Monday 16 September 2013

Full recipe

2miggu punye plan... 
penat okeh google sana sini... now nak share with everyone plak.
Mula2.. i start dgn google the best recipe for my appertizer, main course with side dishes, dessert, cake and drinks. 
and this is my final decision:

Main Course: Lamb chop with blackpepper gravy, steam veggies, mashed potato.
Drinks: Raspberry sparkling with blueberry ice cube
Birthday cake: Maltesers square.

ok... i da sertakan link rujukan utk menu2 kt atas... bley la click satu2 ye...
tapi jgn risau.. i akan taip juga kt sini... olahan resepi dari i sendiri. sng utk rujukan masa depan.
bley improvise lagi kt mana yg kurang or terlebih. huhuhu. 

bila da listkn menu yg kita nk masak.. leh la tgk bahan ape yg takde dan perlu dibeli. 
fuhhh.. panjang ok list i... siap tulis dlm notebook. giler semangat! sume resepi pon i da salin siap2 dlm same notebook ada la dlm 4-6 muka surat.. hikhik.

mari kita mulakan dgn first course... 



Appetizer: Shrimp and Avocado Salad

Bahan2  (2 org mkn)
1 biji avocado yg ranum
7-10 ekor udang segar
2tbs mayonis
1tsp worcestershire sos
1tbs cili sos
2tsp lemon jus
1tbs chives/kucai yg diracik halus
sedikit garam dan paprika
3-4 keping salad hijau

cara2:
1) udang digrill terlebih dahulu smpai masak. i perap dulu udang dgn serbuk perisa steak yg i ada. letak sket chili flakes.
2) gaulkan udang dgn mayonis, worcestershire sos, cili sos, lemon jus, kucai dan garam.
3) Avocado bley potong kiub ataupon... potong setengah...dan buangkn biji tgh. bley susun udang atas avocado tu. dlm kes i ni.. i potong kiub avocado...then gaul sekali sume bahan
4) susun udang dan avocado atas salad... then taburkan paprika atas tu.

Resepi yg i letak ni.. version sendiri. kalo ikut betul2 dlm original link, nnt terlalu bnyk sgt mayonis... jadi mcm dlm gambar tu. hahaha... i tak prefer sgt bnyk mayonis sbb muak.. biar light2 lagi sedapppp. 

berbungkus2. hihi.. nak tau tak ni ape??? hihiihi

avocado ni elok guna yg ranum. tapi kalo baru beli kt pasar... sumenye jual yg blom masak lg. sume keras2 belaka... kulit pon hijau. mcm kes i... sehari sebelum birthday..baru sibuk nk cari barang. merasa la beli avocado keras. jenuh dok google cara cpt nk ranumkn avocado ni.  the tips is very simple.... letak avocado dlm peper beg..bersama2 dgn pisang atau epal. jgn lupa seal paper beg tu. avocado perlukan gas ethylene utk dia cpt ranum. infact...sume buah perlukan gas ethylene utk cpt ranum. so, kita perangkap je diorg ni. no harm to try it.. daripada i kena tukar menu last minit kan.... tp..jgn guna beg plastic...sbb buah2 tu tak bley bernafas...nnt tetiba cpt rosak plak..instead of cpt ranum.

this is the result. mmg cpt giler ranum. i beli tgh hari sehari sebelum birthday... mlm tu da lembut. 
teori i sendiri... toreh sket buah epal tu, bg bnyk lg gas ethylene terbebas. kehkeh.. success ok!
keesokan harinya da perfectly ranum. da elok sgt nk buat salad, or guacamole or jus alpukat. hihi.

ps: i beli avocado dkt cold storage. mula2 tgk harga sebiji rm5.99. perghh.. mahal berapi, sbb import kot. tgh leka memilih..tetiba ada sorg makcik bgtau... kt sudut lain ada avocado sebiji rm1.99 kot. perghh..murah, sbb local avocado. ok.. beli yg murah sudaaa.. makaceh makcik yg baik hati. hahaha

ok.. next course is....



Main Course: Lamb Chop with Blackpepper gravy
i mmg ikut sebijik2 dlm link yg i bagi. sume bahan dlm sukatan gram. i siap timbang okehh. haha

Bahan2 perap kambing (1kg lamb shoulder)
*8 ulas bwg putih
*4 ulas bwg merah kecik
*1btg serai
130gm minyak jagung/olive -dlm 1cwn minyak..bley kurangkn 1/2cwn
*70gm air -1/3cwn air
*30gm lada hitam -1/4 cwn
40gm gula pasir/perang - 3tbsp
5gm paprika - 1tbsp
10gm serbuk stock perang jenama knor - 2tbsp
50gm sos HP original - 4tbsp
25gm yellow mustard - 2tbsp
2gm tyme - 1tsp
2gm rosemary - 1tsp
10gm garam - 1tbs

tbs- table spoon 
tsp- tea spoon


i da convert siap2 secara anggaran. kalo ada accurate digital scale..bley je timbang sume bahan. even i ada penimbang.. still rasa was2. hahaha.. ape2 pon.. result dia adalah superb. sedap giler bau bahan perapan ni. 

Cara2:
1) blender halus bahan2 yg bertanda *
2) gaul sebati sume bahan2 lain.. then bley la lumur pada kambing2. perap semalaman. baru kick giler. kalo ada kambing lebih yg nak simpan.. bley masukkn dlm zip lock bag..then simpan dlm freezer.
3) bakar dlm oven..kalo nk senang.. guna je pemanggang ajaib. marveles ok!


penimbang yg i guna... bukan main digital bagai..tp tetap i tak percaya. hahaha.
lamb shoulder i beli di kedai Ramly, bangi. nmpk daging sgt fresh.. merah lg. satu plastic ni sekilo. harga dlm rm16. 



bahan2 utk perapan. da siap gaul sume. sedap giler bau! seriously.. rasa nk terus mkn je. hahah
Serbuk stock perang jenama knor, tak bnyk kedai yg jual. slalu ada jual kt kedai runcit di pasar besar. diorg jual paket besar sahaja..1kg=rm19.90. giler ape nk beli smpai 1kg? nak guna sket jer. nasib la kedai yummie bakery di bangi da paket kecik2. beli 250gm pon cukup... bnyk lg lebih...bley ulang2 buat.

Black Pepper gravy
Bahan2
40gm mentega - 2tbs
*2 ulas bwg putih
*3 ulas bwg merah
*5gm bwg holland -1/4 biji bwg holland
**10gm carrot - 2inci 
**10gm celery - 2inci
1 keping bay leaf
1gm thyme - 1tsp
1gm oregani - 1tsp
***15gm lada hitam - 2tbs
20gm serbuk stok perang jenama knor - 2tbs
20gm tepung gandum - 2tbs
600ml air - 2cwn stgh
15gm gula - 1stgh tbs
5gm garam - 1/2tbs
5gm serbuk secukup rasa - 1/2tbs
25ml krim tenusu - 2tbs

tbs- table spoon 
tsp- tea spoon

cara2:
1) kisar bahan2 bertanda *, **, ***. kisar asing2 tanpa air.
2) panaskan mentega dan tumis bwg, di ikuti carrot dan celerry. masukkan segala herba dan daun bay
3) masukkan stok perang dan tepung.. kacau jadi pes sekejap. then masukkan lada hitam yg dikisar halus. 
4) tambah air dan bahan perasa, garam. kacau smpai mendidih. 
5) akhir sekali masukkan krim. 

gravy ni sedap...tp bg i...pekat dan kalo ikut betul2 resepi ni..mmg bley dpt banyak. satu kuali besar. hihi. bley mkn utk 10 org. 


i da sediakan bahan2 sume. beria guna penimbang.. tp still tak percaya. last2..main agak2 je la.

masa tgh tumis segala herba, bwg, carrot, cellery. sedappp sgt bau dia. hihihihi. tumis smpai garing ok. 

bagi tekak i.. tak perlu black pepper gravy ni pon tak pe.
Sbb bahan perapan kambing tu mmg da bnyk.. lepas bakar kambing.. mmg  bnyk lg lebihan bahan perapan keluar dlm pemanggang ajaib tu. bley je terus buat gravy dari situ. cairkn mentega dlm lebihan bahan perap.. masukkn sedikit tepung.. kacau jadi pes..then bley tuang susu/krim dlm gravy tu. mmg da full of flavor. kambing tu sendiri da sedap sgt..kalo mkn ngn black pepper gravy ni.. mmg tersangat rich/over plak.

Mash potato
1) rebus 2 biji kentang holland smpai empuk. kentang ni mmg terbaik utk buat mashed potato
2) lenyekkn kentang bersama 2tbs butter, 3tbs cheddar cheese, 1tbs cream. and sedikit garam.
3) utk buat gravy putih... ala2 mcm kt chili's tu, panaskn 1tbs butter. masukkan 1tbs tepung gandum...tggu smpai tepung masak (berbuih2 putih).
4) masukkan 1/2cwn susu segar, 1/3 kiub ayam, 1/4cwn air, sedikit blackpepper. tggu mendidih..then siap.
5) hidangkn mashed potato..then curahkn kuah putih atas mashed potato. taburkn skit cayenne pepper.

Steam veggie:
Broccoli, baby carrot, asparagus. i rebus je sume ni. kehkeh. nak lagi sedap.. lepas rebus.. sila grill kejap sayur2 ni.. lagi menambah flavor kt sayur2 ni. 

next course.....
haishh..bnyk nye..rasanya da jenuh menaip..tp tak habis2 lg...


Strawberry cheesecake in a glass
Bahan2 (3 gelas)
Strawberry secukupnya. -1cwn
2tbs gula pasir
1stgh cwn digestive biskut. sila guna brand mcvitie's ye utk kesedapan maksimum.
*1buku cream cheese - 250gm
*2tbs gula halus
*2tbs susu segar
*1tsp lemon juice
1cwn whipped cream - pukul 1/3cwn cream.

cara2:
1) strawberry dipotong kiub, gaulkan dgn gula pasir. ketepikan.
2) hancurkn digestive biskut. utk dijadikan base.
3) pukul bahan2 yg bertanda *. kemudian... kaup balik dlm whipped cream. kalo nak pukul sekali pon tak de masalah. 
4) hidangkn dlm gelas....letak biskut sebagai base...then letak cream cheese. tabur lg biskut atas cream cheese...then letak strawberry atas sekali. kalo nk buat bnyk2 layer pon tak de masalah. terpulang ok. 

this dessert sgt marveles ok! si suami tak suke manis...so, ni mmg kena sgt ngn tekak dia. digestive biskut tu da manis... and cheese tu tak manis sgt. elok2 je kombinasi dia. sila guna brand mcvitie's ya.. sbb kalo guna biskut lain...nnt texture jadi lain. sbb digestive biskut ni tak kembang kalo kena cecair. still maintain rasa rangup gitu. 

next... the birthday cake..


Maltesers Square
letak gambar yg belum makeup la plak..

Bahan2 (7x7inci loyang):
100gm butter
1tbs golden syrup/honey
200gm coklat masakan. (better guna dark coklat)
225gm digestive biskut dikisar halus
225gm Maltesers

Topping:
100gm maltesers
50gm coklat putih/pink
50gm coklat masakan.

cara2;
1)cairkan butter dan coklat masakan atas api kecik, masukkn madu/golden syrup
2) masukkn digestive biskut... then gaulkn dgn maltesers. utk elak malteser cair...simpan malteser dlm peti ais dulu. 
3) lps gaulkan sume.. cpt2 masukkn dlm loyang..then simpan dlm peti ais.
4) taburkan maltesers yg selebihnya. kalo tgk gambar kt atas tu boleh nmpk perbezaan maltesers yg di tabur and yg da bercampur dgn adunan biskut tu. 
5) bila maltesers square da keras, cairkan 50gm coklat masakan...dgn kaedah double boiler...then tuang atas malteser square tu...bg menutup seluruh permukaan. baru nmpk sekata...tak berbelang mcm kt atas ni.
6) cairkn coklat pink.. then letak dlm piping beg. buat la ape2 corak yg berkenan. 
7) masukkn blk dlm peti ais bg keras. then bley kuarkan dari loyang. potong setiap tepi bagi nmpk effect lg cantik. 

coklat maltesers bulat2. dlm coklat tu ada honey comb. tu yg nmpk cantik je bila potong. 

ni lebih kepada coklat. tak de texture kek pon. 
rasa dia terlampau sedap! rasa mcm makan coklat je. hihihi. tak bley mkn bnyk2 sgt.. nnt sakit gigi. kihkihkih. ape2 pon... mmg sedap sgt2! tambah2 kalo guna mcvitie's biskut tu.... rangup2 jer.

lastly.....


Raspberry Peach sparkling with blueberries ice cube
sampai hati.. ada org ckp, ni air sirap asam boi. :( hahahaha

tak de idea nk buat air fancy2...sbb da terbeli champagne glass ni. lagipon.. kalo nk buat air fancy2..kena ada straw yg fancy2 jugak.. da alang2 nk buat surprise..biar all out ok. hahahha. 
last2 i google "non alcoholic cocktails" mmg mcm2 jumpa resepi.. pilih je nak mana. 
guna langkah selamat... beli sparkling juice je la....

pilihan tepat... sedap gilerrr... tak cukup sebotol ni. tak sia2 pilih flavor ni. we all loveee everything yg ada peach flavour. hihii. beli kt cold storage...bnyk varieties sket... ni harga dlm rm6 je.  simpan dlm peti ais siap2....bg sejuk. 


blueberries ice cube. hihihi. 
mula2 nak beli raspberry... tapi harga dia bley tercekik tulang kambing. sepeket rm29.90. jadahnya nk beli raspberry mahal2. amik blueberries je sudah.. baru rm9.90. ok... jimat2 sket ye. hahahahaha


fuh...habis jugak karang entry...
giler panjang! takmo asing2kn.... lambak satu entry sng. 
kos utk masak2 ni...lebih kurang je kalo bwk g mkn kt chili's tuh..tp lg murah la.
tapi..the best part...even berbelanja lebih kurang sama...tp dpt mkn berkali2 dan puas sgt. sume bahan2 yg beli masa nk masak ni..leh guna lg stok utk seminggu tau. berbaloi sgtttt...
terasa kepuasan diri bila dpt buat sume ni..gigih ok. all out habis. hahahaha

da..lepas ni seminggu tak update blog bley?


4 comments:

Unknown said...[Reply]

sumenye nmpk sdp.. tq shared recipe

Cik Siti Hajar said...[Reply]

tabik spring lah... gigihnya akk memasak..

Unknown said...[Reply]

hebat nye awakk!masak byk2 jenisss lam satu hari..klu sy pengsan dulu..huhu

Buttercup said...[Reply]

Terima kasih kongsi resipi dgn ikhlas..