Thursday, 10 October 2013

Pizza my style

Da lama i belajar buat pizza sendiri...
Rasanya dari zaman i belajar kt universiti...i selalu pegi rumah abg i kt kajang... so, diorg belikn oven dkt i. 
hihihi... nmpk sgt abg i da nmpk potential "chef" dlm diri i. ape lagi... giat aktif cari resepi... try and error every recipe...smpai la i da hafal the ingredient and measurement.
So....da bnyk sgt pizza yg i buat..mcm2 jenis dan bentuk. huhuhu.

So, hari ni nk share my fav doh resepi.
Thin regular size:
1 cwn tepung,
1sb yis + 1sb gula + 2sb air suam (campur sekali..biarkn berbuih, tanda yis aktif)
secubit garam
1sb olive oil
1/4 cwn air suam

gaulkn sume..kecuali air suam... air suam tu masukkn skit2 dulu, tak semestinya guna smpai habis air suam tu... uli smpai doh lembut dan tak melekat kt tangan. rehatkn doh, letak doh dlm bekas besar..and tutup. bila doh da mengembang sekali ganda...leh tumbuk keluarkn angin... dan canai jadi doh pizza.

Ni basic resepi doh.....selalu kalo mkn 2 org...i gandakn resepi doh. guna 2 cwn tepung...bley dpt nicely pizza yg gebushhh. utk resepi inti dan sos.... tu sgt subjektif. letak la ape2 inti and sos sekali pon.. tak de masalah.


i suke letak tomato tebal2.. very juicy.. rasanya pizza ni i guna sos bolognise biasa...yg da ada daging cincang. inti i guna scramble egg, tauhu telur, ada cili padi potong. 



pizza request by my family. especially my mom.. suke sgt mkn pizza i. 
bolognese pizza...tp mcm tak cukup bahan je.. ada carrot pon bley.. tabur je la.. bakar atas tudung periuk


another pizza tudung periuk. ni carbonara seafood. bukan men besar lg udang kt tgh2 tu. 


ni masa kt UK dulu...my SIL belikan barang2... i pilih adjustable pizza pan. baru beberapa bulan lepas..diorg da pos pan ni kepada i. sian diorg...makcik takde kt sana nk buatkn pizza utk diorg.


pizza perantau... guna serunding daging. Hohoho... dok kt tempat org kena jadi kreatif.


pizza tudung periuk lg... ni buat masa kt rumah abg no2. masa tu SIL dlm pantang lg. tp request nk mkn pizza. so, i buatkkn 2 version. bolognese and blackpepper. yg tak de cheese tu utk my SIL...dia tak mkn cheese. sbb pizza org berpantang....kita tabur ikan bilis goreng rangup krup2.


now  ni kt rumah sendiri... i bakar dlm magic pan je. no more tudung periuk. 
leperkn doh dlm pan ni... spread the sos, tabur inti and cheese. tutup dan bakar guna api paling kecik jer..dlm 15-20 min da masak.


argh...tak tahan plak tgk...chicken pepperoni pizza. 


the next day i buat pizza lg. tak cukup2. this time buat plain cheese pizza jer.
sapur bolognese sos, then letak cheese bnyk2. fuhhhhh... heaven!
utk dptkn gebush mcm ni...kalo nk bakar guna magic pan tu.. gandakn resepi doh kt atas tu. 


chicken pepperoni paling murah i jumpa setakat ni... rm29.90 sekilo. beli di cold storage. bley minta tolong diorg slice siap2. tapi i prefer potong sendiri.. bley adjust ketebalan yg kita nk.. kalo nk beli skit2 pon bley.. tak de masalah.


sekaki panjang dia.. hihihi.. sukerrr sgt. excited punya pasal... terus beli sekaki. pekerja tu offer nk potongkn pon i tanak. hihihi.. happy tak terkata. mcm2 i guna..bukan setakat utk buat pizza... goreng spaghetti pon i letak pepperoni. huhi..


eh.. pagi ni da start offday. yahooo..
nak sambung kemas umah lagi..never ending job! phewwww



6 comments:

ellysa emran said...[Reply]

master pizza dah nie.... :)

AyongAtikah Zaid said...[Reply]

perghhh..perghhhh...perghhhh.....nak order delivery la...blh nolly??haha...

cik hani said...[Reply]

sangat menyelerakan..best sangat..luv the variety of that pizza. suami pun dah pandai mintak saya buat pizza..warghh..kena belajar la pasni.

Mimy Hamid said...[Reply]

pizza pakai pan ajaib tu plg akak suka...ok tqqqqqqqqqq

yuyuy akley said...[Reply]

Tinginnya nk rasa piza nolly.. Especially pepperoni tu.. Dh la mmg antu pizza.. Kerongcong perut tgk pagi2..

ain shahrulazri said...[Reply]

okeh, nk try resipi ni hari ni, SIL teringin nak makan, so kne wt kn huhu