Eh..tetiba rasa lama plak tak update blog.
huhuhu... since cuti Wesak 2 minggu lepas......husband and I balik kampung i kt perak.
lepas je balik kampung....i ada training 3 hari..... lps tu...ok..tak ingt da i buat ape minggu lepas. huhu
minggu ni i keje malam... counting days "two more night"....bz juga minggu ni...dgn mode berangan tak habis2....dengan nk complete training sana sini... tp pagi ni gigihkan diri update secara express.
Ok... ni dinner mlm tadi. semalam i terbangun kul 2ptg....lepas tu siapkn online training...then da tak tido smpai pagi ni. so, decide nk masak something comfort.....
Peria goreng with telur ----masa beli groceries...tetiba nmpk peria ni. trus tertelan air liur.
Ikan kedera/belanak/mullet fish goreng ----ni stok dari kampung...beli 3kg fresh dari jeti nelayan. sekilo rm4 jer.
Ikan Terubuk masin serawak ----kirim kat jiran yg pegi ke serawak. da hampir seminggu..baru la hegeh nk masak.
Sambal Penyet ala2 wong solo ----wajib ada stok...kalo tak..kurang selera mkn nasi. hahaha
simple2 jer..tak de kuah pon...tapi tak sedar asyik nak tambah nasi jer...parah gini.
Peria goreng:
belah 2 peria...buang biji tengah... hiris nipis. then rendam dalam air garam 30min.
belah 2 peria...buang biji tengah... hiris nipis. then rendam dalam air garam 30min.
tumbuk bawang merah, bwg putih, cili merah/padi, sedikit ikan bilis, sedikit udang kering
panaskn minyak...goreng peria dulu smpai kecut....then masukkan rencah yg da tumbuk tu...
bila rencah da garing.....masukkn sebiji telur...then gaul rata. da masak leh tutup api.
i suka peria yg di hiris nipis je...and kalau boleh...goreng peria tu smpai garing dulu..ala2 kedai mamak tu. nyum2.
Ikan Terubuk Masin Serawak:
Potong kecik...basuh bersih, buang garam segala..then rendam dlm air utk kurangkn rasa masin.
goreng dlm minyak panas hingga garing. then toskan.
goreng hirisan bawang besar and cili padi... da layu, bley la gaul dgn ikan terubuk tu.
lastly..jgn lupa perahkan limau kasturi - ni adalah kemuncak kesedapan ikan terubuk masin. huhuhuhhu
Sambal Ayam Penyet ala2 wong solo:
semangkuk cili padi merah, 1 stgh labu bwg putih, garam dan ajinamoto.
tumbuk kasar cili dan bwg putih. bwg putih kena letak bnyk...baru ngamcam rasa dia..
panaskan 2-3 senduk minyak masak....then masak cili tu dlm 20min dgn guna api perlahan.
ok..tu je la nk share hari ni. ada banyak citer lg...tapi alahai..mls bebenar nk menaip mengarang ayat.
mood skarang dok blog walking jer.. huhuhu
2 comments:
dah la I dua tiga hari ni duk ternampak2 ikan goreng biasa biasa ni, tatap pulak ia kat sini, ada sambal pulak tu lagi aduh aduh...
@Nastyna aduh..mmg kena cpt2 kena beli ikan kt sana....buat ikan goreng.
Post a Comment