Monday, 9 November 2015

Resepi smoked duck ala2 Homst Restaurant

Siapa pernah makan smoked duck dekat HOMST Restaurant? kedai chinese muslim yang famos amos. hehehe..mesti sape yang penah makan jatuh hati dengan kelazatan itik salai kan. hari ni I nak share resepi Smoked Duck ala-ala Homst restaurant.



tadaa....sama takk?? hihihi... rasa pon da ala2 sama (bak kata Mr. N)

Selama ni, kakak ipar I penah bagitau tentang kesedapan Smoked Duck kat HOMST Restaurant ni. kebetulan di Cyberjaya ada cawangan Homst yang baru buka. I penah ajak Mr. N pi makan kat sini, purposely nak rasa smoked duck yang dikatakan sedap sangat tu. Tapi memandangkan Mr. N ada sejarah hitam dengan itik, maka...dia bantah sekeras kerasnya. sob2. Tetiba...suatu hari...I tergerak hati whatsapp one of my blogger fren, nak ikut dia lunch sama. Dia dan ofismate lunch kt Homst. kebetulan jugak diorang order smoked duck ni untuk kongsi ramai2. 1st time la tu i makan, memang sedap..makan sambil pejam2 mata sebab nak menikmatinya. hahaha. maka...berusaha I ajak Mr. N pegi makan jugak..



1st time ni Mr. N makan smoked duck. hhahaha..masa nak tunggu makanan sampai, I sempat lari pergi barang kejap. tengah syok2 beli barang tetiba dapat gambar ni, siap dengan caption "eh..sedap la smoked duck ni" haaaa...baru kamu tahu yerr... hahaha

I pulak...sangat la jatuh hati dengan bun yang kecik2 tu. rangup diluar, lembut didalam. memang sedap giler lah! masa bayar kat kaunter, I siap tanya kat cashier tu, bun tu ada jual tak? dia cakap seketul rm1. fuhhhhh... hahahahahahha

ok...mana resepinya ni??? hahahaha..
sebenarnya.................................semua ni I beli yang frozen! hahaha. 
Bun kecik2 tu nama dia mini mantou: rm3.50 dapat 20biji. (goreng dalam minyak panas smpai kekuningan.
Smoked duck pon beli yang frozen jugak. CP brand: rm7.90 untuk 200gm.
Sos untuk smoked duck tu, guna sos cili thai sajo.....diperah sedikit dengan lemon.
Lepas tu, bley la racik2 bwang besar, carrot, cili dan daun ketumbar. 
SIAP!

oh...itik tu, lepas difrost, boleh la salut dengan telur + then celup tepung jagung/tepung goreng ayam.
Goreng hingga kulit dia garing. then hiris nipis2 tau!.







Semua barang2 ni, i beli dekat Pasar Borong Selangor, keri kembangan.
baru discover kedai pemborong yang best, nama dia Sri ternak. kat situ la i perasan ada jual smoked duck frozen. hihihi...mini mantou pon jumpa kat sana juga. so far tak penah lagi jumpa mini mantou kt pasaraya besar lain macam AEON big, jaya grocer, atau cold storage. selalu kat pasaraya besar ni ada jual mantou yang size besar2 jer.

puas hati ok! lepas ni tak perlu pi Homst da. jimat gilo ok! kt homst sepinggan smoked duck rm30+
Kalo buat sendiri???? rm10 pon tak smpai. hihihhi



2 comments:

Cik Puan Tqah said...[Reply]

nk order plis nnt... nyumssss

PAk JUSTAN DI BATANG said...[Reply]

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL