari corn chips yg plain baru sesuai resepi ni. 

TAPI.... beef filling ni sgt sedap okeh! rasa mcm Beef Coney dkt A&W (hotdog dgn sos daging). seriously... sgt sesuai mkn dgn roti and hotdog. So, end up... si suami request nk mkn beef filling ni dgn roti sajo. dia tanak mkn ngn chachos... sbb kurang sesuai. too much MSG katanyaaaaaa... lepas ni.. leh buat Chicken Coney or Beef Coney mcm kat A&W. jimat rm10 ala carte chicken coney tu. hahahhaha



End product. 

This recipe is a keeper! seriously sedappp. simple tp sedap. 
Mmg terbaik combination serbuk ketumbar + serbuk jintan putih. 
Tapi kalo follow betul2 resepi k.LG tu.. mesti lg bestt... dgn sour cream nye.. salad, red kidney bean, salsa. perghhh... tak payah pegi tony romas or chilis daaaa..... jimat berganda2 siot. makan masakan sendiri mmg confirm berbaloi2. hikhikhik


4 comments:

ellysa emran said...[Reply]

resepi Miss N mmg sangat simple n mmg sesuai untuk working wife!

eddany @ WE said...[Reply]

harus cuba resepi ni... npk sedap! dah mcm senang je hehehe thanks for sharing dear!

ain shahrulazri said...[Reply]

bestnya resipi ni :)

Miss N and Mr N said...[Reply]

@ellysa emran tu la.. kena bnyk lg cari resepi2 simple mcm ni.

@eddany @ WE cuba la we. confirm sedap


@ain shahrulazri resipi simple2 je ni.. tak sangka sedap