Tuesday, 3 September 2013

Kerana Dua Kupang

wah.. sehari 2 ni rancak betul timeline fb..
cpt je naik.. kalo tidak...3-4 kali refresh pon tak de update terbaru. huhuhu
mcm2 status bley baca... ada yg funny..ada yg terlalu sarcastic...ada yg redha... tp lebih bnyk ke arah sarcastic je. budi bahasa sume da kelaut. bukan main lg kan...

mls nk up kan status kt fb.. better luahkn dkt blog jer.
plg tak menahan... ada je org nk provoke... ptg smlm bila diumumkn naik harga minyak... ada sorg hamba Allah ni, terus pm dgn "masa utk membalas budi" halo2... intro ape pon tak de... tetiba nk cari pasal dgn i kan... sajer lew tew...pastu up kan status fb... letak ayat sebijik yg reply i kt dia. SARCASTIC giler. tp mls nak amik port. da tua2 ni.. mls nak rage lebih2. forgive and forget jer.

tp still tak faham.. org2 yg marah lebih2 kt fb tu... tgk rata2 pakai kete mahal.. pakai kete import.. maybe tu yg marah sgt... makin terasa bebanan. tak dinafikan.. harga barang pon akan naik.. SOON. dgr kata.. harga waffle pon da naik 50sen pg td?

tetiba terfikir.. diorg yg marah sgt ni.. tak penah rasa hidup susah ke? err.. nak ikutkn.. i pon rasa marah jugak! walaupon tak terasa effect sgt..sbb rumah dkt ngn opis.. tp kesian la kt org lain yg travel jauh2 setiap hari tu. belum lagi harga barang pon naik lps ni. tp be rational ok. Rezeki dtg dari Allah. da hilang pedoman ke ape? ada yg ckp..living kos di kl mahal. yup.. thats definitely true.. tp berlanja ikut kemampuan plsss...
gaji 2 ribu.. tp tak cukup byr kete, sewa rumah... blom masuk mkn lg. hmmm....

i tak rasa nk rage sgt.. maybe i penah rasa hidup susah dari sekarang. parent i penah hidup susah, and i di didik oleh parents i dgn belanja jimat cermat dan bersyukur.

dulu..lps grad..i start keje dgn gaji rm1800. tp ramai jugak yg kondem.. tak setaraf gaji degree..
jgn dgr ckp org yg tamak ni. syukur ok dpt keje.. dari jadi penganggur jer. tak mampu beli kereta... i bawa moto je. tu pon Alhamdulillah.. abg i bg pinjam moto. tak mampu sewa rumah.. sewa bilik share 4 org je. giler aper.. sewa bilik sorg kt kl tu da 400-600. mahal okeh! bekorban skit..share ngn org..cari below 200. tak mampu nk mkn luar tiap2 hari... gigih masak kt rumah sewa. jimat cermat.. baru la mampu simpan 800-1k sebulan. hahaha. zaman tu tak bnyk komitmen. sgt berlainan dgn skang ni. walau apa pon.. that will be my sweet memory.. belanja ala kadar je. baru dpt keje kan. terasa syg sgt duit nk beli benda2 mahal utk reward diri sendiri.

my parents pon penah hidup susah. i suke sgt dgr citer my mom.. kira mcm bed time story.. sambil tu bley munasabah blk diri kita. my mom suri rumah. abah i je keje sorg. lps kawen...hidup tak mewah mana. bila abg sulung lahir...kehidupan still susah. susu pon tak mampu beli uolss.. my mom citer..dia bancuh air oren bg kt abg ku. weihh...meleleh air mata dgr.. giler ape bayi lg minum air oren!! susu badan da kering masa tu. my mom ckp..mmg terpaksa sgt masa tu. da la susu badan kering.. anak lapar..bg air masak saje..abg i tanak. tu yg dia bancuh kordial oren je tu.. tp tak letak gula la kot. bila tiba time raya.. tak bersalin parents i.. nk blk kampung pon tak mampu.. tak de duit. gaji abah i masa tu kecik sgt. bila abg no 2 plak kuar.. masa tu da ok sket. da mampu beli susu. tp susu tin cap junjung je. abg i sume minum susu pekat manis je. tak de mcm zaman skang ni.. formula milk bagai yg smpai berpuluh2 ringgit 1tin. but slowly.. kehidupan makin improve. my mom pon tak duduk saje.. ada je dia buat kuih jual sume.. nk tambah pendapatan family, pagi2 bangun buat kuih muih utk letak di gerai tepi2 jalan. buat tempeyek... hantar dkt kedai2...kilang2.

masa i lahir.. baru la abah i mampu beli rumah. masa zaman i...i tak smpt merasa hidup susah mcm mana abg2 i rasa. tp masa tu... kami bertiga naik moto je blk kg. kalo ada roadblock polis... i dgn mak terpaksa turun jalan kaki.. takut kena saman dgn polis. bila zaman adik i lahir.. masa tu kehidupan makin sng... da mampu beli kereta.. tu pon kereta 2nd hand.. datsun. berjasa giler kete tu weih. ulang alik hantar abg i sume pegi belajar..abg sulung buat persedian A level dkt uitm, abg 2nd buat persediaan dkt UM. ulang alik pegi hantar airport. mula2 abg sulung pegi US, then abg 2nd pegi Japan. pastu hantar i pegi asrama plak.

lps abah i pencen..baru mampu beli taxi.. proton saga. Alhamdulillah... parents i da sng. duit simpan berkepuk2..smpai i pon heran..especially my mom.. mcm mana tah dia bley kumpul duit bnyk2...padahal dia takde keje, epf jauh sekali. tp tu la.. my mom sgt berjimat cermat. setiap hari masak.. tambah masa abg2 i kecik dulu..mmg dia masak bfast tiap2 hari.. bw bekal sume. baju melayu abg2 and abah i..sume my mom jahit sendiri. baju kurung pon dia jahit sendiri. rambut we all sume mak yg guntingkn. abah and abg i sume tak penah pegi potong rambut dkt kedai. rambut mak pon dia potong sendiri. pendek kata.. sume my mom buat sendiri. ko ckp nk ape.. langsir, baju kurung, tudung, telekung, baju  melayu...sume dia buat sendiri. tu yg bley simpan bnyk duit.

kadang2 rasa malu dgn my mom.. last gaji abah i... rm1200 je kot. bila pencen...tggl separuh.. tu pon tolak duit rumah.. bape sen je dpt.. tak smpai rm400 duit pencen. masa abah pencen, abg i still study kt jepun, i still kt mrsm. adik still skolah rendah. abg sulung je baru mula keje.. dia bnyk pump duit kt family i, tp setiap sen yg abg i bg..my mom simpan.. abg2 i study oversea pon..sume tak penah mintak duit kt my mom. lg diorg hantar duit ada la. so, i tak bape nk faham.. kalo org skarg mengeluh bila anak dpt study oversea, bnyk nk pakai duit.. mmg sbb i tak penah tgk my mom struggle utk sara anak2 dia kt oversea. abg2 i pepandai la jimat cermat duit scholar yg dpt. Alhamdulillah sgt.. walaupon abg2 i dulu kecik2 minum air oren, minum susu pekat manis je.. still jadi manusia yg berjaya.

i malu dgn my mom..sbb tak mampu jadi mcm dia. berjimat cermat kaw2. kalo la my mom kt tempt i skang ni.. laki bini keje.. dgn pendapatan isi rumah lebih dari 5k sebulan.. agak2... lg cepat duit ASB dia penuh. Semoga Allah melimpahi rahmat dan rezeki buat kedua parents i and mertua.

muhasabah diri blk ye. mak i ckp.. kita jgn sentiasa dongak ke atas. kekadang kena tgk ke bwh jugak. :)


8 comments:

Shizan Syafik said...[Reply]

betul2.. kadang2 kita ni.. makin banyak dapat, makin rasa tak cukup

smRose said...[Reply]

Setuju sangat dengan ayat yang terakhir, kadang-kadang manusia lupa nak bersyukur dengan apa yang ada.

Asma said...[Reply]

Sungguh terkesan dgn entri ni. Bersyukur dgn apa yg ada.

Nastyna said...[Reply]

Kan... mak bapak kita ada sikit pun mampu sara anak2 sampai besar, kita2 ni sikit2 mengeluh, sikit2 kondem. Kami pun dari kecik diajar untuk "ukur baju di badan sendiri", orang sekarang mostly belanja lebih dari mampu. Itu yang jadi masalah.

yuyuy akley said...[Reply]

fuhhhhhh... speechless... x sangka bnyk dugaan masa membesar tp tu la yg mengajar kita kan.. Alhamdulillah skang sume dh senang..

Mimy Hamid said...[Reply]

ye betul tgk cth abg nolly ijal...dari citer ni...tak semestinya susah tak boleh berjaya...abg ijal sampai overseas tu kawen pun ngan doktor bebeh..cayalah

orked violet @ SYA said...[Reply]

Sya penah tgk org yg susah gile ps2 die dpt bantuan mcm voucher bli brg kt tesco. dorg mmg mcm appreciate gile

So, sya xkesah stkt 20sen klw the money goes to right people. xtaw npe ad yg cm overreact

zarith said...[Reply]

best cerita ni....
dulu pun my parent susah.. teringat dulu-dulu hantar saya gi sekolah asrama naik bas je. Takde keta lagi time tu...
Tapi dengan kesusahan itulah kita lebih aprreciate ibu bapa kita kan...