Friday, 2 August 2013

Bbq chicken Pita

Tahun ni.. tak sempt lg jejakkn kaki kt bazar ramadhan.
Terasa mcm kekurangan plak. kalo tahun2 lps... mesti memborong sakan. 
Antara juadah yg tak bley miss, kebab roti pita. selang sehari mesti beli. 

Sebenarnya...nk buat chicken wrap je..
Tapi tak de plak jumpa wrap jenama vision ke ape tah kt tesco tu.
Ada roti pita wholemeal je... terus sebat je la... roti pita pon ok jugak.
mmg my fav sgt2.



Ada satu mlm..blk dari tesco da kul 11mlm.
nk kemas dapur la..nk perap ayam la.. kengkonon nk mkn utk sahur. 
padahal tak sedar terus. muahhahaha. 
gigih ok... b4 tido potong sume sayur2. 
tomato - potong dadu
crunchy kobis - hiris halus
timun and carrot - sagat halus bley.. nk kasar2 bley. ikut selera masing. 
Ada daun salad jugak...ni letak selai2 terus..tak potong dah. 

Bahan perapan ayam:
Isi ayam..potong kecik2. bwg merah, bwg putih (cincang je bwg2 ni), sos bbq jenama henz, sedikit serbuk blackpepper brand maggi, serbuk paprika sket, lada hitam, garam. tu je yg i guna.. gaul sampai sebati.. last skali..tabur capcicum yg da didadu. leh la simpan dlm peti ais. 

bahan perap ayam tu..leh je nk letak ape2 ye...tak semestinya kena ikut resepi i ni. 
kalo agak2 nak rasa ala2 satay...tambah serai, jintan manis, jintan putih je. 
kalo tak suka rasa bbq...letak je la ape2 sos, kicap or perasa lain. 


panaskn roti pita tu kejap.. and potong 2. roti pita ni x de poket.... so, belah elok2 isi tgh dia tu.
panaskn kuali..grill ayam smpai masak. 


Bley la sumbat segala isi dlm pita tu... letak sos, mayonis bnyk2.
tak payah da nk pesan kt brother jual kebab tu..nk extra sayur ke..extra mayonis ke... buat sendiri letak satu botol pon tak per. hihihi

makanan style gini.. mmg kegemaran si suami. 
hari2 berbuka and sahur ni pon dia tak kisah. 
ngn sayur2 tu sume dia ratah smpai licin.

Next time...nk try buat roti pita sendiri plak..
ada bnyk org da share kt blog... tp rasanya nnt nk try dari SINI.
tp i akan cuba ganti sket tepung gandum tu dgn wholemeal. 
lalalala...tak tau la taun bila baru bley buat...kalo da buat nnt i share.


ni Bbq sos heinz yg i guna....

ni plak...perencah blackpepper jenama maggi.
mmg kesukaan sgt... kalo buat daging blackpepper guna perencah ni... rasa da cukup sedap and lengkap. 
disbbkn sedap...i da jadikn ni sbgai stock spices. kalo ada ape2 masakn nk kena perap with lada hitam... i guna ni skit. hihihih. 


Awal2 pg lg da share resepi..
takpe ke eh? hihihi.. semoga leh jadi idea utk org lain yg tak tau nk masak ape utk berbuka ptg ni. 
hihihihi


2 comments:

cik hani said...[Reply]

Nice sharing..
Cik hani kna try ni..
Ubah selera sikit.asyik nasi je kn

Miss N and Mr N said...[Reply]

@cik hani share resepi simple2. hihi