Monday, 26 August 2013

Koleksi rempah ratus


Da lama my fren Ain minta i sharekan koleksi spices yg i ada.
sebelum puasa lg kot. hukhuk
baru kali ni sempt nk amik pic... and up kan entry.


 
ni spices yg i slalu guna. so, i letak dkt rak sebelah dapur masak. 


 
Dari kiri, ada garam, kunyit and ajinamoto. ni dpt hadiah kawen....tp bekas penutup bekas kunyit da pecah. so, i letak kunyit dlm mason jar jer. ada blackpepper craker, garam lg, parsley, basil, mixed herbs, rosemary, fish sauce, serbuk perisa ayam, madu, cuka, vanila extract, lada sulah utk burger.


rempah ratus yg i letak dlm mason jar. jar ni lebihan masa kenduri i dulu. ada lg sekotak. hihi.. ada gunanya jugak. mmg sume spice..i sumbat dlm mason jar kecik ni.
dari kiri...start dari atas ke bawah...
serbuk jintan mannis/cumin powder, serbuk ketumbar/coriander powder, oregano
chili flakes, chili powder, paprika powder
Beef blackpapper, chicken blackpepper, lada putih
bawah sekali (kiri) dlm mason jar tu ada serbuk kayu manis. ni slalu i guna utk buat puding roti. 
yg dlm plastik blah kanan tu, serbuk perisa steak. this is soo good utk letak pada daging, or salmon.


suke sgt kumpul spices2 mcm ni. hahaha.. memudahkn keje i



ada asam keping pon i letak dlm mason jar.
mustard...letak terbalik siap2. sng kalo nk picit...jimat masa. 
sebelah tu ada mayonis..pon da terbalikkn siap2.
pagi2 i kan buat chic wrap....so, ltk kat luar and terbalikkn siap2 mencepatkn keje i. huhi..
serbuk kayu manis tu..mula2 tanak beli. slalu i tumbuk sendiri kayu manis bila nk buat puding roti, tp slalu sgt buat puding roti. eloklah i beli terus serbuk cinnamon ni. huhuuh

koleksi spices yg jarang guna. 
my mom suruh simpan dlm peti ais..so, tahan lama skit. tp i da kuarkn lama..sbb nk amik gambar. da malas da nk bawa masuk dlm peti ais. rasa mcm padat plak peti ais tu nnt.
Dari kiri atas smpai bawah:
Jintan putih, jintan manis, biji ketumbar.
Buah pelaha, bunga lawang, bay leave
biji ketumbar (again), bunga cengkih, kulit kayu manis
sagu kecik, black pepper, buah keras
mason jar kanan sekali kt bwh tu, rempah campur utk menumis kari.


nah... tu je la koleksi spices yg i ada.
lepas ni kena buat proper inventory...tak de la asyik terbeli je spice yg sama. 
rasanya...in the future...i mmg akan tambah lg kot koleksi spice ni. hahaha.. 
a lil bit of hoarder. tu blom lg segala jenis sos yg i beli. huhu. 




5 comments:

Fizah said...[Reply]

eh eh..kita mmg tgh carik idea nk susun spices kat dapur...mcm tau2 jek...;)

ain shahrulazri said...[Reply]

tq Nolly :) ske sgt, blh jd inspirasi utk sy ni, blh start kumpul spices mcm Nolly gak huhu..

orked violet @ SYA said...[Reply]

mak aih. xtaw pon ape function herbs and spices tu. taw chili flakes jek. tabor jek atas pape. laen fail! adoi. nolly blaja masak dr mane??

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Fizah hihi.. ni baru letak dlm mason jar je.. blom lg proper organize. tak sbr nk psg kc... bley la pasang proper rak utk spices ni

@ain shahrulazri dlm masa yg sama.. kumpul resepi jugak. hihi


@orked violet @ SYA hihi... blajar dari internet je.. sume google..masuk blog org lain.. or tgk tv rancangan masak2.

faizul badri said...[Reply]

Boleh try bekas rempah yg comel ni...
Kedap udara dan disusun rapi pada tiang dia, cam pokok jer.
Comel sangat...tgk gmbar dia kat:
http://muslimchoices.com/?p=pop_up_spice_rack&s