Saturday, 11 January 2014

So they call it the Devil

kena update cepat2 resepi yg sedap ni. 
kang nanti kalo lupa..tersangatlah rugi. huhii... 

I am number one fan of Choc Cake... tak kisah la jenis ape sekalipon. 
kalo nk instanly fix my craving...bley beli Anis Choc Moist Cake sebekas rm5 tu. 
itu pon da sedap.. melt in your mouth.... jgn tak tau.. anis tu da jadi jutawan. tp dia tak lokek share resepi sumber pendapatan dia. bley refer SINI

I penah buat ikut resepi anis..tp tak bape nk menjadi sgt. mungkin salah teknik, or kelam kabut masa tu. 
so, terasa frust skit sbb tak dpt outcome sesedap yg  dibeli. 

Malam tadi...dapat jemputan dari jiran setaman... since we all nak buat kitchen cabinet, dia jemput we all dtg rumah diorg utk amik idea. kehkehkeh.. so, jenuh i fikir..nak masak ape utk bawa sebagai buah tangan. segan jugak pegi rumah org tangan kosong. 


Selalu tgk masterchef ke ape.. kalo pertandingan buat kek....ramai akan pilih buat Devil's Choc Cake ni.. 
pastu..dok dengar komen dari judges tu... tertelan air liur tgk judges tu merasa kek coklat ni. 

so... i follow resepi dari Nigella Lawson
The outcome is... tersangat lah awesome! sedap gilaa... terus lupa kesedapan Anic Choc Moist tu. kehkehkeh. 

Devil's Choc Cake ni, lagi padat dan rich. texture yg sgt lembut. nyum! mmg puas makan kek ni..sbb rasa padat. cuma bab frosting tu i failed sket. tapi this recipe cake is a keeper!

Bahan2:
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn brown sugar
1 cwn air panas mendidih
---ketiga2 bahan dicampur sekali. kacau sehingga semua bahan larut dan ketepikan. 

125gm (setengah buku) butter
3/4 castor sugar
----di pukul sehingga sebati, ringan dan mengembang

2 biji telur
2 teaspoon vanila. 
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon soda bicarbonat

-----satukan bahan2 kering spt tepung, soda bicarbonat, baking powder. ayak terlebih dahulu. 
- setelah adunan butter mengembang...masukkan sebiji telur, dan terus pukul. then..masukkan separuh bahan kering dan kacau hingga sebati. 
- masukkan lg sebiji telur di ikuti dgn tepung sehingga habis. 
- akhir sekali...masukkan larutan serbuk koko dan gaul sebati. 
- bakar selama 30-40min pada suhu 180C

=====================================================================

utk frosting... i akan cuba resepi lain. 
-sesuai guna dark chocolate yg dicairkan didalam cream panas. next time nk cuba guna frosting lain..instead guna resepi frosting nigella ni. tak bape nk menjadi sgt. rasa mcm terlalu manis plak. huhuhu

=======



1 comment:

Anonymous said...[Reply]

Ikut resepi ni,tp nk kukus leh x?
Tqia
-zura