Wednesday, 5 December 2012

Diy Project. Bunga Telur Part II

Salam lovelies..

Ini adalah sambungan dari Entry ni...
Hihihihi.. akhirnya.. berjaya juga buat bunga telur...
Tapi jgn tertipu daya... sume ni, my mom yg super hebat yg buat!
Hooraayyy....

Sebenarnya..agak last minit jugak ni. Last month...masa i blk kg nak attend kenduri marathon tu, i baru hantar sume crepe paper ni. Mmg kelam kabut sgt masa tu...terkejar2 masa. smpai je rumah..dlm pukul 2tgh hari...i trus ajar my mom buat bunga ni. ada dlm 2-3kali ajar je kot. My mom, surrender..dia ckp tak pandai nk buat. :( huwaa....sedih tak terkata. then..da terfikir nk bawa blk sume crepe paper ni, biar i sorang2 je hadap bunga ni.

After that..i kuar dgn Mr. N pegi ke bridal utk pilih baju. lama juga..dlm sejam. lepas tu, bila blk rumah...my mom da bley buat da bunga ni! Alhamdulillah... senang hati. hihi....mlm tu i pegi Grik, then terus tido di Alor Setar.

Hari Sabtu..masa nk blk KL, future in laws and Mr.N termasuk i, singgah dulu rumah parents i. Guess what! masa tu, segulung crepe paper da selamat dikerjakn oleh my mom! wow.. super great betul. hihi.. bley la i blk kl dgn senang hati.

gebu2 je bunga dari hasil tgn my mom ni. Selaku anak dia..sgtlah berbangga. Sbb i just ajar dia dlm 2-3 kali je....trus bley buat dgn cantik. Masa i try buat sorang2 dulu..... 2-3jam..baru nk jadi sekuntum. muahaha

Seminggu lepas tu, i blk kg lg..utk attend wedding lg. tgk2...sume 12 gulung paper crepe tu da habis jadi bunga! giler lah.... my mom robot ke ape ni???? Plan asal nak buat 200 bunga telur jer...so, beli 12gulung tu...da cukup2 bila satu bunga telur guna 3kuntum bunga. and..bunga sume kaler i nk buat bunga...sbb plan asal dr blog syaz....yg kaler putih..i nak buat colar bunga tu. tetiba..habis sume jadi bunga! muahaha...

So, total bunga telur akan end up 400! huwarghh..da berdouble tu. tapi x per...layankn ajer.


dgn arahan abah i....maka....crepe putih pon jadi bunga juga. muahaha.. suke je tgk..gebu2. 

So, blk ari tu..smpat la pasang kt lidi. ni la hasilnya. muahahah... giler ah nmpk simple nak mampos. muahaha... i malas nk tambah ape2 lg. but my dad insist juga. Then..my mom terpaksa kuar beli manik, and reben kot..nk tmbh lg kt bunga telur yg nmpk dogiang sgt nih. muahaha... so, the latest outcome..x tau lg mcm mana. hihihi. 

Bunga telur yg tandus. muahaha.. kedekut sgt bakal pengantin ni. last2...mak yg kuarkn bajet lg..tmbah aksesori lain kt bunga telur ni. hihi. 


Overall... TQ mak! mmg super hebat betul. 
Mmg tak dpt dicari ganti Pn Zebedah kesayangan i ni. 
Muah2...luv u. bajet mcm mak i baca blog i ni. muahaha.

9 comments:

LiNda said...[Reply]

hehe..hebat ur mom tlong buatkan. nmpk cantik.. tp pendapat linda kalo tambah reben or aksesori lain mybe nmpak lg cantik n penuh :)

Diyana said...[Reply]

ur mom ni mesti kreatif orgnya.. tgn seni.. hehe

tp bunga telur tu nmpk quite togel kalau biar mcm tu je... & pahar tu nmpk lobang2
tmbh manik & riben as suggested mungkin akan buat pahar tu nnti nmpk gebu.. inshaa Allah (^_^)

orked violet said...[Reply]

cantik nye..

ee..best kan wed preps. fmLy sume pon join excited gk =)

chil&zam said...[Reply]

wah seronoknye bile nmpak hasil yg bnyk tu!!




*mummy i..xkose nk mmbuat bende2 gitu, dia bz..huu~~ nasib bdn.

yuyuy akley said...[Reply]

wahhh tgn seni ni mak nolly ni.. comel je tgk bunga tu.. yer la.. kalo tambah reben2 sket br bertambah mantap..

NURUN said...[Reply]

sy rasa kalau bunga tu lebih mekar mungkin lebih meriah di situ.

Fyka said...[Reply]

kreatiff sgt + comel2 je bunga tu..
salam singgah dear
http://srikandisyafyka.blogspot.com/

ada mokhtar said...[Reply]

wah hebatnya sapai 400 kuntum..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@LiNda hi linda.. hihihi.. aah..mak da tmbhkn riben and aksesori lain. nnt nolly upload gambar. da siap da sume. hihihih

@Diyana hihihi..biasa2 je dear. Tp Alhamdulillah..my mom mmg super women. sgt adore ngn kebolehan dia.

@orked violet tu la...ngan abah pon excited. bnyk idea dr dia. hihihi

@chil&Zam hihi chill! tak pe la..chill leh buat sendiri. my mom ni housewive je..so..mmg dia free sesangt kt rumahh

@yuyuy akley hi nurul.. hihihi...da tambah da pon...sume da siap.. nnt bru nk upload. hihihi

@NURUN hi nurun...selamat berkenalan. hihihi... setuju sgt. sume org ckp benda yg sama. now da mekar setaman da bunga2 tu

@Fyka hi fyka...thanks for visit. hihihi. tq for the compliment.

@ada mokhtar hi ada... hihihi.. bila da siap... bukan jd 400 kuntum da. now da 600+. hahah..pengsan.