Wednesday, 9 October 2013

Mini Garden: Precious Daun Kari

jarang plak update pasal mini kebun ni.. 
so far ok jugak la.. tambah minggu ni mlm2 dok berhujan... nmpk segar sket pokok2 tu.
bnyk2 pokok..pokok kari la paling susah sekali nk membesar..
pokok lain sume ada progress...tetiba kari plak mcm terbantut.
tapi baru2 ni da tumbuh pucuk. perghhh..seronok tak terkata...


1st pucuk yg keluar.. ni anak kari dari rumah my mom. pokok kari yg i beli dari pesta floria ari tu.. mmg langsung takde progress... daun makin berguguran ada la...

comel je pucuk tu... ada org kata lmbt lg nak besar....
ok..tak per.. bersabar... tgk 2-3 hari... daun tu da hilang sebelah.. cis! mesti keje bugs ni. grrr.. geram ok...
malas nk amik pic.. sbb frust sgt... da la susah pokok kari ni nk kuar pucuk...tetiba sng2 je kena mkn... tp tak tau la bugs mana yg mkn pucuk kari.

akhirnya... pokok kari yg beli dari floria tu...da kuar pucuk jugak. 
perghhh.. sonok nyerr... 1st pucuk dulu da besar...lepas tu naik pucuk baru plak. Alhamdulillah... moga2 terus besar dan sihat.

pokok daun sup subur membiak... 
daun pudina pon da pulih.. makin membesar...
cuma baru2 ni pokok tyme je da kering. huhuhuhu.. sedihnya... terlupa bawa keluar pokok tu.. i letak kt dapur 2 hari... alaaa..sygnye.. harap2 dia pulih. 
Pokok pisang pon hidup.....pokok pandan pon da pulih... 
pokok limau kasturi da berbunga lagi..... 
nnt i snap pic sume pokok...


ulat beluncas yg comel and gemok... geramnye! tapi dok makan daun plak. grrrrrrr
ada bnyk lg pokok and rumput lain...tp kat sini jugak dia nk menempek. ish.



6 comments:

cik hani said...[Reply]

gelinya tgk ulat tu..cik hani paling geli ng ulat macam ni..

cik hani xde kebun kat rumah.umah shoplot.xde tmpt nk tanam2

zarith said...[Reply]

pokok kari saya dah nak mat.... ntah kenapa ntah kena serang penyakit. kering abis jadinya...

Diyana said...[Reply]

mmg gemuk laa ulat tu duk kat kebun nolly... hehehe

Fizah said...[Reply]

ni projek to-do-list sy ni, berkebun mini garden...dok masuk to-do je tak do do jugak..hehe..

p/s amvoi ulat tu,,sihat sgt nampaknya...;p

S. Faezah said...[Reply]

gemok btul ulat tu..ckop makan nmpk nye..hihih

Miss N said...[Reply]

@cik hani hani.. kalo ada runag terbuka.. leh letak pasu..ni pon sume tanam dlm pasu je.

@zarith pokok kari mcm sensitif..susah betul nk jaga kan?

@Diyana hihi..ada je rumput and lalang2 lain..tanak plak dia pi mkn

@Fizah hihi..mulakn dgn pegi nursary.. beli je terus anak pokok dlm pasu.. then keep maintain siram tiap2 hari. caiyok2!

@S. Faezah betul2.... terlebih mkn ni.. habis daun2 jadi renda. geram betul tgk