Thursday, 16 January 2014

Housewarming Post Update

Lepas sebulan baru nk update.
hahaha...tp sebab da janji..perlu ditunaikan.. walaupon tak de gambar.
ada sekeping gambar je kami laki bini...tu pon sesudah majlis selesai.
maka..lemah gemalai nk update secara details. tak syok betul update blog takde gambar kan?


Checklist yang penting untuk buat keputusan kenduri di rumah sendiri. i senaraikan ikut Priority:

1 - BUDGET... ni paling penting ok. da beli rumah..nk masuk rumah baru semua perlukan duit. nk buat kenduri pon sama...fikir betul2 bape bajet yg ada.
2- da ada bajet...kena fikir JEMPUTAN. bape ramai nk jemput dgn bajet yg ada tu?
3- kena cari khemah... survey harga sewa khemah..tapi setakat jemputan 100-200 org..pasang 1 khemah 20kaki pon da cukup. 1 khemah boleh memuatkn 40 org (40 buah kerusi, 4meja bulat/6meja panjang)

4- Pilih tarikh dan hari yang sesuai. Better buat kenduri hari sabtu, sbb hari ahad kita ada masa sehari untuk berehat sebelum keje hari isnin.

5- berdasarkan bajet dan jumlah jemputan...da boleh buat keputusan untuk pilihan MENU, nak masak sendiri atau catering? kalo bajet kecik..tapi jemputan ramai...elok la masak sendiri lagi jimat. TAPI..kalo takmo susah2 dan letih... amik catering jer la... siap sedia menu..harga da tentu dalam rm6-10 utk seorang.

6- Tetapkan MASA yg sesuai untuk adakan majlis, Pagi 9-11pg, tgh hari (12-2ptg) ptg (5-7mlm) atau malam (8-10mlm) setiap sesi..menu yg berlainan..harga pon lain2. da tentu mkn tgh hari dan makan malam lagi mahal dari menu mkn pagi dan minum petang.

7- MASAK SENDIRI - ni situasi kalo nak masak sendiri. kalo da kena masak untuk 200org...baik fikir betul2 ye. pilih masa yg sesuai. Macam i... bajet sikit jer..tapi jemputan ramai..jadi i buat kenduri sebelah ptg. lepas asar...smpai la ke malam. sbb kawan2 we all mostly keje shift..jadi diorg boleh pilih nk dtg ptg or malam.

8 - kalo tak amik catering.. kena fikir MINUMAN. sape nak bancuh air? nak bancuh dalam ape? beli atau pinjam tong air besar etc.

9- list out barang keperluan mcm pinggan/cawan polisterin, plastik sampah, besen besar, sudu/garfu plastik, tisu, bekas air basuh tangan, peralatan utk hidang makanan........and the list go on...

10- Sediakan backup plan. kalau MAKANAN TAK CUKUP? haaaa... ni paling i takut ok... hahahaha... so, fikir siap2 la ye...nk buat ape kalo tetiba makanan habis..tapi still ada tetamu datang. selalu menu backup benda2 senang..mcm bihun goreng etc. maka...siap sedia stok bihun 2 bungkus and bahan2 perencah utk goreng bihun.

11- listkan schedule siap2. hari ape nak kemas rumah, nak beli barang, nak sediakan makanan etc. kalo macam dessert tu.. boleh sediakan sehari or 2 hari awal.

ok...itu antara checklist penting untuk buat kenduri kesyukuran/housewarming dirumah sendiri. kalo nk buat kenduri cukul jambul, birthday party etc.....ni ada la pertambahan lg..checklist utk door gift segala.
ingt nk smbung kisah disebalik tabir kenduri kt rumah i plak... tapi buat seperate entry la ye. hihihi.
panjang2 sgt...nnt bosan plak nk baca. huhuhu.



No comments: