Monday, 29 April 2013

Operasi Pindah Randah

Alhamdulillah...
Khamis lepas da setel urusan pindah segala barang ke Meow Casa. 
Lega sangat..... selagi tak pindah..selagi tu tak lena tido. 
Mana tak nye...I da la keje straight seminggu dari khamis minggu sebelum tu, mmg terpaksa curi2 masa utk blk rumah sewa and kemas skit2.
Tu pon i da ngelat sehari...hari rabu i terpaksa amik MC...sbb terasa badan sengal2 and pening2. rupanya blood pressure rendah. Doc suruh bnykkn rehat.

Anyway...i order lori 3tan dgn 3 org pekerja. wah...main order2 plak. hihi. 
ok la... i've arrange everything. Ada 5 tempt kesemuanya utk terjah..
Sg buluh, danau kota, seri kembangan, putrajaya and last ke cyberjaya utk loading sume brg.
hikhik.... jauh betul perjalanan..

1st pit stop kt sg buluh, rumah abg i. Abg i berbesar hati nk donate sofa dia utk rumah kitaorg. So, suruh lori pegi sana dulu utk amik sofa.... janji pukul 10pg...tp kul 11pg baru smpai. haishh.. not a good service. 

Berurut dgn octopus Gintell sementara tggu lori smpai. lega skit sakit2 badan...especially bahu and belakang i.


Lepas tu, terus pegi ke danau kota.... rumah sewa Mr. N. kt sana amik set bilik tido and mesin basuh. 
Ada la skit2 meja kecik, rak kasut and penyidai baju. 

pekerja dia tgh susun2 brg dlm lori

baru pit stop ke dua.... da hampir penuh lori da. 

Next station adalah rumah sewa i dekat seri kembangan. 
Kat sini nak amik lg satu sofa, katil single, rak buku dan baju bajan i yg lain...
Masa ni mmg da padat ok. pastu tetiba driver lori ckp..bayaran kena up lg. WTH?
sbb diorg hantar lori 5tan. so, kalo lori tu penuh..diorg akan charge harga 5 tan..
Eh..eh..menyirap betul masa tu. 

ok..next..ke Putrajaya, rumah MIL. kt sini nak amik katil dan tilam utk queen bed....and satu sofa kayu. 
Masa ni mmg betul2 padat dan sendat. di sbbkn nk kena tmbah lg duit.... mmg i kerahkn tenaga diorg habis2. mls da nk tolong2. kasi sumbat lori tu penuh2. 


Masa ni da penuh sgt2. sbnrnya yg buatkn lori ni penuh sbb kitaorg bnyk tak buka brg dlm tu.. mcm rak buku tu, patutnya leh buka satu2. so, leh jimatkn space...tp sbbkn mls...angkut la besar gabak mcm tu. yg penyidai baju ikea tu pon malas nk buka ceraikn every part. da mkn ruang dlm tu. da la ada 5 bijik sume. hahah. 


Final pitstop : Meow Casa.

Mcm nk meletup pon ada lori ni..dlm 5ptg diorg smpai ke cyberjaya. 
kejap sgt diorg loading sume brg... mmg kena tambah bajet...over bajet smpai rm300. 
byr je la..mls nk fikir. lgpon mmg sah2 barang kami bnyk. pulak tu, bnyk tempt nk menyinggah.
Tapi nk di ikutkn..diorg ni bernasib baik..sbb rumah kami sume ada lif. diorg tak payah susah2 nk naik turun tangga bagai. Anyway..... i mmg langsung tak recomend mover ni. sila la cari org lain ok!
tp in term of service pekerja dia ok. sbb dia bg 3 org pekerja yg gagah2 belaka. mmg keje heavy duty ni jadi mainan diorg je. angkat mesin basuh tu mcm angkat gula2 kapas je. mana tah diorg dpt tenaga..bela saka ke ape? :P



3 comments:

Diyana said...[Reply]

haha diorg dh praktis byk kali dh.. tu yg gagah perkasa tu...

erghhh~ memikirkan brg yg byk juga tu, rasa menyampah jugak nak pindah.... adeiyh!!

eddany @ WE said...[Reply]

wah
dah selamat pindah ye...
byk jugak barang umah tu hehehe ni WE pulak yang risau nih tengok barang2 tu..cemanalah WE nanti.. isk3

emmm brape dorang charge ni?

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Diyana menyampah pon..mmg kena hadap. gudluck nnt! mmg penat..tp rasa sonok and puas tu lg priceless. hihihi

@eddany @ WE aah..mmg penat..tmbh2 kalo bnyk barang. mover ni dlm rm750. mula2 kalo 3tan tu...dia ckp rm450 je. alih2 5tan plak kena byr. huhu.. nasib la mmg brg bnyk juga..and pekerja dia mmg ok angkat brg2 berat tu. tp kalo 2 tmpt..maybe murah kot. kami ari tu..bnyk sgt pitstop nye. hihihi