Friday, 28 February 2014

New home for our precious

Skang ni IKEA tgh buat sale....muahaha..citer pasal sale ajer. 
sebenarnya..da lama dpt pamplet sale ni...dia da buat preview utk ahli ikea. 
tapi...tak penah kisah pon nk jenguk2...almaklumlah..bln 2 ni sesak sket. so, benda2 kehendak ni diketepikan dulu....

tapi kan...tapi......TERpandang satu benda yg sungguh menggugat keimanan...

tadaaaa...LAIVA bookcase. 
perghhhh.. harga da murah da tu.. I mmg pantang tgk yellow price tag kt ikea ni, tambah2 kalo perabot yg less rm100...mmg bulat je bijik mata ni... ni plak bwh rm50! what a good deal!
tambahan......bilangan spesies buku makin bertambah.....rak buku yg sedia ada da tak dpt nk menampung beban... RAK INI...da sarat sgt..lgpon nmpk mcm nak melendut je..sbb buku2 berat. lgpon...rak ni tak bape best..sbb tak bley adjust ketinggian ikut buku i. 

da dok terbayang2 da..nk letak mana rak Laiva ni.. hihihi. biasa la..berangan no 1!
mmg sedang2 elok la utk letak our buku kt rak ni....bley la tambah lagi koleksi kan..bila da ada ruang yg bnyk. lagi pon... matching ngan RAK tv bajet and MEJA komputer bajet. wakaka.. nmpk sgt tuan rumah kedekut.. ke takde duit? muahaha. sng citer..i mmg beli perabot bwh rm50 je weih.. jimattttt. 

TAPI... tapi kan... dengan semangat waja berkobar2...pegi ikea mmg satu tujuan je la...nk bw balik rak ni.
da semangat cari rak and section bape...bila pegi ke gudang dia...alangkah luluh hati ku.... da soldout beb! giler kentang ah...gudang tu hampir kosong kot...bnyk sgt benda da sold out. perghhhhhhhhh.... sedih tak terkata la... habis berangan tinggi melangit...siap ukur bagai berkali2...tetiba nk beli habis plak. wuwuwuw.. T____T.

tapi kan...tetiba terpandang rak display ni. 
EH? rm115. ok...boleh diconsider sebagai murah lagi. lagipon its BILLY kot. 
mmg terkenal dgn rak buku yg kukuh and femes jugak. 
setelah ditimbang kati..u bayar separuh, i byr separuh...we all pon proceed la beli rak ni. nasib baik ada saki baki..tak de la smpai kosong stok situ..
giler ko nak blk tangan kosong je? kang asyik dok mimpi rak buku je camno??? lg pon...mmg buku yg i baru beli tu, da takde tempat nak letak da. hihihi. alasan baik punye. 


tadaaa...da siap pasang da. 
blk mlm tu..smpai umah dlm 1pg la jugak...sbb we all melepak umah abg i. 
species i jenis tak penyabar...mmg dan2 tu jugak la bertukang sorang2 pasang smpai siap. laki ku rilex je tido tak sedarkan diri. tak pe..mmg da biasa pon...rasanya...mostly perabot ikea yg we all beli selama ni, mmg i je yg pasang...sbb jenis tak sabar kan.. hahah.

actually, ada hikmah jugak kot LAIVA tu habis...atleast we all beli billy ni lagi kukuh dan stabil. 
tgk tu...da penuh da pon i susun. kali ni, rak buku ni i letak sebelah tv kt ruang tamu, dgn harapan si suami makin rajin baca buku dia. muahahhaha. tak dpt bygkan kalo beli LAIVA tu....bukannye ape...rasa tak yakin je..sbb jenis tu mcm nipis sket..lagipon..setiap shelve leh tampung 15kg je...da la tinggi, pusat graviti plak tinggi. kang golek2 tgk tv tak pasal2 rak buku jatuh makan tuan rumah..maka keluar la tajuk berita kt tv3. muahahha. 


shelve atas letak buku kecik2 yg rendah. novel sape tah.... ni koleksi si suami. musykil gak..dia ke yg baca novel doktor cinta bagai tu?? wakakakaka. koleksi komik alam perwira dia. 
komik ni je la yg dia dok ulang baca...tambah2 masa awal2 we all pindah rumah dulu.....mmg dia usung merata komik dia ni. ada jugak buku2 motivasi...i dpt hadiah kawen. kehkeh


Second shelve, haruslah koleksi mem besar kt rumah ni kan. 
hihihihi...... rasa mcm da complete kot koleksi yg i suka... tp tak tau la kedepan nanti kot2 TERtambah lagi. 
i nak cari buku khas utk grill/barbeque, recipe dip sauce....etc..etc dan etc. muahahaha.

Second shelve sebelah kanan, koleksi laki bini..campur jer. 
tau2 je la kan yg mana satu i punye, and mana satu laki i punye.
kalo yg absolutely organize, guide to motherhood, simple knits and twilight tu harus la i punye.


bawah sekali...mmg koleksi si suami. tapi yg jenis discovery tu, i mmg baca la. kalo MU ke, PELE ke ape ke..tu tak minat. lain la kalo lady gaga ke kan. 
sume berat2 belaka..maka kita letak paling bawah la ye.


then...sebelah kanan, our game collection. 
hihi..ni pon wajib gak..dlm 2-3bln sekali..mmg my husband merengek2 nak menan...asal pegi jusco ke, lalu dpn ToysRus ke..confirm dia tantrum nak mainan. muahaha.. kalo ada anak nanti..harap2 tak ikut perangai bapak dia. bley botak mak dia asyik dok mintak menan jerr.
yg hujung tu, segala buku cisco ke, buku server ke..milik laki bini. maklum la..2-2 bidang IT, sorang network, sorang lagi wintel. haa...baru la matching gitu. 

sekian saje perkongsian hari ni. nmpk mcm rajin gila update tiap2 hari kan... biasa la..semangat henpon baru. wakakakaka. padahal ni semua schedule entry. ape kejadahnya i  nk update masa offday kan? kihkhikih. 
Anyway... kalo mmg tetiap tahun we all memborong buku kat BBW, maka tak mustahil, lepas pencen nanti we all da bley bukak library. kihkihkih. rasanya...everytime sale BBW..kena sediakn sekali bajet utk beli rak buku.. kannn?? hihihi. 

tahun 2012..bnyk beli koleksi si suami je. masa tu baru bertunang....
tahun 2013....bini tak kasi chance..mmg bnykkk je koleksi si bini. muahahaa..tp kesian plak... dia rengek2 sedih tak bnyk buku dia kalini. tu la..sape suh tak ikut kan?? hihihi. 
tahun 2014 - mungkin shopping buku utk baby plak. Ehh?? hihiii..mana la tau kot ada rezeki kan? :P 


5 comments:

S. Faezah said...[Reply]

syok masuk IKEA..semua rasa nak angkut..hahaha

cik hani said...[Reply]

masuk ikea selain berangan semua benda nak amik kan..

cantek rak putih tu

cik mah said...[Reply]

Peminat buku ek..bguslah kan bnyk membaca..best juga ada menan mcm tu..bosan2 le r main..nk g cari juga ni lah...hehhe

Chot said...[Reply]


siyes eh murah yg atas tu..tp mmg nmpak kecik. eh byk pulak memangnya..
alam perwira spotted! tahun bila punya koleksi tu..hehehe

Miss N said...[Reply]

@S. Faezah tu la pasal... gelap mata masuk IKEA..rasa mcm kena rasuk je.

@cik hani just nice size rak putih ni...ok la sket..sbb lagi kukuh dari rak 1st tu.


@cik mah aah cikmah.. menan tu kalo dok berdua ni, mmg berguna sgt. tp kalo da ada baby sok2...tak tau la sempat lg nk men menan ni... baik layan baby lg syiok kan. hihih

@Chot tu la...atas tu mmg murah...tp dia tinggi, bnyk para...pastu kalo letak buku berat and banyak..tak mustahil leh tumbang tu. hihihi. ahaha..alam perwira dari zaman skolah katanya..tp ada gak dia beli kt kedai 2nd.