Saturday, 6 October 2012

Review Makeup (Bertunang)

Salam lovelies...

Hari ni nk review pasal makeup bertunang plak. Mak andam kat bridal area rumah i yang makeup kan. Her name is Kak Su. muda lagi orangnya...late 20 kot. She has her own bridal. Err..nama bridal dia tak ingat sgt....tapi kalo ada b2b dari Parit Buntar, bley cari bridal ni dekat pekan lama. depan deretan kedai ikan masin kt tepi sungai. will give more details later.

my face mcm ada biji2 halus. Kak su ckp..bagus if ada biji2 ni..sbb will hold my makeup.

Kisah bridal ni sebenarnya...my mom yg pilihkan. the moment i bgtau bout my relationship with Mr. N, dia da start survey bridal kt area kampung I. OMG...sgt terharu. at first dulu...jenuh i fikir...mana i nk cari bridal yg best utk pelamin, makeup, baju dgn harga yg MURAH. Especially risau pasal make up. mesti b2b sume nk yg flawless, natural  look not like pondan-to-be look with tepung gomak bagai. Sgt nightmare kalo nk suh cari makeup especially kalo amik mak andam kat bridal.(sbb mak andam bridal mmg terkenal dgn makeup tebal2) nak hire MUA yg femes kt kl ni(make up artist)..mcm tak mampu utk tanggung transport + accomodation.

So, every wedding yg my mom attend.... dia akan risik2 bridal pakej yg wedding tu amik. Sampai la satu hari...dia jumpa kak su ni. turn out...kak su ni org kampung bapak i juga. kiranya ada bau2 bacang (saudara jauuuhhh). I sgt terkejut..bila balik je..my mom bgtau sume senarai bridal yg ada kt sekitar kawasan umah i tu, siap dgn senarai harga ok!. Alhamdulillah...bnyk rupanya. my mom telah menyenangkn kerja i dgn survey2 bridal sume. kalo nk harapkn i...errr..tak buat kenduri la kot. hahhaa.

ok, so...i blk cuti hari tu..around bln 4 or 5....we all pegi bridal tu. nk tgk pakej utk majlis kawen nnt. so, trus booking utk Feb 2013. total pakej rm1.5k (pelamin, meja mkn, bilik tido, makeup, baju sepasang L+P) Alhamdulillah....murah sesangatttt tu! tp risau...takut hasil tak memuaskn. tapi tu sume blakang kira. I trus byr deposit rm150...for secure. Then...alang2 da nk bertunang bln 8, trus book utk makeup sahaja....which is kalo make up bertunang they all charge rm80. tapi kena pegi makeup kt bridal. Kak su tak datang ke rumah utk makeup kan. itu adalah standard ye utk bride kat blah utara ni. mostly mmg pengantin kena pegi makeup kt butik diorg.

the only gambar make up mata yg ada kot. hihi..she just use gold color...sama ngan kaler baju i

So, tiba la hari yg i nak bertunang tu. Dalam hati risauu sgt. sbb tak penah test makeup ape2 pon. mmg tawakal habis la masa tu. tambah2...sume org dok bg tips kt i. my SIL ckp....nnt jgn bg mak andam tu makeup nmpk putih. nnt nmpk pelik..nmpk mcm pondan plak. Yer..i tau my skin dark, ala2 dayang senandung giteeww. hahaha. A week before majlis...i da pegi threading satu muka kt bangsar. Selalunya i pegi utk threading kening and misai je.(trim kening bg cantik2). this time...i buang semua bulu2 halus kat muka ni trus. hahaha.... weih...muka i bnyk bulu roma halus2 tu kot. kalo makeup tebal2 kang..x cantik kalo ada bulu2 kt muka.

Exercise mata sket. penat betul..rasa nk tertutup je kelopak mata tu. btw..both of us ni species dayang senandung. tp sbb op guna dslr yg iso rendah..mmg trus dedua jadi snow white. hahaha

Hari kejadian tu...dlm pukul 2.30 i pegi bridal. panas ya ampun. i pon masa tu terkejar2. sbb nk sambut rombongan Mr.N yg smpai tgh hari tu (1.30pm)....my mom jemput they all lunch kat umah i dulu...sbb tgh hari tu ada kenduri doa selamat + kesyukuran, so mmg ada lauk lebih disimpan utk diorg. Masa tu...abah and abang i pegi solat Jumaat. so, nak tanak..mmg i kena ada sama utk g smbut diorg dtg mkn dulu. after that diorg checkin homestay, which is satu jalan je ngan rumah i.

pegi ke bridal dgn rushing2 and terkejar2. mmg berpeluh2. mandi pon da x rasa mcm mandi. nasib baik i amik langkah bijak, utk bawa sume baju and tudung ke sana. bila smpai..i cool down. pakai contact lense siap2. pastu bukan men lg kak su terkejut tgk kening i yg lebat. huhi. tu i da pegi threading..kalo tak pegi threading... lagi la. mcm ulat bulu kot. so, dia minta permission i utk trim lg kening i. I tadahkan je muka ni. lantak la dia nk wat camne pon. tp still.. berdebar sgt. Dia start sapu foundation. siap spray2 air kt foundation dia. kihkih. jenama makeup dia pon i da tak tgk. rasanya makeup biasa2 je kot.nmpk barang2 makeup mcm  biasa2 je.

pastu dia test bedak kt dahi. nk tgk sesuai or tak kaler yg dia letak tu. lucky me, masa tu bawa skali my bff. dia mmg cerewet. so, dia yg buat decision sume. i dok diam2 tadah muka je. rasa mcm pantas gile kak. su tu makeup kan. tetiba da nak siap. sambil makeup ...sambil dia tanya i pakai product ape kt muka...sbb if muka sensitif ke ape..dia ada teknik lain utk makeup. nasib baik muka i x de masalah ape2. cuma ada jerawat sebutir kt dahi. grrr...spoil betul la. rilex je dia dok spray2 air kt compact powder..then tenyeh guna span..tenyek muka i plak. kihkih. maskara pon dia guna silky girl je. hihi..brg dia mmg guna yg murah2 je dia ckp. 

bila da siap....terkejut tgk outcome. masa tu still blur lg. sbb mata berat ngan bulu mata, tambah lg contact lense kaler tu....menghad kan pandangan i. dgn cahaya dlm bridal tu...mcm suram je. so, i x nmpk mcm cantik pon. tp my bff dok puji2...ckp muka i mcm barbie doll. hahaha. pastu...mcm berseri2 muka i lepas makeup. hahaha....mcm tak caye..tp bila belek2 muka sendiri..nmpk mcm glow2 gitu. perasan sungguh. kak su pon bukan men lagi puji..dia ckp. "seri ni tak bley beli tau! bukan sume org makeup nmpk berseri2" huhi. legaaa sgt masa tu.

pastu i start pakai baju..then kak su tolong pakaikn tudung sume. double lega kt situ. pastu dia pilih veil yg matching. ada 2...satu yg i pakai ni, satu lg more to gold. so, we chose this one..sbb nmpk soft dan lg masuk. masa blk..my bff tolong drive...sbb i jadi stiff masa tu. takut nk senyum..takut nk bergerak lebih. sbb i species pakai tudung yg anak rambut suke terkeluar2. hahaha... nasib kak su da spray sume anak2 rambut i. tp still, terkeluar jugak sehelai!. grrr.

nmpk tak sehelai anak rambut yg terlepas kuar tu? grrr...geram betul.can see perfectly clear jerawat cinonet kt dahi. huhu. ni raw pic dari op...mmg tak edit langsung. 

Balik umah..i masuk ikut pintu belakang. ramai da jiran2 dan sedara mara yg tolong sediakan mihun goreng utk juadah ptg tu. i masuk bilik..dok diam2...posing sana sini. hihihi. Masa sarung cincin oleh bakal mak mertua, berdebar juga nk tggu komen dari dia. Lepas je sarung cincin, dia pegang dagu i..sambil kata "cantikkk bakal menantu kiter ni" hihihi. comel sungguh. Alhamdulillah..lega sgt dgr mama Mr. N komen gitu. hihihi.

Makeup tu mmg tahan smpai ke mlm. sume org puji dan keep asking, sape yg makeup. nmpk kena ngan muka i. nasib baik la..hebat betul kak su tu ubah muka i dari dayang senandung jadi snow white trus. muahahahah. Mr. N pon puas hati. tak nmpk tebal kt real life and just nice for photoshoot. (dia pon species cerewet bab2 makeup ni). Lepas 2-3 hari pon..muka i tak de naik break out ape2. Syukur sgt. mmg sesuai barang makeup k.su...walaupon nmpk dia sembur2 ngan air kt bedak tu sume. kihkih

I just loveeee this pic so much. despite of Mr. N smpai berpeluh2 tunggu kt luar. ke dia yg nerves lebih ni? 

After that...mmg nikah and reception nnt...nak kak su tu jugak yg makeup kan. hihihi. kalo bley...nak bw dia dtg pjaya skali..makeup utk bertandang juga. huhuhu.

contact k.su: 0125692960
Nama butik : Impiana Bridal, tp skang da tukar nama jadi Butang Berlian Bridal. (as per her sms)
dia mcm tak de fb jer... hahaha..nnt akan diusahakn cari dia kt fb.
FYI, dia pon ada SPA sendiri. insyaAllah...nnt nk include spa pakej skali utk wedding taun dpn.
Cemara SPA (Arked Mara Parit Buntar)

I love my Mom so much!!!!!

Moralnya...pilihan mak..adalah yg terbaik. so, yakin la dgn pilihan mak masing2 yer. They know what is the best for their daughter. The reason dia pilih kak su, sbb muka kak su sgt cantik. mmg mcm barbie doll muka kak su. putih dan flawless. sbb tu, my mom yakin, she is the best mua for me. Mom's instinct is the best. dia tak payah nk tgk pic customer k.su pon dia da tau k.su makeup cantik. haha. Alhamdulillah. 


1 comment:

Cik Nad said...[Reply]

Hye Miss N,salam perkenalan.sy Nad.B2B pahang.hehe..cantik la mekap Miss N,soft natural gitew!suke2.hehe.. i da follow u.:)

http://nadiahmutalib.blogspot.com/