Monday, 13 January 2014

Fish and Chip

Monday blues??
muehehe...i langsung tak perasan hari...public holiday hari selasa and jumaat ni pon bley tak perasan.
lost tract hari dan tarikh... cuma dok ingat...tarikh gaji je tetiap bulan. huhuhu.

Anyway...lately ni teringat nk mkn Fish and Chip buatan sendiri.
kalo dulu2....selalu makan di The Mahanttan Fish Market jer. 
tapi sejak da naik harga..tambahan pulak...kualiti makanan tak sesedap dulu....mmg da lama tak jejak kaki kesana. but still.....dok terbayang lagi Fish and chip depa...

Oleh sebab i da terbiasa dgn Fish and Chip kt sana...so, i prefer ikan i disaluti batter biasa je. without any breadcrumb or whatsoever. kat sana di hidangkn dengan sor tartar yg lazat....sedikit cair tapi sedap.

kalo google resepi dari malaysia..mostly Fish and chip da jadi mutan....bersalut breadcrumb or even worst salut dgn conrflake. huhuhu... tekak i kurang gemar sket...rasa mcm kurang kena plak. so, gigih google dari resepi oversea... mostly utk dptkn batter yg sedap, rangup dan ada poket angin...kena letak beer. selepas pelbagai rujukan...i come out with my own recipe and twist. 

my own Fish and Chip
Pucat lesi...takdan nak tunggu golden brown ke ape...asal boleh je ni..sbb da lapar sgt.

Bahan2:
Ikan dory frozen - dibiarkn hingga lembut, potong ikut size bersesuaian.
1 cwn tepung gandum
1sb tepung jagung
air sejuk secukupnya.
secubit soda bicarbonate.
2sb apple cider vineger.

-- bancuh tepung, kena pekat sket baru batter  boleh berpalut dgn ikan. Tak payah letak ape2 seasoning atau garam. ikan dory tu, keringkn dulu, lap dgn tisu... supaya tak de air berlebihan dlm ikan tu. bancuhan tepung kena sejuk.....simpan dlm peti ais sekejap pon bley.

- minyak kena betul2 panas, baru dpt ikan yg garing dan rangup. kegunaan soda bicarbonate + apple cider vineger tu, akan create buble dlm bancuhan tepung..so that ikan anda akan ada poket mcm mkn kt fish manhattan tu. 

Sos Tartar homemade my style:
4sb mayonis
2sb plain yogurt/sour cream
1sb mustard sos
1sb lemon jus
1sb kucai yg dicincang halus.
---campurkan kesemua bahan sehingga sebati. 

Fries:
beli yg frozen sudaaa.....tak perlu rajin sgt nk buat fries from scratch. hohohohoh.

So......gitu la resepi sendiri. tak bley nk guna beer...kita ganti je dgn soda bicarb + apple cider. sama juga effectnye. mmg tak perlu letak ape2 seasoning...sbb ikan dory frozen tu da masin ye. kalo nk perap dgn garam,lemon and other seasoning takut muak and over pulak. seriously..puas hati dgn outcome smlm... rangup and juicy mcm kt Fish Manhattan tu. tapi ada extra mark..sbb i mkn semalam langsung tak muak..sbb slalu mkn kt kedai..rasa muak sket..maybe sbb over seasoning kot. mlm ni nk buat lagi laaa...

wondering what is this? 
This is called Fried Mars

muahaha..kita ada pisang goreng..tp matsaleh kt scotland ada Mars goreng. 
Semalam i try buat...tapi tak jadi..sbb mars bar tak cukup sejuk. maka...tepung tak sempat rangup da terpaksa angkat..kalo tak..abis cair mars tu dlm minyak panas. muahaha..

mlm ni nk smbung lg eksperimen mars goreng ni. semalam da simpan siap2 mars kt bahagian sejuk beku. kehkehkeh... 


Ps: ada satu link yg i rujuk utk create batter ikan tu.. bley refer SINI untuk rujukan.
- i dont think ikan ni bley goreng dlm Philip Airfryer.... tapi kalo sape2 ada air fryer tak salah cuba. sbb batter ni buat sendiri...lain la kalo goreng ikan yg da siap bersalut dan di frozenkan. tapi kalo homemade gini....nak tak nak..kena jugak goreng dlm minyak panas. 




2 comments:

yuyuy akley said...[Reply]

Oiiii mars bars hahahaha takpe org slim leh makan hahaha

hajar hazizi said...[Reply]

oreo goreng pun ade sekarang tau