Friday, 6 September 2013

Laksa Ekspress

Minggu lepas masa pegi Perfect Living tu, ingtkn nak singgah mkn laksa sedap dekat The Warung dlm mid valley tu. Tapi tak de rezeki..sebab kedai da tutup. fuh.. tapi hati masih meronta2 nk makan laksa penang yg sedap. selalu boleh je mkn laksa old town utk fix my craving.. tp malam tu mmg nekad.. nk jugak mkn laksa penang kuah pekat dan pedass. 

Last skali amik keputusan.. nak masak jugak mlm tu.. barang yg ada ala kadar je. laksa kering/basah pon tak de.. hentam je la mkn dgn spaghetti. huhuhuu. yang penting..ada daun kesum di mini garden.. ok. tu pon da cukup.. tak de bunga kantan pon tarak hal. daun kesum plg penting.


bahan2
1biji bwg besar
1inci belacan
2 senduk cili kisar
1tin besar ikan sardin (amik isi sahaja)
2-3 asam keping
4 tangkai daun kesum
Air secukupnya
garam & ajinamoto

Cara2 masak kuah:
blender bwg besar dan belacan., campur kn sekali dgn cili kisar...then rebus naik bahan2 ni dulu. 
reneh smpai air kering.... then bley la masukkn ikan sardin dlm tin tu (blender bg halus/kasar). masukkn air secukupnya.. bila da mendidih..masukkn asam keping & daun kesum. perasa dgn garam and ajinamoto. 

senang gilaaa...hahaha....guna je sardin dlm tin terus..jimat masa tak payah nk rebus ikan then perisi tulang ikan sume. mula2...bau mcm sardin dlm tin jugak... tp bila da letak daun kesum tu.. terus ada bau laksa. hihihi.... kalo ada bunga kantan..sila campak sekali dlm kuah ni.. baru perfecto. 

rebus laksa/spaghetti... hiasan atas tu bley la letak salad, bwg, cili, telur rebus, timun, nenas... or family i suka mkn dgn udang goreng kunyit (udang kertas kecik2)

blk rumah mlm tu da kul 11 mlm. kelentang kelentung.. kul 12 baru dpt makan. fuh.. nikmat tak terkata...
da bertahun ok i tak masak laksa ni... nasib baik ingt lg mcm mana nk buat. hahahha. yg penting.. haruslah ada salad, bwg, cili padi and telur rebus... nyum! benda lain tak de pon tak per. hihi esok pg breakfast pon repeat mkn laksa... pendek kata.. selagi kuah laksa tak habis.. selagi tu dok repeat mkn smpai licin. tak kasi can punye.


3 comments:

cik hani said...[Reply]

Laksa express mnjadi..sedap nmpknya

SFaezah said...[Reply]

rasa sama tak klu pkai sardinlam tin?
sos sardin tu u tuang skali ke?hihi
nak try la

Miss N and Mr N said...[Reply]

@cik hani hihi...bley la nk memenuhi citarasa tekak yg kempunan.tp kalo ada bahan lengkap...lg sedap

@SFaezah alamak.. lupa plak nk bgtau. hihi.. sos sardin tu tak payah amik..amik isi ikan je. rasa dia ok jugak.. slalu kalo pakai ikan segar.. mmg kena letak sardin dlm tin skit nk bg kuah lg sedap.