Friday, 25 October 2013

Makhluk Perosak Rumahtangga

Kejadian ni berlaku beberapa minggu lepas. 
tajuk mcm gempak je.. padahal nk citer pasal tikus je pon.
muehehehe.. akhirnya... setelah 5bln pindah...rumah kami da dicerobohi tikus. wuwuuwuw
selama ni dok dgr dia berlari-lari..berkejar kejaran kt atas siling jer. 

dalam minggu yg sama juga.. jiran sebelah rumah i ni da tanya2 mcm mana nk hapuskn tikus. 
habis segala tupperware dia tikus tu gigit and rosakkn...
one fine day... i ternampak kelibat dia kt dapur. dia keluar dari bawah peti ais...then lari ke bwh sinki. 
i kejar2...dia masuk dlm bilik stor yg sememangnya syurga bg dia.... serabut weihhh stor tu...   brg2 dlm stor tu tak habis kemas lg. haisshhh..... sengaja betul la tikus ni.

1st tikus yg masuk.. comel je.. ala2 mcm tikus dlm mousehunt ni. 
penah tgk citer ni tak? kelakar nk mati oiii.. lawak giler ok. cerdik nk mampos si tikus ni. 
hahaha. citer dia ala2 home alone gitu. 

i baru je kemas2 rumah.. tetiba ada tikus plak. satu hal nk menangkapnye lg. terus pegi kedai beli perangkap...beli jenis bidas tu..sbb jenis kurungan(banglo) da habis. tp 1st time psg perangkap...haram tak kena pon. i pon bijak bestari..letak ikan bilis cinonet je..pastu sprinkle ngn stale cheese. hahah.. last2..semut yg mkn. lps 3 hari... tikus tu terkantoi....tgh mkn cube ayam kt rak spices i tu. muehehehe. kali ni, dengan bantuan si suami...kami berjaya halau tikus tu keluar.... fuhhh.. legaa. jenuh dok buat kubu..tahan dia tak bg masuk bilik stor or pegi ke bilik tamu.

berpeluh jugak la nk halau dia keluar..sbb dia berjaya masuk dlm food pantry. can u imagine bila dia dpt masuk my food pantry tu? yg penuh dgn makanan..mmg syurga tingkt ketujuh utk dia la tu. pandai wooo... dia menyorok senyap2. ketuk2 bg bising pon dia tak heran...walaupon rak tu bnyk brg...tp disebabknruang kecik je..we all berusaha cari dia.. start dr tingkat atas..clearkn  barang skit2....last2 jumpa dia menyorok baik punye dlm spoon tray atas rak tu. euwwwwwwww. ok..now tikus comel tu da keluar. legaa... rupanya...dia da tawaf satu pantry tu da... sempt la dia buat party horlick dan tepung dlm tu. eee..geramnya.

ok.. ingtkn drama tikus tamat di situ saje..
selang sehari ternmpk kelibat tikus lain pulakkk...
da la masa tu da tgh mlm.... paksa jugak si suami temankn utk OPS TIKUS. hahahaha.
degil tikus ni.. we all kepung and halau pon..sebolehnya..dia tanak kuar wooo... last2 dia keluar juga. kitaorg buka pintu belakang rumah tu siap2.. wuwuw.. makin expert ok we all hunting tikus. muehehe.
masa ni i da prepare dgn perangkap kurung, atau nama femes dia..banglo tikus. save for the future.

one fine night...after we all pulang dari rumah mertua.... ada sekor tikus kantoi.. kali ni kt ruang tamu plak..dia keluar dari bwh sofa. homak aiii.. terkejut eden...da berani ye tikus ni dtg kedepan. dia lari ke ruang courtyard kami tu.. ada barang kt situ, kotak2 and penyidai baju. kali ni..i lebih tenang handle situasi.. almaklum la...da 2 ekor kami hambat keluar. mlm tu penat sket..i just pasang perangkap kurung tu. letak roti honey wholemeal sbgai umpan.. letak besar sket ye..bg dia nmpk. then pintu perangkap tu, selit skit je kt hujung cangkuk umpan tu..sng nk tebidas. letak tepi dinding je. then, we all masuk tido. lps sejam..i keluar nk pegi dapur.... tgk da ada habuan dlm banglo tikus tu. wow! fantastic.

posing baik punyerrr.. hahaha
termenung mengenangkan nasib lew tew....
sampai terkencing2...berak tok sah ckp la..bersepah. nasib baik lapik surat khabar siap2.
roti tu pandai plak dia tinggalkn kerak ye. muehehehehe
geli sgt tgk kaki dia... tak penah pegi manicure gitu la jadinya. euww.

aduh..bila da dpt tangkap ni..dilema plak mcm mana nk terminate dia. haishhh.
tgh hari esoknya..i kena pegi klia, jumpa parent i yg nk ke vietnam tu. i ingt nk bw tikus ni sekali, then lepaskn dia kt klia tu, pepandai la dia nk hidup naik flight ke ape.... tp da kelam kabut...tinggal je dia kt umah. muehehehe... parents i suruh jemur kt tgh panas je..nnt dia cpt mati..sbb tak tahan panas. eh..terasa kejam plak. ada org suggest siram air panas..or lemaskn dlm air panas. fuh..mcm2 la petua yg dpt.lps blk dr klia tu, i singgah rumah..keluarkn tikus ni jemur tgh panas..sementara i pegi kedai beli racun. blk rumah tgk dia da mati. wuwuw..tak smpt nk bg mkn racun. hihihihi. geli okehhh nk handle tikus ni. euww.

baru la nk beli racun tikus. patut awal2 lg beli...sng sket.. tak de la tikus tu mati terseksa kepanasan. 
wuwuw.. sorry cik tikus!

di sebabkn i geli... i plan ptg2 sket i nk buang dia kt tepi tanah terbiar... tp tak terbuat pon. 
ptg tu..bau dia da busuk giler. perghhh.. dasat betul tikus ni. 
da mlm sket...i paksa si suami buang dia kt tepi tanah terbiar tu.. jauh sket dr rumah org..tak de la bau sgt kn.

Seminggu i tutup dapur. geli nk masak. mmg i basuh semua brg2 kt dapur tu...
nasib la brg sket je. so far..rasanya tak de da kot tikus masuk. sbb kalo ada tikus masuk.. dia mesti tinggalkn jejak kasih dia... mcm taik dia ker.. mkanan beralih arah, plastic makan tembus semua tu. u will know ok! hahaha

tips untuk tangkap tikus:
1) gunakan umpan yg bewarna putih, senang nk tarik perhatian tikus. 
2) nak senang, letak roti je, tp roti tu kena fresh..kalo roti tu da kering, dia tak berminat ok. tikus pon ada taste tau! ape brg mkn roti kering. my mom selalu guna isi kelapa. kelapa yg belum mesin tu, isi dia tebal, so, tikus tu susah sket nk curi dari perangkap. 
3) letak perangkap di tepi dinding, sbb tikus selalu bergerak di tepi2 dinding je. sng citer...laluan tikus mmg tepi dinding je.
4) jgn lupa lapik surat khabar tebal2 sket. for sure dia akan berak dan kencing punyer. GELIIIIII! arghh. tambah2 kalo guna perangkap bidas tu.. yg pesen pancung kepala dia tu.. bayangkn la kot2 darah dia terpercik sana sini. euwww...
5) jgn rasa bersalah bunuh tikus.. (i sbnrnya yg rasa bersalah.. berdosa ke tak??) hahaha..boleh bunuh dia..tp jgn smpai seksa dia. bg mkn racun je la.. setel. toksah la dok jemur ke, lemaskn ke. seeloknya..ketuk dia sekali smpai mati. tp tu la..camno nk ketuk kepala dia? kang kalo lepaskn dia kuar..takdan nk ketuk, dia da cabut lari.

ok.. tu je la kot...my mom adalah hardcore pemburu tikus. kalah anak dia yg da 4 tahun main mousehunt, virtually mousehunter. muehehehehe. my mom mmg guna perangkap bidas. dia dok ruang tamu pon dia da dpt dgr bunyi tikus ada kt dapur..da dpt rasa kehadiran cik T. muehehehe. sekali pasang perangkap je, confirm dpt tikus kasi pancung terus. setel.

the only game facebook yg i bertahan main smpai sekarang. 
masa ni zaman farmville femes dulu2. i plak sebok main mousehunt. 
giler kentang..addicted weih.. dulu masa zaman frust2 bercinta..i mmg dedicate sepenuhnya ke game ni. 
smpai la skang...nasib la si suami memahami. hahaha. tak sangka ok.. leh lekat main game ni smpai skang. 
ramai dpt kawan baru.. kawan main game je pon.. siap bley kirim coach bagai.. buat reunion semua. best sgt! nasib baik tak jumpa jodoh dlm geng ni. muahahaha.


ps: ada hikmah jugak tikus ni masuk dlm bilik stor. skang ni baru la lega sket tgk stor tu.. da berkemas..da buang ape yg patut. hihihi.



5 comments:

cik hani said...[Reply]

Rumah i tinggi, tingkat dua..so far ada lipas je yang banyak, sebab kabinet dapur tuan rumah kayu dan i xpakai sebab berbau yang tak best

Mohd Ridhwan Md Deros said...[Reply]

Bela kucing...bila cik T bau je kucing dia xmasuk dah rumah...

sara said...[Reply]

x sampai hati jugak nak bunuh tikus.. biasa g lepaskan jugak jauh2..

Mimy Hamid said...[Reply]

yer ar tikus tu posing kemain termenung kah kah lawak

Miss N said...[Reply]

@cik hani aduh..jenuh gak tu. kena beli racun lipas..letak bnyk2

@Mohd Ridhwan Md Deros tuan rumah plak tak sanggup nk bau kucing. huhu

@sara kan..was2 jugak nk bunuh dia.. tp dari segi hukum..bley bunuh tikus..sbb dia binatang bw penyakit.

@Mimy Hamid hihihi. mengenang nasib