Tuesday, 2 July 2013

Menyimpan stok barang basah

ok.. hari ni nak share cara2 menyimpan stok barang basah (ayam,daging,sotong, etc)
This is my way...mungkin tak sama ngn org lain. hihihiihi. 


hasil borongan di Pasar Borong Selangor, Equine.

I asingkan dalam besen besar... buang segala air darah etc. 
My magic helper....plastik bungkusan makanan.

i beli size 5x8. utk bungkusan 500gm... ok la size ni.. sedang2 je. i amik plastik yg nipis je.. sesuai utk pakai buang.


ayam2 tadi i asingkn ikut part.. masukkn dlm plastik ni. satu plastik i letak dlm 2-3ketul ayam je. cukup utk sekali masak laki bini mkn. hati and pedal..i asingkn dlm satu plastik. kaki ayam and leher i asingkn dlm satu plastik. kaki ayam and leher i suker guna utk buat sup ayam... mmg campak tulang2 ni. opps.. lupe nk bgtau.. ayam ni i tak basuh langsung. utk elakkn bnyk cecair dlm pastik ni. lgpon..i ikut petua abah i..dia ckp..kalo nak simpan makanan basah dlm tempoh yg lama..elok tak payah basuh. cuma siang/potong siap2 ikan, ayam or ape2 je...then trus simpan utk dibekukan. somehow..cara ni i rasa less bakteria kot..sbb tak kena air.., bakteria tak dpt merebak cpt melalui air. agaga.. pepandai je buat asumption sendiri. huhuhu.. anyway... ni ada tips best dlm pemilihan dan simpan ayam,. bley klik SINI.



Sekilo sotong size sederhana. sekilo rm13. nyum2...dpt dlm 14 ekor kot. ni pon i asingkn siap2...satu plastik dlm 2-3ekor jer... ni pon sama..i tak basuh... buang air sotong dlm plastik dari pasar tu jer... 


sotong yg siap di bungkus. ratakan plastik tu... then susun cantik2 dlm tupperware. 



1kg mince meat. ni i cedok guna sudu and masukkn dlm plastik... dpt 5 bungkus... roughly satu plastik dlm 200gm mince meat..cukup utk sekali masak. Hubby suke sgt makan roti john...and kalo masak bolognise, wajib ada daging cincang. i ratakn daging ni jadi nipis...then susun elok2 dlm tupperware. dlm tupperware tu ada lg baki mince meat bulan lepas. patut i buat meat ball.. tp tak terbuat lg. huhuhu. bila packing mcm ni senang nnt utk defrost. kalo rendam dlm air pon.. kejap je da lembut. 

Da siap packing.. bley la susun dlm peti ais...

peti ais yg sendat. kehkehkeh. 

bahagian atas ada tupperware daging.. atas tu ada stok udang. tupperware aiskrim kuning tu, satu mmg ada aiskrim vanila. lg satu tu stok sotong. atas dari tu ada fries, dlm plastik kuning.

Bahagian bwh... : plastik merah belakang sekali tu stok nugget.dpn plastik nugget..ada ikan dory frozen. then..sebungkus lala. ni i tak asingkn..sbb nak masak sekaligus and ratah. tepi lala tu..ada plastik udang. yg telah di asingkn. udang tu stok masa blk kg bulan lepas. hihi... tupperware blah kanan tu sarat dgn ayam yg berkongsi tempat dgn ikan jenahak and salmon. ikan2 ni pon i da balut individual pack setiap seketul. dlm plastik biru tu ada kepala ikan jenahak... yg i tak tau bila tahun i nk masak kari. kehkehkeh.



bahagian pintu freeze. ada stok paratha frozen, daging burger, sosej, frozen strawberry milk shake yg manis gilerrrrr....beli kt kedai arab cyber. hahahha.. bahagian atas yg samar2 tu ada stok santan frozen..and sedikit frozen kuah bolognise.

Sekian saje perkongsian hari ni. hihihihi. semoga i terus rajin utk memasak resepi yg sedap2.


11 comments:

Unknown said...[Reply]

meriahnyer barang dalam peti tue....bestkan? buka peti jer smua barang ada...tu yg mood nak masak semakin membuak2...

Unknown said...[Reply]

wah bestnye huhu.. slalunye stok mcm tu thn bape lme? peti ais sy kecik, xleh bli bebanyak t x muat T.T sob..sob hehe

Miss N said...[Reply]

@ellysa emran kalo bnyk barang.. sng skit nk cari idea nk masak ape..

@ain shahrulazri kalo utk kami berdua... sebulan mmg bley tahan kot..tp ni baru bln kedua kami pindah.. tak tau lg bley tahan lama mana. tp kalo ada tetamu dtg.. cpt skit kot habis.i mmg jenis masak tetiap hari. kalo time keje pon..mmg blk rumah masak and makan kt rumah time lunch. hihi


Unknown said...[Reply]

rutin msk sy klu hari cuti 3x sehari tp klu kje msk mkn mlm je.. tp xdelah tetiap hari, kalo hari2 pening gak nk pk nak msk ape hehe..

Mimy Hamid said...[Reply]

good tips...terbaik..tq nolly nak buat untuk bulan puasa nantu

yuyuy akley said...[Reply]

Wahh best arr nolly.. X terpk nk mskkan lam pastik.. Selalu asingkan siap2 utk skali msk letak lam tupperware.. Jimat ruang sket guna pastik.. Neway nolly peti ais kat umah bhgian freezer org style drawer..

Fizah said...[Reply]

wohoo byknya stok brg basah awak..kitanya sikiittt je...hihik..ni mesti rajin masak nii...=)

WE said...[Reply]

Nolly...

best nya pegi pasar borong...ni yang dekat equin park tu dekat dengan giant n jusco tu kan..selalu pegi pagi ke ptg? hahaha soklan apekah WE tanya ni :p kalau mcm ni selalu Nolly spend brape ni...meriahhhh sgt okey!
Plan nak pegi weekend ni..

Miss N said...[Reply]

@ain shahrulazri tu la.. kekadang dilema jugak tak tau nk msk ape. hihihi

@Mimy Hamid hihi..try la k.mimy. sng asingkn mcm ni

@yuyuy akley arr.. tu la... simpan dlm plastik.. and leperkn mcm ni jimat ruang bnyk.. nk defrost pon senang. syioknye freezer laci...tp kt msia mostly yg jumpa 2 tgkt je..pastu lebar.. hihihi

@Fizah hihi.. kadang2 malas jugak nk memasak.. hihi

@eddany @ WEbetul da tu...pasar borong sebelah petronas/kedai perabot valencia tu...dkt giant tu. selalu pegi mlm (9-10mlm)/ptg/tgh mlm (12-1pg). ikut kesuaian bila laki bini free. hihihi. kalo bnyk mcm ni... dlm rm50-70 jer. tahan utk 3-4mggu. ayam mmg beli 2 ekor trus... slalu dlm rm30++. udang/sotong...cari yg murah je..sekilo rm10-15. mince meat tu sekilo rm12. puas hati beli kt sini.. bnyk pilihan.. bley pilih brg2 fresh

Unknown said...[Reply]

nice idea! ltak kuantiti ckop2 utk makan je lam 1 plastik..xyah defrost byk2..cpt sikit
boley tiru ni..hihi

Azfar said...[Reply]

Kalau nak jimat lagi, takyah beli daging kisar, beli daging segar pastu kisar sendiri