Tuesday, 4 February 2014

Chocolate Pudding like Jell-O

holaaa..
amboi...lama sgt  ni tak update blog. sedar2 da 4 Feb da.... awat cpt sgt tah masa berlalu. rasa nak bubuh gam kt calender tu. wuwuwuuw.

lately ni terasa sgt tak produktif. tak suke g opis. tak suke masak. tak suke kemas rumah. eh...mmg semua benda tak de mood. nasib baik kesihatan baik2 je. Alhamdulillah.

pasal keje.. mlm ni last keje..next week keje siang plak. mmg lately ni rasa mls nk keje. tak suke pegi opis. rasa letih gile bila keje mlm. plg lama bertahan keje mlm setakat 4mlm je. tu pon mmg rasa penat gilerrrr. dulu2 elok je pon keje non stop seminggu. now ni makin berusia kot..badan pon da tak tahan. rasa menyampah nk dtg opis sbb makin lama makin rasa workstation ni tak ergonomic. kerusi tak selesa, meja agak kecik and bley kategori rendah sket...sbb tak de ruang sgt utk kaki kt bwh meja ni. arghh...better work from home lg best...bebas nk pakai apa..bebas nk duduk mcm mana..baring ke..meniarap ke. mmg sgt2 produktif kalo keje dari rumah compare dtg ke opis.

pasal masak...perghh..makin hari makin takde idea nk masak ape. blum lg ngn keadaan dapur yg tak berapa nk memuaskan tu.. mmg mood masak merudum jatuh. hohoho..nasib la husband begitu memahami..pasrah je la mkn ape saje pon.

kemas rumah.... hmmmmmmmmmmmm. mengeluh panjang. maybe i kena start dari diri sendiri.. kena belajar mcm mana nk control diri dari sepahkan rumah. hellooo..rumah ni ada 2 org je kot..laki bini. tapi leh tahan tahap kesepahan nye. wakakaka... 2-3 hari ni..i da berjaya control diri dari sepahkn rumah sendiri. wakaka. mmg kena constantly put everything on the right place. baru la tak serabut sgt otak kot.

ok..tu je la nk luahkan. oh..ada lg. pasal tefal actifry and philip airfryer. harga skang ni da naik sket. da la dgn currency pon tinggi sekarang ni. pening kepala otak nk fikir. grrr...tak bape amik order sgt. tu pon antara faktor buatkn i takde mood. tp email customer i tetap reply..cuma kadang2 amik masa. almaklumlah..keje shift tak tentu hala.. 1st shipping in sha Allah smpai bln 2 ni. mmg tak sbr nk tggu smpai... ada dlm lebih 20set kot. termasuk la set tefal diri sendiri. wuwuwu.. best2.

ok.. back to the tittle. wakaka. panjang plak mukadimah hari ni. i slalu juga habiskan masa tgk tv series omputih..plg favourite Grey's Anatomy, Vampire diaries, dexter, etc. slalu ar tgk diorg mkn Chocolate pudding la.. Jell-O la.. nmpk sgt nyummy. mcm tu je la best dessert ever utk diorg kan..

nah... femes kot benda alah ni kt US the texture mcm creamy. i'm practically drooling all over the screen everytime tgk diorg scoop this pudding into their mouth. perghh...why on earth tak de jual menda ni kt malaysia. the closest thing yg ada kt pasaraya malaysia is calciYum perisa coklat. but i bet the taste is very different. 

smlm...ulang tayang tgk Dexter...tetiba ada satu babak..anak Dexter tu merengek2 nak chocolate pudding. THATS IT! enough ok....terus google cari resepi nak buat sendiri. hahaha...i'm in vain....please rescue me. hohoh...

my homemade chocolate pudding. 
hihihi.. best2. fefeeling mcm org putih plak. wakakaka. 

Senang rupanya nk buat choc pudding ni. I choose THESE RECIPE.
tapi tak tau la rasa sama ke tak ngn beli kt sana tu kan. 
i just masak atas dapur je..tak de nk guna microwave bagai pon. 

Bahan2:
2 cwn susu segar
1/2 cwn gula
1/3 cwn serbuk koko
3 sb tepung jagung
sedikit vanilla esen.

campur kesemua bahan...and kacau dgn whisk smpai sebati, panaskan guna api kecik..smpai mixture mendidih and likat. constantly kacau..utk elak hangit. kalo da pekat likat....leh sejukkn dlm peti ais. 
nyum2 sgt ok!

kalo kt malaysia..puding coklat more to agar2 type. 
kalo kt uk and australia, more to cake type. 
tapi kalo us, canada....mcm creamy gitu.... heaven sgt..very chocolatier.


4 comments:

Cik Puan Tqah said...[Reply]

cm sng je wat..sume bahan ade kt rumah..boleh try kot.. hehehe

aiezzaSue said...[Reply]

wahh..harus try klau2 anak suka dh boleh cut cost tak payah beli calciyum lg dahh :)

Isteri kepada Suami said...[Reply]

Assalamualaikum,

Haha oklah tuh...rajin la juga nak buat pudding..ade juga rajinnya...xdelah semuanya malas macam sofia segalanya malas ahahaha

btw, psl MAC tuh, setakat yg sofia dah gunakan ni memang sgt puas hati..

regards,
Triplesmiley

Miss N said...[Reply]

@Cik Puan Tqah hihi..da try ke? my fren ckp boleh sapu mkn ngan roti.

@aiezzaSue hihi..tu la...tapi ni mcm rich ngn coklat..and manis sket..leh adjust gula ikut kesesuaian. bley gak ganti nutella kot, mkn ngn roti pon best.



@Isteri kepada Suami hi sofia...hihi..teringin nk rasa..tu yg gigih buat tu. tak sabar ni nk beli mac...gigih kumpul duit dulu.