Thursday, 1 August 2013

Koleksi Pasta & Resepi

Ingtkn hari ni last keje..
rupanya da cuti... tp esok keje plak..ganti org.
Harap2 sabtu tak kena keje.

Hari ni.. nak share pasal koleksi pasta yg i ada.
Di sebabkn si suami tu amalkn makanan sihat... dia lebih gemar pasta berbanding nasi putih.
Lepas ni mungkin dia demand mkn brown rice plak. 

Ada macaroni elbow, penne, angel hair and fettuccine jer. 
Spaghetti i tak bape gemar... sbb lmbt sgt nk tggu lembut bila rebus.
Pasta spiral..tak de dlm stok.. sbb da jemu mkn. 
Lasagna sheet pon tak beli.. sbb tak de oven lg nk bakar lasagna.


 
Pasta yg jenis panjang.. sume i letak dlm balang kaca ni. balang kaca ni dpt free.. masa redeem shopping point kt Midvalley Christmas tahun lps. kebetulan.. masa tu mmg beli cincin nikah utk si suami. ada jugak kegunaan redeem balang ni. hihihi. i letak pasta sekali ngn plastik.. sbb ada 2 jenis pasta. lgpon bekas ni besar.. kalo letak sebungkus pasta je dlm tu..bnyk lg ruang kosong.  

so far..macaroni elbow ni i letak dlm balang kaca preggo yg size besar.
tak ingt da beli brand ape.. tp size macaroni ni kecik2 sket. comel jer.
tak muat sume 500gm dlm ni.... ada la balance lg 1 cwn stgh...terus masak je..da tak simpan.


Penne cap tesco ni.. masih remain dlm plastic je. tak de balang sesuai lg. rasanya..nak cari balang panjang jugak mcm yg dpt free tu. Penne ni makan ruang sket..
Di sebabkn ada sticker "Easy Open" tu... i remainkn aje dlm plastic. 


So, itu je la koleksi pasta yg i ada. 
buat bekalan utk si suami.. dia tu kalo dpt mkn pasta tetiap hari pon tak kisah. 
Kalo i masak nasi putih... jarang sgt habis. dia slalu mkn skit2 je nasi putih. grrrr

ok.. move on.. i akan selitkn 2 resepi pasta. 
Mls nk buat entry lain.. sekali harung je la yer.


Basil Pesto Pasta.

Akhirnya... setelah bertangguh2..dpt jugak buat pesto sendiri. 
1st time seumur hidup kot... da bertahun teringin nk buat sendiri.. now baru ada kesempatan.
Basically.. i just refer recepi from HERE. kalo nk follow recepi lain pon x de masalah.
hihi.. rasa mcm Kak LG ni jadi sifu western food jer. 
Tapi i tak de la follow sebijik2 recipe tu.. sbb ada bahan yg tak der. 


Bahan asas yg wajib ada....
1) Pine Nut ( nk guna kacang lain pon bley...gajus ke.. almond ke..walnut ke...pine nut ni mahal betul.. 100gm da rm11.90. dpt ciput jerr...tp sbb jakun... beli jugak..curious nk tau rasa camne)
2) Basil leave (daun selasih). gigih ok i beli pokok selasih semata nk buat pesto ni. bley gitu? haha. tapi kalo nk guna herbs lain pon x de masalah kot, mcm daup sup ke... rasa and bau lain sket la... (more info HERE)
3) Parmesan cheese. ni kalo tak de.. tak yah bubuh pon x per... tp jgn nk gatal ganti ngn mozarella or cheese lain plak. sbb tekstur parmesan cheese ni lain sgt... dia lebih creamy..tp tak bertali2.
4) Garlic and pepper for seasoning.
5) Olive oil

so, i dump everything dlm blender. kacang tu better panggang/goreng tanpa minyak kejap.
then leh la campak everything. kalo nk tambah roasted tomato pon x de masalah. i just letak tomato ranum je...tp i bakar dlm pemanggang ajaib kejap...bg tertanggal kulit..and reduce air tomato tu. jgn lupa tambah garam. patutnya mesin guna food processor. tp i jenis bangsa pemalas nk kuarkn food processor dari kotak... so, gigih la blend guna blender je. blend dok pause2...sambil kaco bg sebati. hahaha. leceh betul. 


hasil akhir. jadi pes yg sgt pekat. tambah lg sket olive oil pon bley. dpt semangkuk kecik... amik dlm 2 sudu utk campur dgn pasta plak. selebihnya bley simpan dlm peti ais. di sebabkn pekat..rasanya pesto ku da bertukar jadi batu kot dlm peti ais tu.

nahhh... end product. 1st time mkn... not bad rasa dia! i sukerr. sgt creamy. tapi tak sesuai guna angel hair.. sbb fragile. better guna fettuccine. sbb pesto ni jadi pes.. susah nk sebati ngn pasta. seeloknya... lepas rebus pasta...tak payah tos sgt... biarkn ada air sket2 terus je mix ngn pesto, baru sng nk sebati. tambahkn cream sket masa campur tu.. panaskn kejap atas api. setel. udang and sotong tu i grill asing. perap dgn garlic and chilli flakes..pastu grill smpai masak.. then campur je sume. taburkn parmesan cheese atas tu. perghh.. lain dari yg lain. definitely a keeper for pasta recipe! 

Bake Macaroni


Next resepi plak... macaroni bakar.
hentam je ni.. ada gak refer2 google..resepi seakan2 mcm kt SINI. ada kuah daging and lapis dgn sos putih.

Sediakn sos bolognise macaroni.
ni main campak2 je... daging kisar, pes tomato, segala jenis herb (oregano, italian herb), mushroom, i dadu carrot campak sekali dlm tu. letak je ape2 yer..tak de masalah. jgn lupa letak garam. hihihi


Then... sediakn sos putih. 
sos putih ni plg senang.. panaskn 3sb butter... bila da cair..masukkn 2sb tepung gandum... kacau sebati...smpai masak. nk tau tepung tu da masak bila ada kuar buih2 putih sekeliling tu. i masukkn seulas bwg putih yg dicicang..utk flavor. then.. masukkn susu skit2. kaco sebati..ikut la kepekatan masing2 ye. kalo nk cair..masukkn bnyk susu. nk bg lg creamy dan umph...masukkn cream sket. then.. letak blackpepper and garam sket. kalo nk lg wangi.. masukkn bay leave sehelai. jgn letak bnyk2 bay leave...kang nnt sos tu jadi pahit. hihihi

Then.. rebus macaroni..campur ngn sos bolognise tu.... bley la lapiskn macaroni dlm loyang. selang seli letak sos putih tu. di sbbkn i masak dlm pemanggang ajaib je... bley buat 2 layer jer. atas sekali tu tabur cheese.

tadaa... juadah berbuka mlm bila tah. ok je la resepi ni. kena bnyk improvise lg. i rasa mcm kurang something. hihihi. next time nk buat version putih sume. teringin nak follow resepi SINI plak. 


Berakhir sudah perkongsian maklumat hari ni. 
hihihihi. ada lg sket...

ni rupa cream yg i guna. mmg menaikkn rasa makanan. nyum sgt! tp mahal. beli kotak kecik jer. jimat2 guna.. tp tak tahan lama bila da bukak and even letak dlm peti ais.

aritu terbeli mushroom ni. selalu beli dlm tu mushroom butang sebiji2.
rupanya yg ni da siap potong. perghh.. senang keje ku. jimat masa tenaga sume. hahahah..
lepas ni stick to this mushroom je la.


Esok i share resepi BBQ chicken pita plak. hahaha.. padahal sume schedule entry jer.

6 comments:

ellysa emran said...[Reply]

wajib mencuba sbb anak2 mmg gemar sangat pasta!
tq for sharing Miss N..

Mimy Hamid said...[Reply]

memang western habis..akak suka tp husben tak suke....yg macaroni tu leh tak kita buat lasagna pakai pemanggang ajaib

yuyuy akley said...[Reply]

nolly.. lasagna pun leh gak guna pemanggang ajaib tu.. ada tgk kat blog mana ntah bt.. mcm mn nk tau eh anchor cream tu dh x elok? ada gak beli guna sikit je.. tp tatau plak nk tau mcm mn dia dh x elok.. heh

ain shahrulazri said...[Reply]

emmm.. yummmy.. harus cuba ni =)

cik hani said...[Reply]

Cik hani pernah try wat spageti je.yg lain xpenah buat..
Teringin nk buat..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@ellysa emran budak2 kebanyakan mmg suke pasta..sbb kurang pedas. hihi..

@Mimy Hamid yup..resepi macaroni tu..lebih kurang sama ngn lasagna. just tukar guna lasagna..then lapis satu2. leh je guna pemanggang ajaib.. tp lasagna jadi rendah sket kot.

@yuyuy akley ahh.. mmg pon.. tp nnt mesti lasagna jadi rendah bakar dlm pemanggang ajaib tu. suke lasagna bnyk lapis. hihihi. cream anchor tu kalo rosak.. dia mcm berkepala sket. kalo biar lama.. bley nmpk kulat tumbuh dlm tu. mcm kulat roti tu


@ain shahrulazri hihi.. sila cuba

@cik hani hih.. sila la pelbagaikn resepi pasta anda. hihi