Wednesday, 8 January 2014

Kitchen Cabinet Journey

beberapa hari menyepi ni, sebenarnya..ada projek. 
kihkih...projek perah otak untuk dapur idaman.
almaklum la..antara wish list 2014 adalah nak pasang kitchen cabinet. 
da hampir setahun duduk rumah baru, baru berkesempatan nk buat KC.
so far..tahun lepas kami da beli set dapur (kitchen hob, hood & oven) - tp baru byr deposit 20%
da booking KC dengan everskill masa home exhibation tahun lepas.

So, minggu lps kami pegi blk ofis everskill. buka balik resit kira2...and roughly design.
Lepas balik rumah...i ukur sendiri2...ternyata dapur tu terlalu sempit.
Dapur ku yg kecik molek tu, hanya boleh buat KC bentuk L (9x4kaki) 13kaki sajer.
tak bley nak tumpang buat tall unit sebelah peti ais ke ape da...
makanya...kena betul2 plan kc...sbb sepanjang 13kaki tu la i nak kena fikirkn mana nk letak sinki, hob, oven, microwave, drawer set, bottle rack, tong gas memasak, segala kitchen gadget seperti actifry, periuk nasi, blender, food processor. tak juga dilupakan bahagian atas, nak letak dish rack, hood, book shelve. hoho. nasib baik tak kena sumbat sekali peti ais dkt ruang 13kaki tu..kalo tak... mmg jadi micro kitchen.

diingatkan, kalo kc bentuk L 13kaki, sebenarnya...ruang yg ada hanya 12kaki jer.... kena tolak sekaki utk bahagian sudut. wuwuwuwuw. stress ok fikir pasal KC. i tanak harapkan design dari everskill, nanti mesti diorg bg template default jer.

contoh template biasa. kihkih... sesuka hati jer. 
tersangatla cantik backsplash yang bersinar2 tu.... tp kalo ada kt dapur i..kejap je jadi belacan kalo tiap2 hari tumis gulai.. habis berlemoih nanti. wakakaka. 

Sekarang ni, kena fokus cari sinki. sinki tak beli lagi dan tak penah survey sebelum ni.
2 hari jugak gigih google sana sini... kalo ikutkan hati..harus la nak 2 sinki besar2 dan paling dalam. 
tapi memandangkan ruang yg terhad.... mungkin terpaksa guna 1 sinki jer...which is later..mesti menyesal seumur hidup. hellooooo... mana cukup 1 sinki jer. sobsob. selalunya..1 sinki pon da bersaiz 400mm. sepanjang i survey...mostly 2 sinki berukuran 900mm dan keatas. which is...terlampau panjang...rugi space plak nanti. so, i kena had kan... kena cari 2sinki yg berukuran 800mm saje. 

sinki pula ada 2 jenis.... topmount and undermount. 

Perbezaan antara top mount dan undermount. 


sudah tentu i pilih undermount. kihkihkih.... lebih kemas dan mudah nk cuci. lalalalalalalala

kalo perasan kt kedai.. ada jenis sinki yg berlekuk2 kat tepi tu..dan ada juga jenis yg nipis jer. kalo untuk undermount, silih pilih sinki yg nipis jer tau. 

Setelah penat cuci mata....akhirnya jumpa sinki yang memenuhi citarasa. saiz less than 800mm, 2 sinki, undermount, material stainless steel 304 berketebalan 0.9mm. kedalaman 200mm which is still acceptable. cuma tang harga je la tak bape nk berkenan sgt. huhuhu. ada sesapa tau kat mana bley dapatkan model rubine ni dgn harga murah?

ada beberapa ciri lagi yg i google, pasal jenis coating la etc. tp yg penting...pilih material stainless steel 304 dan berketebalan 0.8mm keatas. dimensi kedalaman pulak....paling dalam i jumpa 250mm. ni paling maximum ideal size utk guna kat rumah...kalo nk pilih dalam lagi...sila la buka kedai makan. ok.. paling penting sekali.. pilih sinki betul2 mengikut cara pemasangan anda. kalo nak undermount, make sure beli yg nipis. jangan beli sinki bertebing luar tu..tapi nk pasang undermount pulak. nanti pemasangan tak bape kemas...tak pasal2 bocor pulak tepi2 tu. tu yang ruang bawah sinki sentiasa lembab dan berbau.

ok.. next..pemilihan tap...
*krik..krik* tak de idea ok! mungkin yg ni kena pegi kedai kot. tgk juga pada bajet... kalo agak2 semput sgt....sauk je la tap mana yg sesuai. kihkihkihkih.

Seterusnya... i kena pastikan siap2 setiap size compartment..supaya boleh maksimumkan penggunaan. 
gigih masuk forum lowyat...ada lebih kurang 400pgs.....gigih klik satu2..save pic. kihkih. bley la guna pic kat atas ni sebagai rujukan. untuk dapur i...bahagian  bawah adalah khas untuk letak segala kitchen gadget yg berat2..sng nak amik dan guna. bahagian atas khas untuk makanan dan juga pinggan mangkuk.



saiz macam da nak sama... tengah membayangkan rupa paras dapur sendiri nanti..mesti padat...sbb nk kena sumbat sekali oven, microwave. arghhh...stress pulak fikir. 


i plan nak buat open shelve macam dalam gambar ni. tapi i nak buat 2 tingkat. sng nk letak segala cawan, sudu, spices or makanan yang da siap masak ker... hahaha. berangan je la i ni.


membayangkan kabinet dapur yg tinggi sampai ke siling mcm ni. tapi ni mcm tinggi sangat pulak...

nyum2..cantiknye.. tapi i tak bape berkenan frosted glass tu, sbb bley nmpk bayang2 barang dalam tu.
design kabinet atas dia..sume petak jer.. kalo i..cpt bosan. wakakak..banyak songeh. 

Pemilihan warna... 
mula2...i nak pilih KC kale aqua/baby blue.... mcm dapur Xiaxue ni... 
wahh.. giler syok...sejuk je mata memandang. kalo nak masak pon..mesti rasa tenang jer. hihihi. 
tapi...mcm susah pulak nak cari melamine kaler aqua/baby blue. muahahaha.. kalo 3G tu, mmg ada jer. tapi tak  mampu den nk pakai sume pintu 3G.


Setelah google2...jatuh hati dgn combination kaler ni. 
elok sgt la tu..melamine kebanyakan kaler gini2 jer.. harap2 3G ada kaler mcm ni jugak. baru la mood nak masak tu dtg 200%. kihkihkih


ok la...enough with berangan dan planning. 
paling awal pon, mungkin awal bln 3 baru start buat. skarang ni..rilex2 dan bertenang dulu. 
hujung bln 2 ni, nak kena renew insurance road tax utk 2 kete dan 1 bike pulak. ciskek betul la. 


semalam sempat i sketch 3D KC idaman. wakakaka... amature betul. 
tapi lebih kurang mcm ni la..ape yg i bayangkan. 

Selalunya...oven dan microwave org letak kat tall unit kan. tapi dapur L shape ni, mmg tak sesuai buat tall unit. selalunya dekat penghujung sinki tu la org buat tall unit, tapi dlm kes i...tepi sinki tu adalah tingkap. so, mmg tak sesuai buat tall unit. kalo nak buat sebelah dinding kiri yg ruang 4 kaki tu.... mmg tak praktikal...sbb ruang corner tu akan tersorok. sempit sgt weih..4 kaki. stress nyer. hahahaha

berharap..bley letak oven bawah hob tu. tp celah mana plak nak letak gas? arrrrrr. T___T
set drawer i mmg nak letak dekat dgn sinki..lebih paktikal. kalo gas, letak bawah sinki tu muat tak? ada org penah buat tak? hahahaha. microwave terpaksa letak kat wall unit mcm tu. tapi kena kebawah skit...utk lebih paktikal. 

so, mcm ni la rupa our "nano kitchen" kihkihkih. nak tgk jadi ke tak.. tunggu bln 4 nanti yer.
adoii.. stressnye dgn ruang yang terhad..kang ada juga yg pecahkan ruang pantri tu. wakakaka. duit oh duit..sila la jatuh dari langit!


13 comments:

cik hani said...[Reply]

wah..comel.
teringin nak ada KC jugak nanti

Diyana said...[Reply]

pening kan nk pkir design KC utk dapur g xbape nak besar ni kan...
how i wish utk ada dapur yg lebih besar... nak wat island bagai... haha berangan~

Miss N said...[Reply]

@cik hani in sha Allah hani...one fine day..mesti hajat tercapai.

@Diyanahaish...island kitchen..idaman sgt tuh. tp kalo rumah teres setingkt mcm kita ni..mcm imposible je nk ada island bagai.. mummy D! happy berpantang. hihi

Diyana said...[Reply]

kan... buat ape yg ada je laa gamak nye..

thanks (^_^)

ellysa emran said...[Reply]

tak sabar nk tgk KC Miss N.... :)

yuyuy akley said...[Reply]

Comey2nya contoh kc lam ni.: dlu xde survey2 pun kikikik.. Lps tu de yg nyesal xde itu ini hihi.. Nolly backsplash jgn amik yg tiles.. Nanti minyak percik leceh nk sental celah2 tu

nurin khairi said...[Reply]

Lawa kan kaler baby blue.. Nnt review ek everskill punya service :)

S. Faezah said...[Reply]

lg syiok ler nak memasak lepas ni :D

MamaDaniel said...[Reply]

wow.. bestnya buat sketch mcm tu.. cantik sgt! esp bab floating shelfs yang 2 itu.. tak pernah lagi terfikir nak buat sketch sendiri.. hahha.. pastu jumpa kontraktor nganga.. hahaha.. ;)

Miss N said...[Reply]

@ellysa emran hihi..tuan badan lagi tak sabar nk realisasikan impian.

@yuyuy akley hahah..noted. mmg da dok survey backsplach jenis kaca mcm nurul punye.

@nurin khairi hihi.. betul2.. sejuk je mata kalo dapur baby blue. harap2 service everskill memuaskan hati.

@S. Faezah hihi..betul tu. harap2 mood memasak tu sentiasa constant.

@MamaDaniel hihihi..sbb size terlalu limited..tu paksa kerah otak fikir design sendiri. sbb kalo serahkan bulat2 kt kontraktor..dia bg design ala kadar je nnt.

orcHid said...[Reply]

sy letak dapur as bwh sink:)

Yan Kah Luke said...[Reply]

GOOD! very nice Customate Kitchen Cabinet Design, I like it!

kitchen set minimalis said...[Reply]

gambar kitchen kabinetnya sangat oke !