Tuesday, 21 May 2013

Fridge hunting

Kejadian berlaku pada 16 Mei.
Bnyk juga aktiviti kami pada 16mei ni ye...hihihi
Siang tu, kami da penat kemas rumah...betulkn wiring sume.
Sebelah malam plak tak mematahkan semangat kami utk survey peti ais idaman kalbu.
Kami terjah Alamanda je. Firstly pegi tgk di Seng Heng.
ok juga price and selection fridge yg ada...
Our budget only 1.3k-1.6k sajo... jadinya...tak leh la nak beli yg besar2 gabak bagai...
Kena pilih size yg harga within our budget....sbb seriously..budget mmg da lari banyak..


Setelah puas pusing2...kami berkenan dgn panasonic ni. size dlm 320Liter kot. Harga rm1479..setelah dpt rebate rm20. ok la tu.... 

Then...tetiba si suami ajak pegi survey di Carefour plak. katanya..peti ais beli kt carefour pon da ok...
Maka...kami menapak ke Carefour plak.....kt sini..lg banyakkkk pilihan....rambang mata ok. hihihi


Nah..pelbagai size ada... salah satu peti ais dlm gambar ni, da jadi milik kami. kihkihkihkih


Peti ais yg besar..pasti jadi idaman sume org kan???
Tapi harga dia tak berapa nak idaman sgt....2.5k kot? pluss...size dia mmg tak sesuai dgn dapur comel kami. hihiii...sekadar cuci mata je ni. 


Survey dan survey....smpai ke brand LG. 
eh....brand LG sume murah2 belaka...guess what harga ni? 1k+ jer..
size dlm 190Liter kot? tak bape pasti. tapi kecik dari idaman hati si panasonic. cuma tu la..kecik skit. KIV dulu.... tgk option lain..

Ni adalah brand Toshiba... 
Jatuh cinta pandang pertama....and I loveeee this fridge to bits.
Suke dgn compartment yg bnyk...shelve pon bnyk..luas..and moden technology. 
Tapi harga dia around rm1559. huhu.. still within bajet..tapi tu la..kalo leh nk jugak around 1.3k - 1.4k jer. 


Mmg happy sgt da masa tu... i mmg tak berganjak dgn pilihan i. goodbye to panasonic...sbb bila compare panasonic pilihan pertama dgn toshiba ni, bnyk juga beza...dari segi kualiti. SO, hati mmg berbunga2 da. Hubby ajak balik rumah dulu..fikir masak2. esok baru dtg beli. hihihi. ok.. Jom balik rumah... 

Malam tu jugak kami merasmikan tido di rumah baru... hihihi. 
Pagi tu bangun dgn fresh... kemas2 sket. Then tgh hari trus pergi Alamanda.. mmg da tak sabar ni nak beli peti ais idaman hati. siap da ada nickname lg tau. Mr. Tobishi. kihkihkih. 
Sampai je Alamanda... hubby ajak pegi Seng Heng dulu. nak tgk balik kt sana.. ada tak mr Tobishi kt sana. 

Oh..kat Seng Heng mmg ada... cuma smlm kami je tak perasan. Harga pon lebih kurang dgn Carefour. murah dlm rm20 je kot. Tetiba ada rebate lg utk ahli Seng Heng. WHAT???? rebate rm130 ok. banyak tuh!! Trus deal. da tak pikir panjang lg. siap tambah lg warranty 5tahun...and harga lg murah dari Panasonic 1st tu.  Tambah lg rm10 utk charge penghantaran.Hari Sabtu baru peti ais akan dihantar. hihihi. 


Seperti dijanjikan..hari Sabtu tghari lori da smpai. laki bini tgh bersiap2 nak lunch nasi arab kt Cyber.. terpaksa tggu lori ni smpai dulu... oh my precious Mr. Tobishi.


Finally, Mr. Tobishi in the house. bangla tu pesan...lepas 3 jam baru bley on. 
Baiklah..kami pon kuar lunch bergembira di restoren Sultan, Cyberjaya. bosan da makan Saba, hari tu tukar selera kt kedai lain plak. :)

Lepas lunch..kami singgah beli gas memasak. and suami pegi keje...tinggal la i sorang2 kt rumah...tggu smpai kul 5ptg..baru on Mr. Tobishi. yahoooo... malam tu jugak i pegi carefour..beli segala groceries, stok makanan bnyk2. mmg tak sabarrrr da nak memasak. dapur kecilku kini da complete. Alhamdulillah. 


Conclusion nye, kami suke beli barangan elektrik dekat seng heng. make sure buat kad keahlian, rm12 je kot setahun. mmg slalu sgt dapat rebate..collect point...point bley tukar ke extended warranty. charge penghantaran pon murah...rm10 je. if rumah dekat..FOC je kot. Overall mmg puas hati dgn service Seng Heng.. sbb after sale service tu yg penting. and they delivered the best for customer. :)

2 comments:

pelangi chenta said...[Reply]

lepas nie semangat memasak semakin membaralah sebab peti sejuk baru.hehehehe

Miss N and Mr N said...[Reply]

@pelangi chenta tu la.. skang mmg tiap2 hari masak. hihi