Monday, 17 February 2014

For a special day.

Happy 1st Anniversary to us!!
Sabtu lepas, 15 Feb 2014. tak sangka da setahun berlalu...di saat 'Aku terima nikahnya'.
muehehehe...

Anyway..lama juga i dok survey..nak makan ape on our special day ni. hihihi.
kali ni takde masak2 sendiri... survey buffet luar je terus.
both of us LOVE Japanese food so much....so, i decide utk cari buffet japanese food yg paling murah kt sekitar selangor/kl. murah..tapi nk yg berbaloi... akhirnya i buat reservation kt restaurant di Puchong. tak tahan tgk org review, mcm sedap je. tp mmg sedap pon.

ok la..hari ni tayang  gambar food je la.. gambar weolls tak bnyk pon...da la hari serba tak kena..bad tudung day etc. dgn sesat lagi..cari kedai tak jumpa bagai. muehehe.

jom la melayan food yg kitaorg order. rasa mcm sikit jer...tapi kenyang yg melampau. haiisshh.. kalo la bley dok dari pagi smpai ke tgh mlm kan best.

soft shell crab tempura. sedap gilo... ada 2 plate we all order.

chawan mushi + sotong merah kecik2. ni order sekali je...da tak larat nk order tmbah

ikan petak tu, saba/mackeral grill yg super sedap...2kali repeat.
ikan panjang tu tak order pon..tapi tetiba diorg hantar. fuh..tak best. bnyk tulang. Sanma (mackerel pike) 


2 jenis sushi..portion yg besar. perghh..jenuh gak nak habiskan. 
3 ketul kt atas tu - dragon maki (dlm ada udang tempura, luar ada belut and avocado slice)
yg bwh tu plak, Kani Tama Maki (sushi soft shell crab yg dibalut ngan telur, seaweed)
fuh..jenuh nak sumbat dlm perut. 


Tempura Mori. 
bahan utama....big fat juicy shrimp
bahan sampingan, terung, sweet potato, carrot yg di goreng tempura.


piring atas..repeat order saba grill and ikan halus tu, shishamo grill. 
perghh..ikan kecik tu best... nmpk mcm ikan kering je...tp sebenarnya..satu badan dia penuh telur ikan. marveles sgt bg pencinta telur ikan... 
piring bawah tu, tofu goreng....dlm tofu tu ada scallop. perghh..sesak juga nk habiskan. 


Big Maki - soft shell crab maki. 
perghh..ni betul2 besar... 4 ketul je pon..tapi tolak sana sini..
u habiskan la...u la habiskan..ok2..bahagi separuh bla..bla... 
adegan laki bini yg tak larat nk mkn. 



yg sgt dinanti2kan... semua benda i order.
bring it on!
oren -salmon, merah-tuna, light pink plg kiri tu seabass/siakap
bwh salmon ada sotong kurita, yg putih suci tu, sotong chewing gum kot..liat ko! jenuh i gigit tak putus2.
yg putih creamy tu ikan shiro maguro - butter fish.

yg plg sedap..haruslah salmon.
yg ikan2 lain tu..setakat nk merasa je la.


penyudahnya... 2 piring kacang soya. 
selama kt sushi king, tak teringin pon nk amik kacang ni..rasa mcm mahal sgt sepiring rm4. 
kt sini leh la order bnyk2 pon..da nama buffet. 

di sudahi dgn wasabi and green tea aiskrim. 
ce teka mana satu wasabi aiskrim? 
aiskrim warna yg mcm vanila tu sebenarnya wasabi, rasa dia? perghhhhhhhhhhhhhhh..
agak2 kalo ada penyakit sinus..tak payah la mkn or cuba2 mkn. terible i tell u!
rasa mcm lagi dasyat dr mkn wasabi biasa tu. 
ingtkn da nama aiskrim...rasa manis and best la kan...tapi kalo da ada wasabi tu, jgn harap ok. 
lagi dasyat effect dia... terus naik ke otak. 
makan aiskrim sejuk = brain freeze.
cer bayangkan brain freeze + wasabi. rasa nk tendang semua meja kerusi..
rasa mcm ada bom atom dlm otak and hidung. tobat tak mkn da lepas ni. 
tak de cara lain ok..mkn laju2 ke..mkn slow2 ke...ko biarkn aiskrim tu cair ke...effect dia tetap sama. langsung tak kurang. 

green tea aiskrim tu  best....
warna cantik je..hijau pekat..rasa mcm mkn aiskrim teh tarik. bestttt sgt. 
repeat order 2 kali.

tu je la yg we all order. 
bnyk lg menu lain...tp order yg betul2 we all suka mkn and rasa berbaloi.
ni nama je buffet, tp jenis buffet yg order. kita tak yah nk ulang bangun amik makanan bagai. 
tick je menu ape nk..nnt dia collect order and sentiasa hantar food. 
makanan sume fresh...panas2 lagi. best sgt.
Mr N order air hot green tea, i order fresh oren. perghh..ada dlm 4-5 gelas la kot dia refill air oren tu. sedap sgt!

buffet lunch je ada..utk sabtu and ahad.
sorang dlm rm60. berbaloi2. lepas ni bley repeat lg.


8 comments:

Nastyna said...[Reply]

wahh best nya.. I love tempura and teppanyaki tapi sushi i tak makan hehehe.

Nastyna said...[Reply]

eh btw, Happy Aniversary u both, May Allah bless u and bahagia forever ok.

Diyana said...[Reply]

happy anniversary nolly (^_^)
kejap je kan setahun

~Kmar~ said...[Reply]

happy anniversary dear! :-)

Miss N said...[Reply]

@Nastyna hihi..tq for the wishes. amin :)

@Diyana tq mummy ^^. tu la..kejap je da setahun

@~Kmar~ tq dear. :D

shu said...[Reply]

sedapnya! sy xda geng nk melantak sushi ni..hubby xmkn..huhu..

Chot said...[Reply]

nasib baik..wasabi biasa pun x mkn.. kalo jadi aiskrim gitu pun tak terasa nak makan. agaknya chef yg cipta aiskrim wasabi ni kemaruk sangat dengan wasabi kot..hahaha.

Chot said...[Reply]

eh. lupa nk wish. hepi enibersewi u both!