Monday, 21 October 2013

Final Decision : Kitchen Hood, Hob, Oven

Finally... phew!
We all da beli kitchen hood, hob and oven.. fuhhh.. legaaaa...
After countless exhibition we went, meeting with different sale person, listening to their marketing strategies..
finally we bought something. Alhamdulillah..

I think we got a pretty good deal. very satisfied with the price and quality.
Harap2 sume ok... we all just bayar booking je dulu.. tahun dpn baru amik, masa nk buat kitchen cabinet.

Jalan ke HomeDec KLCC. setelah sume booth kami pergi....its time to decide. 
sit back dulu di cafe dlm exhibition hall tu... ada bau yg sgt sedap.. rupanya..bau mee jawa ni.
sumpah...sedap giler!!! we all tak penah suka ngn mee jawa... tp kt klcc ni, unbeatable. semangkuk rm6.90. consider murah jugak.. sambil makan..smbil planning..and making right decision.
siap masing2 search through internet.. tgk ada bad review ke ape.. smpt lg search dlm lowyat forum etc.

Akhirnya.. kami sebulat suara memilih..

Lebensstil Kollektion

nahh...langsung brand tak penah dgr. 
we all pon 1st time dgr brand ni.. 
selalu dok survey Elba, Rinnai, Teka, Elektrolux...and other common brand.
Sekali beli....lain terusss...

Nak buat mcm mana... brand ni je yg ada semua ciri2 yg we all nak with affordable price.
Remember this entry? i ada senaraikn a few criteria yg best utk pilih kitchen set yg berkualiti.
The best part is...oven lebensstil dpt extra mark with new adding features (yang we all baru discover)
serious weih...i mmg jatuh hati tgk oven dia. too bad...i terlupa nk snap pic! arghh..forgive me.

We are very concern about:
Kitchen Hob: tempered glass, ada self ignation, 3 head burner, safety valve, cast iron ring.
Kitchen hood: suction power (1k and above), oil tray,  lampu led, timer, tak bising, plg penting stainless steel filter (not mesh filter) seriously..mmg tak suka mesh filter...yg jenis plat jaring halus2 tu. kita kt msia mmg tak sesuai guna tu..sbb cara org asian masak bnyk minyak, goreng etc. mesh filter susah skit nk jaga.
Oven: atleast 8 function, ada kipas, 3 layer tempered glass, prefer automatic, timer, and interior yg berkualiti. susah nk explain kualiti yg mcm mana.. tp once u da selalu buat research..and pegi tgk sume jenis oven yg ada... u will know.

ok.. tu ciri2 yg we all nak... and mostly high branded around 5k and above. ada juga kitchen hob and hood yg da capai ciri2 ni..tp oven dia a lil bit blurghh... so, mostly leh dpt around 4k-5k range. mmg tak leh dpt murah dari tu lg. disebabkn harga a lil bit membunuh.. so, kena buat wise decision. nak pakai lama ni... i plak mmg jenis sukaaaaaaaaa masak. Luckily husband memahami. ekekeke.

So...nak start dari mana dulu ni?? ekekkeke.

Kitchen Hob
mmg sume ciri2 yg we all nak..ada pada model ni. 
tempered glass dia tebal ok... dia siap buat demo.. jatuhkn valve atas tempered glass ni. nk tunjuk daya ketahanan. agagaga. terkejut mak.. kuat betul bunyi.
Ring cast iron atas tu... siap ada lock (ada curve design). kalo letak kuali..kacau kuat2.. kuali tak pusing2.
api dia tak mudah padam..sbb dia guna pressure technology ke ape tah..
safety valve tu utk matikan gas.. kot2 gas keluar tp tak de api..so, dia automatic cut off gas.
ada lg features yg  best.. api dia panas sekata..kepanasan tertumpu kt atas je. dia siap buat demo..masa api terpasang...dia letak jari celah cast iron tu.. mmg tak panas. arghh..nape la lupa snap pic.. :(


Kitchen Hood
sama je 2 design ni... kalo pilih flat design tu.. kelebihan dia.. bley buat cabinet atas..sorok chimney tu. kalo pilih yg curve tu..utk stilish....tak bley la nk buat kabinet atas tu. baru la betul2 nmpk dapur anda sebenarnye ada kitchen hood. hahah.
Suction power dia 1400. wow..bagus da ni... ada lampu led, sensor touch je sume, stainless steel filter, ada oil tray. ni senang keje mencuci. motor dlm tu full sealed...so,tak yah pening kepala nk cuci motor dlm tu plak. siap ada charcoal filter. ok.. bagus tu..menyerap bau. yg penting..dia tak bising. hohoho


Finally.. here is the oven.....
ada 8 function. 3 layer tempered glass (pintu oven)..so, pintu oven tak panas. electronic control and led display.
Basically..ape yg we all nak..mmg ada kt oven ni.. 
the best part is...
  • ada rotisserie function (palang besi utk menggolek ayam. wow..super cool!) da bley jadi kenny rogers.
  • ada auto cleaning system. double wow lg! tak penah tau oven pon leh self cleaning.. hoho.. just turn on certain heat.. nnt sume grease/minyak dlm tu akan bertukar jadi habuk. then..just lap habuk tu je. tak payah susah2 nk sental bagai.
  • ada meat probe (ni meat temperature indicator ) ayayaya... katakn kita nk slow roast chicken...nk suhu dlm daging tu smpai certain degree... just cucuk meat prob dlm ayam tu.. nnt bila suhu da mencapai yg kita nak..nnt oven tu padam sendiri. mak aiii... tak penah tau pon ada function mcm ni. sng la gini kalo kot2 nk grill steak to medium rare ka, medium well ka.. hoho.
  • child safety lock. ni dia tak demo pon. ok... tak pe.. anak pon tak de lg. nnt2 la belajar.
  • dapat sekali pizza stone. hmmm.. perfect! tahukah anda..bila bakar pizza atas stone ni...lg crispy dan sedap? sbb pizza stone bley absorb moist so pizza base jadi crispy and evenly cook. sbb pizza stone evenly distribute oven heat to bake the pizza. lalala.
  • dapat 2 pans and 2 wire rack. perfectly fit dlm tu. rasanya ada 5or 6 tingkt dlm tu... panel dia pon nmpk kukuh and berkualiti. again... i feel so bad tak snap pic! arghhhh
  • seriously..interior dia sgt shinny.. ada 2 tingkat panel yg bley slide keluar.. argh..tak reti nk explain bila takde pic. 


ok.. dah la...penat plak nk puji lebih2 cinta hati i ni. hahahhaha
pendek kata.. we all fully satisfied dgn pembelian set ni. tak sabar weih..nk tggu taun dpn guna dapur  and oven baru. hahaha. cpt skit masa berlalu plisss.

harga plak... jgn korang nk add harga display tu.. kalo total harga display..mmg tak mampu milik. 
as i said before...mmg range harga dlm rm4k-rm5k. we all perasan..kt homedec klcc..ada 2 booth lebensstil ni. beza harga dlm 300 juga.. wth? haha.. siap ada yg kena extra pay utk delivery lg. cis... tak bley blah.. hellooo..kalo kita beli brg more than 3k...patut dpt free delivery tau! hahaha.

So, kalo sape2 berminat...bley la g kedai dia terus..
Benova (M) Sdn Bhd
24-1, Jalan Wan Kadir 4,
Jalan Tun Dr. Ismail.

ada lg satu kedai kt Great Eastern Mall. hoho. kt sini yg mahal sket and siap kena tmbah delivery charge tu
sesapa nk cuci mata tgk lebensstil product..bley pegi FB diorg. 

pakej ni we all dpt kipas angin... stainless steel ke ape tah. chimney hood and end cap tu pon foc. slalu nye kena add-on lg katanya. ape2 je la labu...yg penting..dia bg free delivery. ni yg i suke ni. hohoho.

berakhir sudah pencarian set dapur ni. hihi..legaaa...
no regret at all. nasib baik tak beli elba masa perfect living ari tu.. masa homedec ni.. harga lg murah dari perfect living ari tu tau.. beza 400 tu... tp tak de la free gift teka singki and everything. yg sebenarnya.. harga lebensstil ni...sama dgn harga elba free standing cooker tu. tp bila compare2 blk... lebansstil lg sesuai utk kegunaan harian. hikhik.. definitely in love with the oven. argghh..

sorry for overacting. haha..hopefully entry ni dpt membantu sesapa nk cari set dapur, hood, hob and oven. 
i da listkn ciri2 yg best.. terpulang pada selera masing2. kalo nk set yg murah, less than 3k or 2k.. tak dpt i nk membantu. masa awal2 dulu...i fikir nk murah je.. lps da ronda sana sini.. now, i pilih kualiti over price. cis.. ni la pompuan kann.. 

ps: bnyk lg technology yg best.. especially kitchen hob tu.. now ada yg inner flame burner. api dia dtg dari bawah...super cool..sbb leh jimat gas...and enviroment safe. ekeke. blom lg i elaborate pasal warannty, the imported product, or local brand, or local assemble, after sales service. it will be never ending list ape yg we all nak.


12 comments:

nurin khairi said...[Reply]

Wahh dear..tq for the entry. I dah beli dah set hood, hob n oven brand elba. Harga total 2k lebih je. Kami main beli je sbb hubby i mana la tau oven2 sgt, so skarang rasa nnt blk nk cek apa function oven i tu..agaknya xde la kot pizza bagai tuh..nyesal lak beli main taram je. Slalunya hubby yg survey tp sbb oven2 ni xkn dia tau lak, turns out i pun x survey gak huhu. Yg hood tu mmg ktorg punx nk yg mesh, susah oi nk cuci

eddany @ WE said...[Reply]

Wah Nolly... dah memborong gitew... best nya oven tu.. multi function tu yg best! nk tny ni...booking brape % dari price ye? WE igt nak pegi yang homedeco next weekend nye tu... :)

ellysa emran said...[Reply]


pas ni bersemangatlah nk masuk dapur.... :)

yuyuy akley said...[Reply]

wahhh bestnye nolly.. kalo nk beli oven je dia leh? hihihi kat umah lom de proper oven lg.. hr tu wat tanpa oven hehehe.. tp tu pun x puas ati ngan kc tu.. time wat tu asben xde pun tunjuk gmbar pilih yg mn.. uhuk.. tp ktorgnye murah je..

Miss N said...[Reply]

@nurin khairi hihi..mesh tu leceh nk maintain. elba pon ok jugak dear.. kalo nk pizza stone tu, ada jual asing.i jenis slalu msk..tu yg survey kaw2.


@eddany @ WE patut booking fee 30%. tp dia bg byr 1k pon bley. homedec mggu ni utk furnish and deco. tak pasti ada lg ke tak utk kitchen2 ni sume. hopefully ada lg.

@ellysa emran hihi.. itu sudah pasti. :D


@yuyuy akley bley je nurul kalo nk beli oven saje.. guna yg murah pon ok...nnt kalo da bosan..leh tukar baru je.

MamaDaniel said...[Reply]

wow..wow..wow.. perkongsian yang sangat menarik... :D bab oven tu mmg aii tergoda sesangat!!! sebab baru terjebak dgn aktiviti meroti.. hihihi... :)

Miss N said...[Reply]

@MamaDaniel tu la...tak leh tdo malam dok terkenangkn oven tu. wuwuwu

din emie said...[Reply]

slm..kitaorg baru je order satu set mcm u kt homedec 2014 penang..thanks sbb u tulis ni lah kitaorg yakin nk beli..hehe siap dpt free gift lg..Built in MICROWAVE..hee

bintang_zue said...[Reply]

Gud info..tgh cari juga ni.. Thanks

Izwah Famy said...[Reply]

Menarik tertarik dgn info you...
I pun tengah survey gak. Sure you dah guna kan....Can you give review or feedback tentang produk ni...
Best tak? Shud be any pro n con.
Thanks yay 😊

Anonymous said...[Reply]

Boleh tahu update on this oven? Ok tak?

Miss N said...[Reply]

Hi there. Lama betul tak update blog ni. Anyway,oven still ok. Not heavy user sgt oven ni. So far tak penah ada ape2 masalah.