Tuesday, 22 January 2013

Adat Meminang dan Tepak Sireh

Salam Lovelies...
Walaupon da hampir 5 bulan bertunang.... hihihi.. baru nk up entry pasal adat meminang plak.
Takper..better late than never.

Actually nak share something dgn semua... pasal adat meminang specially blah perak.
Baru2 ni...i berborak dgn super mom...and topik yg dibincangkn adalah kisah i bertunang hari tu.
Katanya....family Mr. N tak bawa tepak sireh... (which is my mom tak kisah pon).
I pon pelik....yg sireh junjung tu ape plak?

Rupanya...adat blah perak lain yer. Ini kalo yg mengikut adat la yer.... if stlye moden... ikut suka hati hampa la kan. hihihi. Tepak sireh and sireh junjung adalah 2 benda berbeza! if lelaki perak...dtg meminang...seharusnya bawa tepak sireh.... Tak tau mcm mana rupa tepak sireh?? meh nk tnjuk kt bwh ni...

Tepak sireh... sumber dari google.

Haa..da tau kan mcm mana rupa tepak sireh ni? hihi.. ada juga yg bekas tutup habis...slalu kaler merah. malas da i nk letak pic. pepandai google ok!

Tepak sireh ni sbnrnya ada simbolik. Ni mengikut cerita super mom....yg da pegi meminang sbnyk 2 kali utk abg2 i (nasib ada 2 je abg). So, dia citer blk kt i, setiap compartment harus berisi. bwh tepak sireh akan di alas kertas...bwh kertas tu letak duit, rm1.15. lepas selesai adat meminang.......if keluaga perempuan yg tahu adat....diorg akan amik sume brg2 dlm tepak sireh...dan gantikn yg baru (sireh baru, kapur, gambir etc). then, pulangkn blk tepak sireh tu pada keluarga lelaki. haaaa..gitu la kisahnye. 

1st kakak ipar i, family nya org melaka...but still mak dia tahu adat. mmg diorg gantikan sireh baru etc. duit pon diorg amik. 

Tapi bila 2nd kakak ipar... which is sedara mara juga...my mom and her mom is sepupu, i called her maklang. Maknye tak mengamalkn adat sgt..so, dia tak tahu sgt la. sbbkn da rapat...sambil berborak ngn my mom..smbil amik sireh dlm tu mkn. and my mom bgtau yg ada duit bwh tu. Maklang i amik..then just sedekah je kt adik i masa tu. hihi.. funny. but my mom langsung tak amik port pon. tapi kalo ada org tua lain masa tu, mesti dia da ckp/kutuk mcm2 la kan. 

Anyway...i try google bout this adat resam...and found few yg relevant. mostly mmg ckp adat org perak. Kalo yg betul2 mengikut adat...bwh tepak sireh tu siap ada beras uolss!! (tepak sireh jenis tggi mcm kotak warna merah tu) duit pon ada sekali. patut la kotak tu berat giler!!!!... i penah pegi my bff bertunang kt perak....pure perak....tunang dia pon kerabat raja perak...so, mmg diorg tak bg sireh junjung. 2-2 bg kotak merah tu je...tp maha berat ye. my fren ckp dlm tu kosong jer... huhu..x tau la plak..sbb i tak buka tgk pon. just jadi pengangkat dulang jer. 

So, conclusionnye...time bertunang je..pihak laki bw tepak sireh. sireh junjung tak de pon x per. then, pompuan balas with sireh junjung. masa kawen..bw sireh junjung je..tepak2 sireh ni sume da tak payah.

Utk reference lain..bley click here or here

kalo baca info kt link yg i bg tu..lg la dasyat! barang2 yg pihak pompuan gantikn pon ada simbolik tertentu. Daun sireh yg digantikan haruslah daun yg cantik2..if letak daun yg buruk2 means anak dara tu da rosak. errrkk.. what the hell?? hahaha.... so, sesapa yg bakal bertunang ngan org perak...selidik dulu ok..diorg ni org moden or org yg jenis hard core adat resam. hihihi. 

4 comments:

Diyana said...[Reply]

masa saya kenduri itu hari...
mcm ada kecelaruan laa jugak kan..
MIL ckp dia bawak tepak sireh, so my mom pun dah sedia laa nak balas tepak sireh tu kan...
tp peliknya, MIL bawaknya time nikah.. kitorg nikah mana ada hantaran bawak g masjid.. so.. miscommunication dah kat situ... kira halal je laa kat situ..

But yes, semua benda yg kita letak dlm tu.. mmg bukan boleh maen letak je.. Saya sendiri tgok how my mom isi segala benda dlm tu.. memilih bukan maen lagi... huhu

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Diyana hi diyana! everytime nmpk diyana komen or update ur blog..mesti teringat pasal hadiah kawen! da lama nolly beli jam utk diana... tp tak sempt nk pos.. sbb takut pecah/rosak. tak de bubble wrap. ingat nk jumpa diyana..bg by hand. nnt kita set appt ye!

Diyana said...[Reply]

haha
no worry laa dear..
inshaaAllah 1 hari nnti (^_^)

WALLPAPER NILAI NS said...[Reply]

Terima kasih...info ni...br tahu cara adat meminang org perak...ialah kita org NS. 30hb ogos ni nak pi meminang anak dara perak...utk ank teruna...ibu kata bawa sirih junjung kawan kata org perak bawa tepak sirih....br hari ni dpt jawapan yg tepat....tks...adoi....kono cari ni tepak sirih...tak lamo laei ni...