Wednesday, 13 November 2013

Bersteamboat di rumah

akibat mkn steamboat yg tak sedap masa pegi penang ari tu...
bila blk kl...kempunan lg nk mkn steamboat dkt downtown mines....
nak pegi seoul garden mcm overated plak.. 
jadi...marilah google cari resepi. kihkih


nah..guna periuk nasi sudeyy.......resepi air rebusan tu:
i didihkan air seperiuk, then masukkn segala kulit+kepala udang (berzaman simpan dlm peti ais), masukkn kaki ayam, tulang ayam. sebiji kiub ayam, 4 ulas bwg putih diketuk, 1inci halia, garam sket. bila nk guna, baru i transfer masuk dlm periuk nasi ni.



ada udang galah gomok...bw blk dari kampung. muehehe.. my mom order dari jiran, khas utk menantu kesayangan dia yg nk mkn udang galah. dpt hidup2 lg... celup2 dlm steambot ni, manis betul isi dia.

Bahan utama utk cicah2..haruslah sos ala2 Thai Johnny's...
kehkeh..walaupon i tak penah mkn kt johnny's....tp buat juga sedaya upaya.
Inspired dari Blogger ni.

bahan2:
4 biji cili merah (besar) + 6biji cili padi (merah/hijau)
4 ulas bwg putih
5sb minyak bijan
5sb cuka epal
5sb sos ikan
2sb sos tiram
1sb kicap manis
1/2cwn air
1/2sb sunquick oren
1sk madu
garam
bijan yg disangai + daun ketumbar.

blender cili dan bwg putih dgn 1/2 cwn air. didihkan atas pan..then masukkn sume bahan2 lain, kecuali bijan and daun ketumbar. masak api slow je... smpai pekat. resepi asal letak tepung jagung..tp i tak letak pon...sbb sos da jadi pekat. resepi asal pon tak de madu..tp i pepandai tambah sendiri..da kata nk ikut tekak sendiri kan? hihihi.. next time i akan kurangkn sukatan cuka tu.. sbb terasa menyengat sgt la.... so, tips dari i... masukkn skit2 semua bahan tu.. hihi..jgn excited sgt masukkn 5sb sekali gus. 

banyak2 sos utk steamboat...i prefer sos thai lg. jgn tak tau..steamboat pon ada bnyk jenis, korean style la, japanese style la..ada yg cicah ngn kuah kacang... etc. ikut la selera masing2.


sayur yg we all sukaaa.. hahaha
sawi, kangkung, enoki mushroom, button mushrrom, BENDI, conet jagung. hihihi


nah....barisan pelakon utama... nyum2. 


tudiaa... jemput makan.. hihihi
i suke mkn sekali dgn sup. slurrrpppp....

now, i nak share plak kt mana i beli segala bebola seafood. 
slalu org dok share pasal resepi je..tp tak share kt mana nk beli bahan2 lain..
kihkih.. sebenarnya..bley je nak beli kt pasaraya besar mcm giant, tesco, carefour. hahaha
ada....bukan tak de...kalo kt giant tu, siap bley campur mcm2 lg..kira timbang. hihihi

tp i nak yg betul2 mcm steamboat cucuk2 tu.. 
ada pelbagai jenis bebola, fishcake...and lain2 lagi. kihkihkih...
maka.................i sanggup pegi kajang 2 kali. muahaha
1st pegi hari ahad, tutup. 
Pagi isnin lepas bfast dgn laki...gigih pegi kajang lagi tau...


nindiaaa.. kedai frozen kat kajang. betul2 dpn pasar besar kajang.
dia terletak kt area bank islam tu. alaa...pekan kajang kecik je.. sng nak cari. 
ada lg kedai frozen lain... bersepah kt kjg. tempat lain pon ada..pepandai la google yer..


rambang mata uolss... rasa nk beli semua.. boley?
setiap paket harga dlm rm5-rm7 je.. murah... da la bnyk.. dlm 500gm sepaket.


nyummy2.... kalo la Mr. Tobishi kt rumah tu besar... da berpaket2 i angkut. kehkehkeh.


hihi.. sempat rembat 4 paket + crabstick sepaket. baru rm30 tunaiiiiii
yg four colour roll tu best (kiri)..... dia panjang...nnt potong 1inci. dlm tu ada seaweed. 
tips utk makan steamboat tepi jln mcm kt downtown tu, sila rasa four colour roll ni dulu ye... sbb kalo yg ni rasa masam, means bebola lain pon kemungkinan masam juga. benda ni cpt rosak sket..sbb dlm tu ada seaweed and crabstick. 

5in1 steamboat choice (kanan)...ni bebola campur. besttt.. beli ni je pon da cukup sebenarnye... mcm2 jenis ada dlm tu. 


crab ball and seafood ball... mmg tak bley lepaskn peluang...

puas sgt makan..
da la fresh.. bnyk lebih lagi....
bley ulang buat 5-6kali. hohohohoho.

was2 juga nk pilih..ada bnyk brand..
tapi i pilih brand Fusipim and Figo jer...
bley la terjah website diorg...tgk bebola ape lg yg diorg ada.
jangan sebarang beli..takut tak halal plak.. penah baca news yg org spread kt fb tu..ada bebola yg tak halal.. grrrr....rasanya yg tak halal tu, import dati thailand.
kihkihkihkih... harap dpt membantu org cerewet mcm i ni, kt mana nk cari bebola sedap mcm steamboat tepi jalan or bebola mcm yong tau fu yg dok jual kt pasar malam tu. hihihi. 

malas nk belek kt pasaraya besar... kang asyik la mata nmpk benda lain jer.. nugget la, fries la, ayam goreng la.. ICE CREAM la... muehehhehe

11 comments:

ellysa emran said...[Reply]

sedap nyer....
smua tu makan utk berdua jer ke?

Mimy Hamid said...[Reply]

tq share resepi..kat area rumah akak ada kedai borong fusipin ni..big thanks

LiNda said...[Reply]

thanks nolly, lepas ni bersteambot di rumah je la kita. Mlas nk kuar umah :)

cik hani said...[Reply]

good sharing for the soup punya resepi tu..
biasanya i buat letak kiub ayam dengan sikit garam je.

sos pulak guna sos thai je dengan sos cili kimball

ain shahrulazri said...[Reply]

Xtau lak kat kajang ade jual bebola seafood murah2 camtu huhu thanks for info, next time kalo mai kjg, meh singgah umah, da dkt dh tu hihi

citah bukan mazid said...[Reply]

hai ahkak miss N..sy sukeee blog akak sgt2 sbb bg inspirasi sgt tau..tiap2 hari nak bawak breakfast g keje mcm akak buat..fyi, sy n kawan-kawan sy da bwk bekal g kerja sbb sy share blog akak kat twitter..hehehe..nanti sy dah post pasal bekal sy kat blog akak bace k..hehehe tp nantila,skang belom buat lagi. thihiii

nurin khairi said...[Reply]

Tq, sgt helpful. Lepas ni boleh beli kat sini.. Pernah husband nk beli steamboat kt giant tp dia xde label2 halal ni so x sure la

Miss N said...[Reply]

@ellysa emran aah.. mkn berdua je tu. hihi.. sayur semua habis.. yg bebola tu tggl 1/3 je tak dpt habiskan. betul2 kenyang..rasa mcm mkn buffet plak.

@Mimy Hamid eee..syoknye umah dkt ngn fusipin tu. leh la usha2 kt situ selalu.

@LiNda welcome linda.. hihi. bersantai sambil bersteamboat di rumah.

@cik hani hihi.. sebenarnya.. nk habiskn stok kulit udang/kaki ayam, tulang ayam semua. padat sgt peti ais.

@ain shahrulazri kt kjg mmg banyakk kedai best. hihi. in sha Allah.. next time nolly pi kjg, nolly singgah umah ain.

@citah bukan mazid yeayy.. caiyok2. nnt share ur bekal plak.. akak plak nk tiru. kehkehkeh.

@nurin khairi hihi.. rasanya cawangan lain pon ada. cer tgk website diorg kot2 ada info pasal pembekal diorg. tu la.. kt giant tu pon rasa was2 nak beli. hihi.. tu gigih pegi smpai ke kjg.

Nastyna said...[Reply]

have to boomark this page sebab resepi sos tu... I sangat2 suka sos Johnys', rasa macam fresh sangat dapat cecah sos tu. thanks sharing.

Miss N said...[Reply]

@Nastyna nnt blk msia leh mkn johnny puas2. hihihi

lalabiestory said...[Reply]

Tq miss N blog u memang buat saya nak buat steamboat kat rumah sendiri,,adoisss,,bijan tue xbeli plak,agak2 kalau sos tue xtaruk bijan dan minyk bijan ok tak?

Jom jemput ke blog saya lalabiestory.blogspot.com