Saturday, 20 April 2013

Meow's Casa


Assalamualaikum..
Lately ni busy skit....dgn keje non stop.. (terasa mcm nk kawen lg..keje non stop cari duit)
hihihi...and of cos..plg bz skali dgn our new house - Meow's Casa.

Lega sangat....bila da dapat kunci. da boleh start buat perkara2 yg wajib macam pasang grill, lampu, kipas, api, air sume tu la. kiranya perkara asas dulu. Kos sume ni pon...da bley bayar duit hantaran weih. tu blom lg kalo nak pasang segala kitchen cabinet la....plaster siling la...rasanya kos ni da bley buat pakej kenduri yg grand giler.

After dapat kunci hari tu...terus buat spot check rumah skit2. tapi tak banyak pon...sbb kitaorg tak pasang kotak fius elektrik...and meter air pon takde lg masa tu. Uruskn hal meter air dgn Syabas kt sepang. senang sgt urusan kt sana. tak menyusahkn langsung. 

After that..we take a break for 5 days...pegi honeymoon ke langkawi.. 
Then..blk dari langkawi..baru la start panaskan enjin..nak cuci rumah bagai..

Nah...rumput da nak sama paras dgn tinggi i da...

Alat2 nak cuci rumah....mcm baldi, penyodok air, cangkul, berus, getah paip air.....and etc...
Barang2 tu pon da cecah rm200 yer. tu pon beli kt pasar borong equine tu... rasanya mmg murah kt sana. 
Pejam mata je tgk duit mengalir mcm air terjun.


Tenkiu my lovely husband...no more rumput rampai setinggi i. 

Now rumah da  bersih..  Mr. N and I bertungkus lumus bersihkan rumah....tagged along adik Mr. N. Masa tu, terpaksa pinjam air jiran sebelah...air rumah kami tak bley nk guna lg..sbb ada paip bocor dlm rumah. Bilik air master bedroom jadi hujan lebat bila buka meter paip luar. giler scary... nasib baik under warranty lg. 
 
After rumah da bersih... lega skit tgk..tak la sakit mata tgk rumah berhabuk 1inci. hihihi
Next step....survey contractor pasang grill. 

Kami amik contractor yg sama dgn jiran sebelah. Abe Azmi namanya. dia mmg dok pasang grill dlm taman perumahan kami ni. Awal2 lagi i da survey pasal design grill. I just want simple design mcm kt bawah ni.

Sumber : here

Suker sgt design mcm ni. simple...tp nice. Mmg skarang rata2 mmg gune design mcm ni je. nmpk moden.
Jiran sebelah pon ala2 gini design nye...tapi ada satu S je. i nak mcm ni..yg ada dua S.

So, lepas minta quotation dari Abe Mi tu...dia ckp..around 1.6k or 1.7k utk design pilihan i tu
Huhuhu..ok la....terlebih bajet sket je....we all just bajet 1.5k utk grill saje. 
and...tetiba kan.....tetiba... Abe Mi tu bg offer...untuk wrought iron grill. dia ckp....tambah beberapa ratus je da bley dpt wrought iron grill terus. ni sume Mr. N je dok deal sendiri with Abe Mi tu. I keje masa tu. Tetiba i jadi blank...sbb tak penah survey pasal wrought iron pon before ni. and as sedia maklum...wrought iron ni mmg mahal sket. 

Bila tgk Mr. N da excited nk pasang wrought iron grill... i pon setuju je la. Blk keje mlm tu, terus pilih design mana yg berkenan dlm catalog.

Tebal ok catalog ni. rambang mata..... tak tau nk pilih design mana.

Pilih..jgn tak pilih. 
Ciri2 yang i nak..mesti la kukuh dan tebal, tanak design yg pelik2. tanak design mcm org tua. ahahahaha
So, tunjuk la sekali catalog ni pada MIL. hihihii... ada la MIL pon pilih2 juga. 

Alhamdulillah...da pilih design and byr deposit mggu lepas. dlm 10 hari bley siap. then...lepas tu, bley pindahkn sume brg. Selagi tak pasang grill...mmg tak konfiden nk pindah barang. 

Next step..... cari lampu and kipas plak!

 

tempat yang di tuju..haruslah Houses Lightning kt puchong tu. femes amos kot kedai tu. 
Ternyata...mmg murah ok lampu2 kat kedai tu..  kipas tak bape pasti... we all pegi hari sabtu miggu lepas....ramai giler ok org. sumenye dok borong lampu and kipas. sesak..padat. sampai takde sorang pon sales person yg free yg bley entertain we all. so, just survey ape2 yg patut. 

We all dtg blk hari selasa. Alhamdulillah..tak ramai org. senang sgt nk buat pilihan..and ada sales person yg ikut kitaorg. so, bley tanya pendapat dia utk buat pilihan yg tepat

di sebabkn bnyk lampu nk pasang kat meow's casa ni.... pilihan yg terbaik adalah lampu kalimantang yg biasa tu jer. Hari tu, tanya kt kedai hardware di pasar borong tu, lampu kalimantang satu set adalah rm25. perghh...mahal... guess what kt puchong ni bape? rm13 je uolsss. hihihihi... harga adalah sama utk lampu size panjang dan pendek. we oll terus borong 14 set lampu kalimantang tu. Kipas beli 2 set jer...utk masterbed room and hall. last skali kipas beli brand Alpha. beria ok amik pic harga kdk/panasonic. padahal kitaorg beli alpha... sbb ada waranty 3 tahun. lgpon..menurut sale persons tu, angin dari kipas alpha mmg kuat...brand lain tak bley lawan. hahaha.. we'll see la nnt. ada lg lampu pilihan utk porch luar rumah..ni ada design sket..ala2 mcm alien spaceship tu. hihi. Total habis kt sini, rm660 kot. fuh....skit je tu memborong..lampu pon pilih kalimantang je tu..if pilih chandelier yg cantik2 tu....nth bape lak kena byr. tp tak pe...kedai ni still murah.

So, tu je la kot update setakat ni. rumah mmg kosong..tak pasang ape2 lg....mmg tgh tunggu grill di pasang...baru berani nk pasang kotak fius, lampu kipas etc tu. Alhamdulillah..kebocoran sume developer da repair. lega sgt. segala hose yg tercabut sume da psg blk. almost perfect da tu. 

Lately ni kt opis...hari2 dok blogwalking blog yg update pasal rumah. hihihi. at this stage..da tak minat sgt baca pasal wedding preparation. kihkihkih.. if sape2 nk list blog yg update pasal rumah..can email me. nnt i forward list yg sgt panjang! malas nk follow sume..kang pening nak baca bnyk2 kat news feed. :D




3 comments:

Diyana said...[Reply]

wah~~ dah start m'beli dah..
kitorg baru nak survey2 sbb kunci pun xdpt lg...
mahai gak nye grill.. adeiyh~ nasib laa tingkap xbyk kat umah tu... (T_T)

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Diyana survey dari sekarang! syiok woo. sbb our house kan...leh berangan and renovate sesuka hati. hihihi... btw..dee da tukar layout blog eh?? mcm mana nk comment? mcm takde button komen pon.. huhuh.. nk komen yg entry baru tu..

Diyana said...[Reply]

just click kat entry tu, xpun choose tajuk entry kat sidebar tu...
nnti akan kuar ruang komen ngn komen2 yg ada kat bawah dia
(kalau x silap lah.. sbb xbiasa jugak lg ngn layout baru tu.. haha)