Wednesday, 11 September 2013

Another batch of bekal

Alhamdulillah.. masih lagi diberi kesempatan dan kesihatan yang baik untuk terus masak bekal buat suami.
kihkihkih... da mmg jadi rutin 5 hari seminggu. 
Last 2 week dpt survive siapkan bekal dia..walaupon i keje shift siang. 
So, sebelum tido.. dlm kul 11 mlm.. i start masak bekal dia siap2. and simpan dalam peti ais. 
Bangun pg... dia trus bw ke ofis... bila nk mkn.. dia reheat dlm microwave....and voilaa... rasa tetap sama.

I da jarang upload pic bekal kt fb. nth la.. kadang2 takut plak. kita tak tau ape ada dlm hati org lain. kot2 rasa jeles ke.. dengki ke ape. wuwuw.. yg tu tak bley kawal. so, share kt blog je la.. upload bnyk2 terus. mungkin bley jadi inspirasi kt org lain. 

Seafood olio.. pejam mata pon bley buat. 
ada special salmon steak... katanya sedap bangat.. very juicy.
ada chicken wrap utk breakfast


Nasi goreng utk hari jumaat. 
Selalu hari jumaat dia request utk breakfast je.. sbb lunch dia kuar mkn masa nk pegi solat jumaat.
papadom tak bley tinggal.. kesukaan si suami. nasi goreng ni kurang ikan bilis rangup. terlupa sungguh pagi tu nk gorengkn ikan bilis.


menu senang...ulang2 je


semoga dia tak jemu makan seafood olio setiap masa.. hahaha


buah je yg bertukar2.


kirimkan udang laut dkt abg i yg blk kg. 
bley la mkn udang besar yg fresh dan manis...
minggu ni da masuk minggu pita bread. stock wrap da habis.. beli roti pita plak.
tgk kiwi murah... bley la beli kiwi. kekadang harga kiwi mahal kt pasaraya.. sebijik smpai rm2. mmg tgk je la.. kalo sebijik rm1 bley tahan lg. paling murah penah dpt 80sen sebijik.  fuh.. heaven.

kalo bekal skit je.. ni mmg utk hari jumaat edisi breakfast saje
ada buah rambutan pak mertua bg.. belasah letak dlm bekal


ulang menu yg sama je tetiap hari


tetiba terasa nk buat bolognise penne. hihihi. 
and dia request brokoli. fuh... lama jugak tak beli brokoli.


kembali kepada seafood olio. mmg dia tak penah jemu. sng gak keje bini dia. 



ni dia request nk mkn chicken pita saje..utk bfast and lunch. 
masa ni dia tak cukup tido.. kesian sgt.. sbb tu request benda simple je.. so, masa lunch dia bley pegi tido kejap. i letak 3 keping chicken pita terus dlm tu


stok sayur da nk habis.... ada leftover mash potato masa buat ayam peri2 tu. sumbat je dlm bekal dia.
oh.. ni menu baru... Fettuccine with tuna.  tak letak udang bagai...cara masak sama je ngn olio.. cuma i letak tuna chunk 


ni buat spaghetti with tuna plak. stok buah pon da habis.. just beli buat pear kt local fresh market. mls nk pegi tesco or pasar borong. 


banyak jugak stok da habis. 
tapi stok ayam, seafood and pasta bnyk lg. 
Cuma stok buah, sayur, roti/wrap, sos yg habis..
Esok kena kuar beli stok. lalala... 
Slow skit update blog... sbb tgh merancang big event. 
wahhh.. tak sbr sgt!



11 comments:

yuyuy akley said...[Reply]

AiyAkkkk terlio la.. Len kali bt lbh spageti olio tu.. Abis msk bwk opis sket hihi

InaYusoff said...[Reply]

keliurrrrrr!!!!!!

ellysa emran said...[Reply]

ketepikan apa org kata sbb ni blog awak, Miss N!
btw, suka sangat tgk kerajinan Miss N ni...tergoda i! hihi

Megat said...[Reply]

terbaik...tabik spring

cik hani said...[Reply]

Suka sgt blog ni..sbb ada niat nk bg suami cik hani mkn western.dia asyik mkn ns je

zarith said...[Reply]

tengok entry ni terus rasa nak buat olio spageti... jadi browsse entry belakang-belakang, terjumpa resepi olio.. Copy and paste resepi itu..

Awak sangat rajin masak tiap-tiap hari. Kagum...

ain shahrulazri said...[Reply]

jgn kesah sgt org nk ckp ape, yg penting niat kt baik.. sy ske sgt tgk bekal yg Nolly masak, slalu tngu je kt FB huhu btw semua menu ni nmpk m'yelerakan sgt huhu

Asma said...[Reply]

Keep on sharing..leh akak ceduk idea nak buat utk bekal anak..looks so tempting

Miss N and Mr N said...[Reply]

@yuyuy akley next time keje mlm kalo ada nurul.. leh la bw sekali. hihi

@InaYusoff hihih..jgn smpai meleleh air liur

@ellysa emran aah..kt blog mmg tak segan nk share.. kt fb je jrg nk share.

@Megat tq

@cik hani hihi.. cyaiyok2.. start practice masak2 western dari skang.

@zarith hihi.. tq zarith. kalo nk ape2 resepi..bgtau ye. hihi. org mmg suke sgt masak

@ain shahrulazri hihi.. betul tu ain..tp tak pe la.. kalo nolly ada masak kelainan skit.. mmg akan upload kt fb. kalo menu ulang2 je.. nnt nolly compile masuk dlm blog je.

@Asma in sha Allah.. mmg akan terus share dlm blog.

mrs.smile said...[Reply]

spegeti olio tu buat MS telan air liur banyak kali2 nampak so yummy...dah lama gak tak makan!

nadia said...[Reply]

macam mana nk buat tu tak jadi hitam bila mkn tghri?