Saturday 17 August 2013

Chawanmushi

Cerita raya...tak up2 lg..
dok tayang gambar food and share resepi je kan..
hihihi.. entry ni special for my blogger fren.. Ain. dia request resepi.

My first attempt chawanmushi. menggerutu je texture.. tak smooth langsung. nasib baik la..rasa da ok. 

Chawanmushi ni..makanan jepun. tak tau la kategori ape.. mcm savoury dessert kot. 
1st time mkn kt sushi king. rupa paras mcm puding telur karamel tu... tp without karamel la.
bila mkn..rasa masin2 sket. siap ada filling dlm tu. perghh..terus jatuh hati. 
ni kalo nk order kt sushi king... adala dlm rm4.50 secawan. hihiihihi

Balik raya ari tu..i da pau mcm2 dari mak i.. antaranya periuk pengukus. 
kehkehkeh..tujuan utama...nk masak chawanmushi ni la. 
gigih pegi cari remekin ni kt alamanda.. ada kedai jepun home decor ke ape tah. 
sebijik rm1.20. beli 4 je dulu.

Basically...i refer resepi dari SINI
Lebih kurang jer... i letak ape yg ada je. 


utk bahan custard... i guna..
2 biji telur ayam size AA
1 stgh cwn stok ayam (larutkn 1/2kiub pati ayam dlm air panas skit... then campur lg air biasa smpai cukup secawan. kena biarkn suhu bilik. jgn masa panas2..campur ngn telur)
1sk kicap cair - ni i guna dari sushi king..slalu tapau sushi..dia bg kicap dlm paket kecik tu. 
sedikit garam

utk filling, 
isi ayam, crab stick, mushroom, cheese.


gaulkan telur, stok ayam, kicap and garam. 
jgn beria sgt pukup telur tu... jgn biar smpai membuih..kang lg menggerutu texture chawanmushi ni.
Letak filling siap2 dlm bekas remekin. then.. bley la tuang adunan telur tu. 
2 biji telur besar..leh dpt 4 remekin kecik ni. letak isi bnyk2 lg sedap. 

panaskn periuk pengukus... then...kukus dlm 10-15min.. guna api kecik jer.
bila da masak... letak cheese atas tu.. then tggu jap smpai cheese melt. 
leh la cedok mkn. 

kalo tgk kt link resepi i bg tu.. dia ada bg link video sekali. 
kena lilit kain kt penutup pengukus tu... and masa kukus..renggangkn skit penutup periuk tu. 
tu antara tips nye la.. gigih i follow... tp still.. chawanmushi ku berkedut2.
maybe kena buat lg kot..
practise make perfect..

sblm msk chawanmushi... laki bini da melantak sebungkus meggi kari...share 2 org.
tetiba rasa tak cukup... rajinkn diri buat chawanmushi plak. 


idamkn chawanmushi yg mulus gini. pic from sushi king website. huhuuhu






Tapi kan.. 




walaupon..texture dia bukan main menggerutu......
















tetap licinnnn. hahahahha. 2 remekin kiri tu.. si suami punye. habis dia sedut segala juice yg kuar. 
yg kanan tu.. i punye.. mula2 rasa tak lalu nk telan juice tu.. last skali..habis jugak. sedap...rasa air ketam tu. next time...mmg kena letak crabstick bnyk2..and letak udang sekali dlm tu. 





4 comments:

Anonymous said...[Reply]

TQ Nolly!

scha mmg suka makan chawanmushi. kalau buffet kat Shogun tu mmg bedal bermangkuk2 menda alah nih. google resepi byk brg jepun so nanti nak try.

yuyuy akley said...[Reply]

Rm1.20 je ramekin tu? Muahahaha rugi2.. Beli kat daiso 8 bijik aritu.. Satu rm5 kah kah kah.. Ohhh gue terpedaya

Miss N said...[Reply]

@Scha Nur nnt leh try yg ni.. leh buat bermangkuk2. hihi

@yuyuy akley ye ke? kt daiso berkualiti lg kot.. ada penutup sekali tak?? nolly nk cari yg ada penutup..tp x jumpa plak.

Unknown said...[Reply]

yummy.. tq nolly bg resipi :)