Wednesday, 17 July 2013

My 1st Asam Pedas

Pagi isnin, tepat je 4.30pg...i terus pecut blk rumah..dari opis. keje mlm la katakan. 
Sampai rumah.. baru nk kuarkn sotong, udang sume. nasib baik da pack kecik2... so...sng keje. cpt je sotong and udang lembut. rebus spagheti bagai... potong carrot, kupas bwg etc....

5.10 da siap sume..leh la kejutkn si suami bangun utk bersahur. 
Seafood olio pasta..mmg kegemaran dia..


mmg fav dish aglio olio pasta ni.. kejap je licin.
Lps subuh..dlm kul 6pg... gerak blk opis...smbung keje skit.
kul 8pg baru blk. terus tido kunci jam 4.30ptg. hihi
ptg tu terjaga..check msg dari suami or mak mertua. ok.. takde msg... bermakna...leh la masak2 utk berbuka.

Tetiba rasa mcm special skit... 15 Julai... genap 5bulan kami kawen. hewhew..
Mmg plan nk buat asam pedas. no 1 fav dish si suami.
tekak i plak rasa nk makan donut buatan sendiri. hahaha.. yg beli sume tak sedap...setakat jco ke..big apple ke.. tu layan sekali sekala bley la...tp still x dpt memenuhi kepuasan tekak sendiri. kena buat sendiri...baru puas.

pokok kesum hasil dari belian di pesta floria ari tu. da gemokkk.. elok la..amik 2 tangkai buat asam pedas. harum semerbak...


gigih beli acuan donut. hahaha.. selama ni.. dok bentukn sendiri je donut tu.. tp kali ni nk nmpk cantik... better pakai cutter. 

kul 5.45ptg baru nk start uli doh donut. 
Masa ni.. da siap masak asam pedas... so, leh fokus kt donut plak. 
da lama juga i tak menguli donut... habis ilang skil. hahahhaha. 
ni i guna resepi campak2 je... sbb mostly dlm tenet sume sukatan bnyk.. utk ramai org.. i buat just utk laki bini dan bg jiran sebelah skit... 

Resepi donut. (lebih kurang 20 biji)
2stgh cwn tepung gandum
1/2paket yis
1sb gula
1sb butter/marjerin
1sb susu pekat
1/2 cwn air suam. 

rendam yis and gula..dlm sedikit air suam. tggu smpai berbuih. 
Then.. campurkan sume, tuang air skit2...uli smpai lembut dan tak melekat kt jari. 
kalo agak2 doh tu keras... kena rajin tambah air.. dan terus uli smpai sebati. 

I uli dlm 30min jugak... fuh.. mencabar...mmg bley kurus. hahaha
rehatkn doh dlm 20min, make sure tutup doh tu dlm bekas...rehatkn smpai doh tu kembang.

Pukul 6.45ptg baru i start canai and terap donut ni, rehatkn dlm 5-10 min.. smpai donut nmpk kembung
then bley goreng dlm minyak yg bnyk. panaskn minyak...gunakn api sederhana je utk donut masak elok. 
lepas goreng..leh la gaul2 ngn gula halus.

ada lagi resepi yg best2... bley la refer SINI or SINI
mcm2 version ok resepi donut.. pilih je nk yg mana. kalo nk lg lembut.. bley letak kentang rebus 1/2 biji. kalo letak bnyk2 kentang.. kang donut ada bau kentang plak. huhuhu


asam pedas ikan jenahak. goreng papadom, donut kegemaran and bubur lambuk kg baru, jiran sebelah bg.

So far da seminggu berpuasa... i tak penah jejak kaki ke pasar ramadhan lg. huhu.. kt sini tak de feel nk pegi param. kalo kt kg i.. jgn harap ok.. tetiap hari wajib pegi param. tp bila da duk kt cyber ni... rasa tak best plak. param kt putra perdana tu tak bnyk sgt choice.. biasa2 je. da la skang ni harga mahal kan? kekadang tak sedap plak tu. buat sendiri lg puas hati. lg pon... jem giler ok nk pegi sana. param kt pjaya pon.. langsung tak teringin nk pegi. tak pe la... masak sendiri lg best. 

meh nak share resepi asam pedas org melaka. 1st time ni dlm hidup i masak asam pedas org melaka. sbb kalo belah utara..asam pedas lain skit. now da kawen ngn cucu org melaka.. kena tau masak asamm pedas diorg plak. huhuhu. 

Asam pedas Nenek:
segengam cili kering (direbus)
Seulas bwg besar
4 ulas bwg putih
Sedikit belacan
Sedikit serbuk kunyit.

blendkan bahan2 kat atas... then tumis dgn minyak panas. masukkn garam.
tumis smpai garing... masukkn air asam jawa (guna dlm 5 sudu asam jawa biji)
tggu kuah mendidih, bley masukkn 2 keping ikan, bendi, daun kesum, sayur asin (ni tak de pon tak pe.. tp si suami hantu sayur asin)

tadaaa.. simple je. kalo nk wangi lg.. leh masukkn bunga kantan.. or daun limau purut. 
kalo tgk nenek si suami masak.. lg sempoi. huhuuhu. 
Alhamdulillah... suami bg A plus. dia pon terkejut... 1st attempt da sedap. 
kalo lama2 dok practice mesti lg sedap. hahahha... mmg la jadi asam pedas ni sebab..si bini leh masak smbil rasa2. kalo si bini puasa... tak tau la ape jadi ngn asam pedas tu. wuwuwuuwuw..

anyway... hidangan pelengkap utk si asam pedas ni, lg best kalo ada telur dadar, telur masin, ulam2 (timun, kacang panjang) smbal belacan. fuh.. mmg gandingan yg mantap. tp ari tu goreng papadom je.. tu pon...2cwn nasi mmg habis dibedal. Alhamdulillah. 



2 comments:

Yuyuy Akley said...[Reply]

org suka makan ngan sambal kicap.. ermm sedapnya.. teringin plak nk wat tuk sahur.. hihi..

Mimy Hamid said...[Reply]

nk wat donut..mana beli acuan tu