Tuesday, 30 July 2013

Cucur Udang

Lamaaaa sgt tak update ni.
sampai tak keruan..

Last week menyepi... mentang2 la cuti sampai 4hari.
tp last week rumah i busy.. dgn wiring sana sini. habis bersepah rumah.
seminggu juga brother tu buat keje kt rumah i.. tetiap mlm dia dtg buat.
akhirnya.. setelah lebih 3 bulan..rumah kami da complete.
Segala lampu masterbedroom..lampu bilik air masterbedroom, lampu belakang, extra 2 plug point, lampu hallway, lampu pantry...rail langsir dan selak menyelak sume da siap pasang. mesin basuh pon berfungsi dgn baik. total damage tak smpai rm400 pon. alhamdulillah.. puas hati sgt ngn hasil brother tu, kemas betul.. dia jiran kitaorg. sng hati je byr kt dia.. tak minta kurang ape da. sng hati dpt jumpa wiring man org melayu.
Legaaaa sgt. baru rasa complete now ni, Syukur Alhamdulillah.

Next mission.. nak cari lampu raya liplap2 plak. hikhikhik. 
Bila psg lampu liplap.. baru betul2 rasa suasana hari raya. 
So far... tak gantung proper langsir lg. kena blk raya rumah my mom dulu, then amik langsir masa kenduri i tu dulu. wuwuwuw. persiapan raya yg lain.. biasa2 jer. baju raya pon recycle baju nikah. standard la tu kan? hihi.. nasib baik muat lg. taun ni tak bershopping sakan sgt... sbb duit bnyk nk guna utk rumah nnt. keselesaan rumah diutamakn. kuih raya..i just beli sejenis je.... support officemate i ni. i beli yg sedap2 je...dia bg tester b4 order. aahaha.. now ni... i da start mkn kuih raya tu.. smpai si suami terpaksa sorok. agagagga. tapi ingt kalo sempat.. i nak buat kuih raya sejenis 2. buat yg simple2 je...

Cuti raya....i amik skit je taun ni. tak mcm tahun sebelum2 ni.. cuti raya sebulan uolsss.
Di sebabkn suami baru tukar kerja...dgn company Australia plak tu.. makanya... berkemungkinan dia tak de cuti raya. perghhh.. gelap masa depan i weihhh.... smlm dia baru apply cuti raya on 8 and 9hb tu. tak pasti dpt ke tak. kenapa laaaa australia tak bg public holiday on aidilfitri?sob..sob.. andai dia x dpt cuti raya tahun ni... i terpaksa la beraya di perantaun Cyber. hahaha.. dia rileks je suh i blk kg dulu.. suruh i beraya kt kg..then tggl dia sorg2 kt cyber? memang TAK laaaaaa. kalo bujang bley la kan? ni da kawen kot. giler ape nk biar laki i beraya sorg2. ahahah. so, smlm bila dpt berita sedih ni... bad mood sepanjang malam. haha.. tido kul 2pg... sbb kemas dapur bagai..b4 tido smpt lg buat kira2 utk duit raya tahun ni. smpai sahur pon tak sedar daaa.... sedar2 da kul 6.30pg. perghh.. perit giler tekak. kurang minum air. hukhuk.

Minggu lps jugak..da jarang masak. mostly beli kt luar je... tapi still.. kami laki bini blom jejak ke Param lg. tak de hati pon nk pegi param tahun ni. so, ada yg kami berbuka ayam penyet wong solo, domino pizza. sahur pon ala kadar.. kekadang..ada jugak tak sedar nk bangun. kihkih. mggu ni da start keje siang... so, terbatas skit aktiviti membuat kuih muih utk berbuka. mggu lps pon jarang berbuka kt rumah mak mertua. 

cpt giler masa berlalu kan?? mggu dpn da raya.. Ramadhan akan meninggalkn kita.
moga2..dipanjangkn umur smpai Ramadhan tahun dpn. :)

Nak selitkn resepi cucur udang. 
Mak mertua panggil kodok. hikhik


Basically... i just dump everything. the more the merrier. hihih
Bahan asas.. perlu ada tepung gandum.
Isi2: udang, kentang, bwg merah, isi jagung tongkol yg dihiris.
Perasa: cili giling/serbuk cili, garam, serbuk perisa ayam, chili flakes
Sayur: taugeh, kucai, daun sup, daun bwg, cili merah
Secret ingredient: sedikit serbuk bicarbonat, air suam



Campur je sume... da nk dekat berbuka... panaskn minyak.. jemputkn kecik2 dlm kuali... goreng smpai garing. nescaya... mak mertua dok suruh buat lagi dan lagi...dan lagiii. hihihihi



berbuka kt rumah mertua. da jadi fav kuih keluarga mertua.
Hari jumaat ni kena buat lg...kalo tak.. bley kempunan woo..



4 comments:

Diyana said...[Reply]

ok nolly dh buat i t'liur... hahaha
xsabar nak balik umah mak weekend ni nak suh buat kuah kacang buat cicah cucur udang... hahaha

eddany @ WE said...[Reply]

yummy... buat kecuq ayaq liuq cheq!
mesti cuba weekend ni!

cik hani said...[Reply]

Byk bahan mesti sedap.cik hani suka cucur udang.daun sup tu tambah wangi..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Diyana arghh.. terlupa nk update pasal kuah kacang. nolly pon suke mkn cucur udang dgn kuah kacang.. baru mantap

@eddany @ WEhihi.. cuba ok. letak je ape2 isi.. konfirm sedap

@cik hani hihi.. betul2. simple je resepi.