Thursday, 24 October 2013

Penyediaan Bekal 101

ramai jugak yg bertanya... mcm mana i masak bekal tetiap hari utk si husband. pukul bape bangun. mcm mana i manage utk masak dinner etc2. huhuuhu.. hari ni i reveal my secret.. agagagagga..mana la tau kot2 bley jadikn inspirasi kat org lain. huhuhu

Pengenalan diri
I seorang isteri yg berkerja shift 12jam. seminggu keje 3 atau 4 hari saje. ada 2 shift..siang and malam. Shift patern da fix..so, nasib la kalo kena kerja on public holiday pon. tp kalo nk apply cuti pon tak de masalah.

Ni la shift schedule i utk bulan 11.

N for night shift (8mlm-8pg)
D for day shift (8pg-8mlm)
kalo petak kosong yg putih tu...hari bergembira utk i. hihi

Jarak rumah i dgn ofis, hanyalah 4km.
Ada seorang suami yg keje shift 5.30pg -3.15ptg setiap hari.
Anak belum ada lg... :D

so, da bley agak rutin i mcm mana. nasib baik shift i ni fix. sng nk merancang aktiviti. btw, i tersangatlah suka dan selesa dgn keje shift ni. da 4 tahun keje shift mcm ni, langsung tak terfikir nk tukar ke normal hours.

Rutin Memasak
Keje siang:
  • Utk bekal si suami... i akan masak sebelum tido. dalam kul 10.30mlm i da start masak. dlm kul 12mlm da bley setel kemas dapur sume. sume bekal makanan dia..i simpan dlm peti ais. kul 4.30pg..bangun kejutkn si suami...masukkn bekal makanan dia dlm insulated bag. kul 5pg suami pegi keje. i sambung membuta.
  • kul 7.30pg i bangun..sediakan simple breakfast utk i bw ke opis. kul 8pg i pegi keje.
  • ptg dlm kul 6ptg...i balik rumah kejap...lepak2 dgn si suami..cari quality time utk bersama dgn dia. i sediakan bahan2 utk masak dinner.
  • 8mlm i baru habis keje.. bila smpai umah.. terus masak nasi, and sediakan lauk and sayur simple utk dinner.
  • lps dinner...i da start masak utk bekal keesokkan harinya...  ulang rutin yg sama...

Keje malam:
  • utk bekal si suami..i masak pukul 3.30pg. masa tu.. consider my break kt opis..so, i balik rumah..sediakan bekal semua. rehat kejap... tggu smpai kul 5pg laki g keje.. baru i balik ke opis. huhuhu
  • 8pg i smpai rumah...i terus masak utk dinner ptg tu. Si suami  blk keje awal..dlm kul 4ptg..so dia smpai umah je mmg cari makanan dulu.
  • mlm ke opis..kalo i lapar..i bw simple dinner ke opis. ataupon..kul 12tgh mlm..i lari blk rumah masak sket utk i mkn...and terus masak bekal dia. so, 3.30pg nnt da tak payah blk da

Hari cuti:
  • hari cuti.. mmg bebas utk i. kekadang tak bley tido.... i berjaga smpai pg...lps subuh baru tido. kemas umah...rutin masak mcm biasa. lepak2 jer. kalo penat...i masak bekal dia siap2 before tido. kalo i tido awal..i akan bangun kul 3.45pg utk sediakan bekal dia.

Pilihan Menu
Kalo perasan..setiap hari i akan sediakan breakfast and lunch utk bekal si suami. Menu ulang2 je yg sama... tambah2 hari i bekerja. masak yg simple2 je. kalo offday...baru bley eksperimen menu baru.
  • Breakfast: roti whole meal, french toast, chicken wrap, pita bread, scramble egg, cheese, baked bean, chicken salami, pepperoni chicken, beef bacon, once in a blue moon nasi goreng. :D
  • Lunch: wajib ada sayur, pasta, and sumber protein mcm ayam dada, dory, salmon, sotong, udang, mince beef. kekadang ada juga brown rice and lauk pauk.
  • Snack: buah-buahan, vitagen or yogurt.
so, itu antara menu yg si suami suka... mmg tetiap hari habis licin dia mkn. hihihi.. 

Rancang pembelian stok makanan.
  • 2 minggu sekali i akan ke pasar borong selangor, utk beli ayam 2 ekor, cari seafood lain yg murah.. mcm sotong yg segar...kalo harga sekilo kurang dari rm13..baru i beli. hihi.. harga seafood ikut musim gak. utk ayam, i suruh dia potong besar...kalo part dada belah 2 je. kt rumah i asingkn dada 4 bahagian. Selalu 1 bahagian tahan utk 3 hari masak bekal. tak dilupakan beli telur sepapan size AA.
  • Setiap minggu i akan pegi carefour utk beli stok roti/wrap/pita. ikut selera pada minggu tu. beli stok buah-buahan... ni suka hati..ikut harga dan selera.(pear, anggur, melon)  beli brokoli sepokok, carrot 2-3btg. tak dilupakan button mushroom beli dlm rm3 (cold storage). bley tahan seminggu. pegi cold storage beli segala beef.chicken salami slice, or beef bacon, chicken pepperoni. Selalu suruh diorg slice siap2...beli 10 slice jer.. total dlm rm6-7 je. 
  • dkt tesco i suka beli buah-buahan..lg murah kt sini, and bnyk choice. Salmon pon i beli kt sini, sbb so far sini je murah. sekilo rm27. tp kekadang ada..kekadang takde. dia akan lambakkn bahagian ikan fresh..kena pilih dan timbang. jgn beli salmon beku yg da siap pack tu.. mahal berapi!
  • stok vitagen, i beli dari jiran i.. dia ada buat home delivery... 3pek, rm12. bley tahan 2 minggu. kekadang kt opis i, ada buat jualan yogurt bliss tu. bley la borong mkn yogurt plak.

Masak Berlebihan.
kalo hari cuti, i akan masak lebih. contoh lauk utk dinner, kari ikan, kari daging, sambal udang/sotong...ape saje yg i masak...mmg akan masak utk 2-3 kali mkn. so, lauk berlebihan, i akan simpan beku dlm peti ais. ini memudahkan utk i..kot2 penat nk masak masa hari kerja...i bley reheat je lauk pauk tu. hihiihi.

Motivasi
ingt senang ke nk masak tiap2 hari? tambah plak masak awal pg...tgh mlm sume tu. perlukan motivasi diri jugak ok. mcm kes i... motivasi utama adalah si Suami. i kesian kan dia yg kerja dlm environment yg stress. Break time yang terlalu strict. tak mcm keje i... nk break sejam stgh pon tak de hal. pastu..dia kena pegi keje awal pg. opis di midvalley, kalo nk mkn kena pegi foodcourt etc. tau2 je la mkn kt midvalley mcm mana harga dia kan? sbb tu, setiap hari i mmg gagah masak utk dia. kalo tak larat pon, at least i sediakn bfast utk dia. Motivasi lain, adalah keadaan keewangan. to be truth..masak sendiri jimat banyakkkk. dpt mkn benda2 berkhasiat, buah sume, cukup sumber protein/carbo and everything.


Tips:
  • Masak kena enjoy...jgn rasa sebagai bebanan.
  • dapur kena sentiasa kemas...so, mood nk masak tu tak lari. amalkn sikap membasuh sume peralatan memasak setiap kali lps masak. lps mkn...terus basuh pinggan. jgn dikumpul2 smpai penuh singki.
  • make sure lantai dapur tak melekit dgn minyak bagai. rajin2 sapu and mop. jgn tinggalkn sampah sisa makanan lebih dari sehari..nnt dapur berbau..hilang mood masak.
  • Kena set mind, yg masak ni simple je.. jgn dok complicated sgt ye.
  • kalo ada duit lebih... beli periuk kuali yg berkualiti yer. pakai yg non-stick je... memudahkn kerja anda
  • Suami kena amik peranan juga.. sila puji masakan bini tu tetiap hari.. at least say thank you everytime dia mkn masakn bini.. tp kalo dia siap tolong doakan sekali kesejahteraan bini dia ni, doa suh masuk syurga bagai.. lagiiii baguihh. laki ku mmg buat semua tu... sbb tu bini dia mmg bermotivasi habis! muehehe.

Cheating day
Sekali sekala..ada jugak we all mkn luar. agagaggaga... favorite place adalah sushi king atau makanan arab. kt cyber ni bersepah kedai arab... pilih je nak mana. slalu g Saba je...sbb makanan situ mmg ikut citarasa melayu. but sometime..pegi kedai arab lain... mkanan diorg lg sedap sbb ikut citarasa org arab. ataupon... plg senang.. balik rumah mak mertua.. mkn kt sana... agagaga.. menantu hantu betul.


err..ape lg ye nk share? tetiba blank plak. hikhik. 
actually rutin ni akan berakhir tak lama lg. once si suami da start keje di Cyber, maybe ada perubahan yg agak besar. anyway, i anggap ni sbgai persediaan utk terima rezeki anak. Kot2 da ada anak nnti..at least, i bley kekalkn rutin harian. wahhh...kalo ada anak nnt...baru la boleh berbento comel2. lgpon...mcm2 resepi baru bley buat...testing kt anak. hohoho. eh? tetiba ckp pasal anak plak. :P

smlm i baru tergerak hati nk google "adult bento" or "lunch box for adult"
wahhh....bnyk blog bestt. hihi..bley la cilok idea diorg. ngehngehngeh,.









comel kan?.. hihihi.. 
hopefully in the future i bley pelbagaikan lg menu utk  bekal si suami. ngehngeh.
Bekal utk org dewasa...tak payah nk decorate comel2.. cuma letak pelbagai jenis mknn pon da cukup.
tapi utk budak2...mmg wajib buat comel2...utk tarik minat diorg mkn..

Jom masak!


9 comments:

Mimy Hamid said...[Reply]

kak mi bento untuk anak je heheh

S. Faezah said...[Reply]

ape2 pon i still ckp u rajin..hihi
tgh2 mlm or pagi buta u stll balik rumah nk masak for ur husband..mmg salute la!:)

zarith said...[Reply]

memang salute kat awak ni. RAjin sangat-sangat.

yuyuy akley said...[Reply]

Org dlu sblm ada anak.. Blk keja mlm smpai umah ape pun xbleh buat dh.. Mata berat seberat beratnya hahahaa.. Tabik spring kat nolly.. Alhamdulillah suami selalu mendoakan..

Fizah said...[Reply]

aaaaaa....K.A.G.U.M!!

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...[Reply]

Salam kenal. Nice entry. He2...tiba2 rasa mcm geng plk sbb saya pun duk cyber jgk..Tp baru la...baru move duduk cyber 2bulan..menggagau lg cari tempat nak shopping, especially brg2 dapur..huhu..so far alamanda&pasar borong selangor jela tempat yg dituju. Hu2.. Nak tanya, selalu pegi tesco mana ek?

Nastyna said...[Reply]

Ha tu dia lesson 101 terus. Terima kasih :D

I myself selalu masak lebih untuk dinner, and itu la yg papa JJ selalu bawak bekal lunch the next day, ksian dia, tapi tension jugak sebab dia agak memilih apa nak bawak so untuk dinner tu I kena plan terus. Kadang2 kalau I tak sempat, mmg dia beli bread and buat sandwich sendiri jer kat workplace dia.

And bekal untuk Jelita pun I pening sebab breakfast kena bawak dari umah, lunch disediakan. Takkan nak bagi nasi lemak kot kat dia. hahaha

And for myself pulak, eh panjang nyer komen dah bleh jadi satu entry hahaha.

Miss N said...[Reply]

@Mimy Hamid geram tgk k.mimy buat bento utk fayel. comel sgt! ni yg rasa tak sbr nk ada anak ni. hihii

@S. Faezah hihi.. tq.

@zarith tq. hihi.. tgh practice rajinkn diri.

@yuyuy akley nurul..tunggu zikry besar sket..nnt leh masak2 blk.

@Fizah hih..tq.

@Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy salam kenal..:D selalu pegi tesco kt bukit puchong. ikut jalan dari perdana putra tu..dkt je dari cyber. guna jln dlm.

@Nastyna eh..eh..dok syok baca komen dia tetiba tergantung plak. hihi.. takpe.. bley je nk komen pepanjang.. syiok baca.

fatin syahirah said...[Reply]

rajinnya akak.. hihi.. btw, hello.. im ur new reader :) akak kje ape?