Wednesday, 26 February 2014

Post Anniversary cake

Pergh...lama sungguh entry ni tertangguh. 
hampir seminggu... hihihihi. tp kek ni baru je buat last week. 
patutnya...i buat kek ni masa hari anniversary - 15hb tu...kebetulan mak mertua ada buat aktiviti makan2. 
tapi malangnya...sehari sebelum tu......bnykkk sgt kejadian yg tak diingini berlaku..maka...tak terbuat la kek marveles ini. last week hari rabu baru sempat nk buat kek yg super sedap ni.


Devil's Food Cake with White Chocolate Raspberry Cream Cheese frosting 
top with Chocolate Sour Cream frosting. Tidak dilupakan fresh raspberry.

lama jugak fikir dan google dan research...nk buat kek ape yg sesuai utk our special day ni. 
base kek mmg da tetap nk buat Devil's Food Cake, sbb mmg sedap sgt2. tapi untuk filling, i nak cari something less sweet yg bley balancekan rasa kek tu.i tanak frosting yg biasa buttercream, atau swiss meringue buttercream. pendek kata...i tanak butter dan gula menjadi bahan utama utk frosting i tu. 

I pilih raspberry....sbb rasa, buah ni mmg sesuai ngn tema kek ni...utk romantic effect. kihkihkih..
Chocolate topping atas tu..masih lg tak bape puas hati..i tak dpt cari kombinasi terbaik utk coklat atas tu.



White Chocolate Raspberry Cream Cheese frosting
sedappp gilo! hahahaha... mmg rasa nk jilat smpai licin...(lps pic ni diambil, mmg licin mangkuk tu i kerjakan)
sambil pukul frosting ni, sambil dok calit2 masuk dlm mulut i. hahahaha... tak tau nk ckp mcm mana...tp mmg i suker.

Resepi asal dari SINI
tapi i da olah sket..ikut tekak sendiri.

White Chocolate Raspberry Cream Cheese frosting
Bahan2:
1 buku cream cheese - 250gm (suhu bilik)
3sb butter - suhu bilik
200gm white chocolate (dicairkn dan biar pada suhu bilik)
sedikit esen vanila
5biji raspberry yg di hancurkan (lenyek2 guna garfu je)
3sb jem perisa raspberry
1sb strawberry emulco (utk dapatkan warna pink dan rasa berry sket)
2 sb icing sugar.

-pukul cream cheese smpai kembang. masukkan white chocolate yg da dicairkan. masukkan butter, and bahan2 yg lain..pukul sampai jadi sedap. then simpan dlm peti ais kejap.
-hati2 cairkan white chocolate tu.......coklat putih sgt sensitif...guna kaedah double boil, guna api pelan je, air tu biar simmer/meruap je..jangan smpai air tu mendidih..nnt rosak coklat tu. nk selamat, didihkan air dulu...then tutup api..then baru letak mangkuk berisi coklat atas kuali tu..make sure wap air tak menitik masuk dlm coklat tu. haishh..pendek kata..sila la study dulu cara2 utk cairkn coklat putih ye. kalo tak..sia2 je rosak nanti.



kek coklat yg telah dibelah 2.....
taburkan raspberry...then letak la white choc frosting tu...
pic atas tu i nak try utk pipe bulat gitu..nak bajet bape bnyk i nk kena guna nanti..



comot betul...nmpk sgt amatur lagi. muehehehehehe
Chocolate topping tu, i guna resepi lain. not highly recomended...da tak jumpa mana link tu...cpt sgt beku coklat tu..
tapi  next time i nak cuba resepi dari SINI pulak..
macam best jer... mungkin bley gantikan butter dgn cream cheese. hahaha...
anti betul i ngan butter. tak tau la nape. 



tak sabar2 da nk potong. comot2..sbb kek tak bape nk set lagi. lom cukup sejuk



ni gambar baru2 ni....bila kek sejuk, then potong...baru la dpt keratan rentas yg sgt smooth gini.
bila da terbuat lambat kek ni...pening gak nk habiskan...
hantar kesana sini skit, hantar rumah mak  mertua, ke rumah abg i..
yg lain...mmg masuk mulut we all je la.. 

So happy with the outcome....my husband yg tak suka mkn benda manis pon...dia leh mkn kek ni, sbb addicted ngan cream cheese frosting tu. sbb rasa dia masam2...then bley balancekn dgn rasa manis coklat etc. just tak puas hati ngan topping atas tu je la...i terguna milk chocolate instead of dark chocolate. 

lepas ni, no more milk chocolate for me. manis sgt la...leh potong kaki wooo.





selfie during our buffet lunch. :D

3 comments:

Miss Hidy said...[Reply]

Sedapnyer kek..
Yummy..

shu said...[Reply]

sedapnya! nk resepi kek :)

Miss N said...[Reply]

@shu resepi kek leh refer kt sini: http://nloven1502.blogspot.com/2014/01/so-they-call-it-devil.html