Tuesday, 8 October 2013

Malas

Hey mambang rajin....sila la berdamping dgn ku..
makin hari...makin malas nk update blog ni pehal???
padahal...bnyk benda nk share. huhuhuhu. 
So....hari ni warm up dgn update gune point2 je.

  • last week keje 2 hari.. cuti 5 hari..... tp satu hape pon tak update. pemalas giler
  • puas kemas rumah..tetiba ada penceroboh plak... si tikus kecik. arghhhhh
  • 4 hari tikus tu berkampung dlm rumah.. akhirnya da nyah dari rumah kami.
  • hari sabtu terpegi interview keje. haaa...tak tau la dpt ke tak... langsung tak plan or prepare ape2
  • hari sabtu pegi VIVA home.. expo MF3 tu...da book kitchen cabinet kt sana.
  • pegi klinik..sbb kaki si suami sakit lg.. terus doc bg mc 2 hari. arghh..jeles.
  • hari ahad mlm i da keje.... huhu...rilex2 je.. sbb husband cuti..so, i tak payah masak bekal utk dia.

Akhir kata... terima la sajian istimewa... bihun sup utara marvelesss.. 


nak resepi ke? ni resepi paling cincaii sekali la.. tak yah nak sakit2 kepala sgt. bahan ringkas jer. 
kalo google.. bukan main lg berderet2 diorgnye bahan... tp ni version i ye. ikut selera i simple2 je.

Sup Tulang/daging
- rebus tulang/daging bersama air smpai empuk. i letak garam je dlm air tu. kalo nk cpt.. rebus guna pressure cooker, 20 min je..nescaya daging2 lembu anda da terburai dari tulang... (ada petua nk cpt daging empuk..masukkn gula2 hack seketul...atau masukkan sudu besi dlm periuk rebus tulang tu)
- bila daging sume da empuk... baru start masak sup. Tambah lg air smpai bnyk....then campakkn 3-4ulas bwg putih, 2inci halia. tak payah tumbuk pon tak pe..letak sebijik2. 
-masukkn sup bunjut seketul 2. kalo guna paket sup bunjut tu da ada kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. tambah lg sket buah pelaga.. kekadang dlm sup bunjut tu dia bg seketul je... letak 2-3biji buah pelaga baru best.
- bila sup da mendidih...buh garam, ajinamoto. then last sekali..goreng bwg kecik garing2...and tuang dlm sup. jgn lupar tabur daun sup sekali. siap!

sambal merah. (kalo tak de sambal merah ni, tak bley panggil bihun sup utara)
-tumbuk seulas bwg putih, cili mesin/serbuk cili.  buat pes.. then tumis dlm sedikit minyak..
-masukkan cuka atau perahan lemon, perasa dgn garam and gula..
-masak lama sket.... then siap. 

kalo nk dptkn kaler merah pekat menyala...guna je serbuk cili. tak payah campur dgn cili blender da...

bila nk mkn bihun sup ni, potong daging tu kecik2, then tabur daun sup and daun bwg. tu jer la.. simple giler. tak payah letak benda lain da..




cpt la kul 8pg weih.. ngantuk da ni...tak sabar blk rumah...nk join laki ku tido... hahaha. syok plak bila dia tak keje.. 



No comments: