Tuesday, 4 March 2014

e-Filing 2013

Anda sudah isi?
hihihihih..bln 3 setiap tahun haruslah dinantikan sgt2.
especially yg keje makan gaji...tetiap bulan kena potong PCB (potongan cukai berkala)

Sila layari: https://spsd.hasil.gov.my/PKI/userlogin.html
kalo keje makan gaji je...pegi ofis, balik ofis....login la borang e-BE.


masukkan no kad pengenalan, pilih tahun taksiran 2013, dan masukkan password. 
kalo utk org baru yg 1st time nk byr cukai...kena call lhdn terus untuk minta no pin bagai.

then...bley la isi maklumat peribadi mcm nama, alamat....status kahwin..bla2...
next page...

page utk declare gaji tahunan korang. 
masa 1st time i isi dulu..blur giler. what the hell is pendapatan berkanun panggajian? sejak bila i dok mengaji lagi (belajar). rasa pelik bila baca dlm bahasa melayu. padahal benda senang je pon. INCOME. 

kalo da mmg keje makan gaji je..isi satu column je yg paling atas tu. ikut je dari EA form setiap company bagi.
kalo ada sumber pendapatan lain..dpt duit sewa rumah ke...or benda2 lain..leh la isi sekali.


nexttt..... ni paling best la...isi la bahagian mana yg patut. bahagian utk pengecualian cukai. 
dulu...ada perlepasan khas yuran jalur lebar atau nama lain dia internet sebanyak rm500.
now ni da takde yer.....
mcm i...isi 2 benda je la... beli buku and kwsp. 
anak tak de lagi... my parents sihat walafiat...i pon tak penah pegi buat medical checkup, i tak sambung belajar, x de simpanan sppn bagai tu. so...redha je la byr tax memahal. medical insurans pon baru je amik. so tak layak lg. 


next... rumusan cukai...
sistem da kira siap2.... bape jumlah cukai yg perlu dibayar.
walaupon tahun ni takde pelepasan utk internet, 
tapi ada pertambahan baru.... perlepasan rm2000 utk gaji tahunan tak lebih dari 96k.
wahh..untung banyak ni weih.....hilang rm500, dia ganti 1.5k blk. 
tolak sana tolak sini...syukur masih ada duit lebihan lagi...


Refer to THIS
Ini jadual perkiraan utk 2013...
tahun ni turun 1% dari tahun 2012. ok la tu kan.. 

kalo middle income selalunya jatuh dalam kategori 6% and 11%
banyak gak tu beza 6 dan 12. wuwuwuwuw. 

gaji range 20001 - 35000 ----tax 6% jer..
gaji range 35001 - 50000  -----tax da 11%

bayangkan la....dia tolak2...tetiba gaji yg layak dikenakan tax adalah rm35001. tak pepasal da kena byr 11%. wuwuwuw. isi la mana2 yang patut smpai below 35k... dpt la byr tax dlm 6% je. muehehehe.


tapi ape2 pon... 6% ke...11% ker.... kira ok lagi la kan. 
dari dok UK....income tax adalah 30% + haa..mampu nk byr? habis kerajaan sedut duit diorg..tp facility utk rakyat terbaik.

ok la..kalo boleh..isi la cepat2 ok. tarikh tutup 30 April. 
Kalo isi cepat...selalunya dpt refund dlm 2-3minggu. 
tapi kalo da tgh2 bulan baru nak isi... mmg berbulan juga baru dpt refund. 



5 comments:

Chot said...[Reply]

Xperasan plak broadband tuh xde. Yg pnting isi mne ptt dan dpt blik claim. :D. Heh.heh.heh.

yuyuy akley said...[Reply]

Ehhh ala org kena mintak hp send ea form kat emel personal la kan..

S. Faezah said...[Reply]

sy x isi lg..naseb tgk blog awak..heheh

Miss N said...[Reply]

@Chot betul2. mula2 pon tak perasan.. member yg bgtau. mmg da semangat nk isi mana yg patut..x sbr tunggu dpt refund. huhu

@yuyuy akley aah la... kena suh ofis send email la kot.

@S. Faezah hihi.. sila isi cpt2.

nurin khairi said...[Reply]

saya pun dah isi borang lhdn ni. thank u sbb remind..lagi satu tq sbb blog u la saya skarang dah mula nak amik insurans, dah nak sign up dah soon dgn pru-bsn jugak.