Thursday, 25 October 2012

Diy project. Bunga telur

Salam lovelies. 
Selamat Hari Raya AidilAdha...
Seronok nye sape yg sambut esok. 
I berkemungkinan sambut di atas katil je. 
Maklumla...malam ni keje. Sob-sob. 

Mggu ni i keje 3 hari... khamis - sabtu. mmg tak cuti. keje shift malam. so, tak terasa bahang nk sambut raya haji tahun ni. At first...my parents ckp..nk pegi thailand ke mana tah...nk pegi ikut rombongan org2 pencen kt taman perumahan tu, diorg nk pegi smbut raya haji kt sana. Thats why la i tak minta ape2 cuti pon. sbb mmg tak plan balik raya...parents x de kt kampung. Tetiba...diorg tak jadi pegi plak. huhuhu. T____T. huhi..tak pe la...gaji pon blom masuk. hihi

Sebenarnya nk citer pasal Bunga telur. waaaa.....my mom nak buat bunga telur dlm 200 kuntum. utk letak bunga pahar kt pelamin dan bagi pada org2 surau yg datang marhabban. so, bila baca blog b2b...terjumpa blog Syaz....b2b yg gorgeous lagi cantik. dia buat bunga telur guna crepe paper. masyaAllah..cantiknye. tgk pon mcm sng je nk buat..pusing2 je kan. hihiihi. 

how can u say no to this?? cantik giler kot.. hihi...tq Syaz darling... kasi duplicate bunga telur ni. hihihi

Gigih i minta no fon syaz..tanya mcm2 soalan. hihihi. tq dear..sudi jwb fon. hihihi. So, mula la proses memborong crepe paper kt kedai riben yen. (dalam semua house, lower ground sebelah watson) buy 1 roll, free 1 roll. rm5 jer. mmg borong kaler biru, smpai habis i amik. sorry k..b2b yg nk pi cari kaler biru, i da habis borong. huhuhu

borong..jangan tak borong. total beli dlm 12 roll. 

lama juga kertas crepe ni terperam... tak de idea nk potong panjang mana. last2.. gigihkan juga.. try and error. bila try nk pusing buat bunga ros, tak jadi uolss!!! puas la jari ku pusing2 dan terus pusing....dia jadi kuncup jer. punah harapan. serius... down sgt. mmg masa tu, da terpikir.. ape nk buat dgn crepe paper berlambak2 ni kalo i tak reti buat? masyaAllah.. bukan sng rupanya. tgk syaz buat sng je kan. hihihii. da la cantik plak tu. T___T


beralih arah pada bunga ni plak..sebab cubaan buat bunga bulat2 tu GAGAL tersungkur. huhuhu. Once again..thanks syaz... leh refer link ni utk tutorial.kemas je syaz buat..gebu2 je bunga ros tu

ok.. bila kertas tu da hampir lunyai.. i pon da give up...tetiba ternampak ada syaz upload tutorial baru, bunga ros dari kertas crepe. dia ckp.. buat ros jenis ni lagi senang dari buat bunga ros yg utk bunga telur tu. nasib baik ada video skali. so, try2 pusing....jadi la skit. yahuuuu. so, dgn ini, bunga telur utk kenduri i nnt da berubah bentuk. hihihi... sbb tak reti nk gulung biasa tu. mmg kena bnyk practice dan sabar utk buat bunga2 gini. huhuhuuhu. i baru test dlm 8 kuntum...da terasa sakit kepala. phewww... nasib baik la...bukan i buat semua nnt. 

tgk la..hasil yg kurang gebu. outcome tak mcm syaz buat. huhi.  bunga dpn skali belah kiri tu je yg cantik. yg baris belakang tu...disaster. hihi. tgk tu..siap ada tali tape... utk ukur2 dan gunting. hihihi


Kertas2 crepe ni i akan hantar blk kampung, nak suh my mom dan jiran tetangga yg gulung2 kan bunga tu. hikhikhik. they just love doing that..... ala.. 200 je... tak bnyk kan? masa abang sulung i kawen dulu lg dasyat, my mom buat bunga sabun uolsss.... gigih dia sagat sabun tu halus2....tuang air panas..campur tepung skit..uli2... then bentuk2 kan jadi kelopak bnga ros. perghhh... tu lg complicated kot! dan buat bnyk lak tu... more than 200. hihihi. ok. can scratch that guilty feeling.


sampai biru2 tangan. hihihi. susah rupanya nk buat!!!


5 comments:

Diyana said...[Reply]

pakai crepe mmg b'warna laa tgn gamak nye..
saya itu hari buat warna purple... org igt tgn saya xckup darah sbb dah naik purple... hehe

LiNda said...[Reply]

cantiknye...tp linda x kreatif sgt la ..

Miss N and Mr N said...[Reply]

diyana... tu la. 1st time buat.. terkejut gak. patut la hanpon and laptop abis biru2. hihi

linda... hihi.. biasa2 je ni. kena buat bnyk2 kali, baru nmpk cantik.

Syaz Rozelt said...[Reply]

baru baca entry nie..hehe..tq2 for the reviews nolly..erm semalam cari kertas crepe dekat semua house tu..patot biru gelap x de langsung..dh tawu sape borong..hihihi..chaiyok2 k..syaz pon banyak lg bunga kertas crepe yg 2nd tu nk kena buat..

Siti Umayrah Ahmad said...[Reply]

hi.
sye jumpe blog awk ni.
cantek tgk awk buat.
nk tiru jgk tp link ke blog syaz tu error la.
heee.
so how to eh.
ade link laen x?heee.