Tuesday, 8 January 2013

Kad kawen

38 hari lagi...
hari ni edisi kad kahwin plak...
OMG.......bab pilih kad kawen ni, tah berapa kali i gaduh dgn Mr. N! nth bape kali i nangis dan runsing fikir pasal kad kawen. huhi... 

As I grow up dgn super mom, yg sume benda haruslah murah... My mom decide utk buat kad yg beharga seposen je uols... plg mahal pon dia bley pilih yg 30sen sajooo. hahaha... see betapa cheapskate nye my super mom tu. hihihi..

And guess what....our wedding card ni, harga 87sen! OMG!!! terasa mahallll nk mamposs... pakej wedding card ni, we all amik dgn Memory Forever kad kahwin. masa ni, we all pegi pameran pengantin dkt PICC putrajaya december 2011. Pergh...mmg berdrama la jgak. kalo nk biarkn Mr. N buat side dia sorg2..terasa mahal juga. so, ikut je la..memandangkn ada free gift...like 1000pc of small box, 50pc medium box, 50pc hard cover, 2pc banner. 

Tiba la masa utk pilih design card...pegi masa awal dec2012 kot...hampir setahun juga booking dkt pameran pengantin tu. pegi kedai tu, da la jauh..dkt subang nun! huhu...someplace yg i sgt tak suka nk pegi!


ni plg posh la card yg ada. hot stamping....tp mcm readymade dari kilang. bukannye ada hot stamping nama we all kt dpn tu. eeee....benci plak bila fikir. 

Design to choose, tersgtlah limited! eee..mmg tak suka betul la. mmg rasa nk cancel da masa tu, mls nk fikir deposit rm50. tp Mr. N nakkk juga buat kat situ. berdrama lg masa tu. lastly, we all pilih design yg ada hot stamping. isi segala butiran..and blah. 

lepas..seminggu baru dpt email..suh anta map..1st draf bg.....dia da terbagi draf kad kawen org lain. eee...teruk betul. bley plak salah no resit bagai. design pon ala kadar. 1st design trus nama parents we all. da tak de 'walimatul urus or salam' bagai da. nmpk sgt la cacat..dan murahan. benci betul. bnyk kali juga berbalas email. tp tetap salahhhh. tetiba sehari i x dpt email, so, i call. nk suruh dia betulkn. ada one malay girl yg angkat. dia ckp.. dia x bley betulkn..sbb designer card tu, cuti hari tu. so...kena dtg kedai..konfirmkn bila dtg kedai. eh... HELLOOOO....ape masalahnye kalo i nk confirm design tru email je. dia dgn sombong nye lg...suh i dtg jugak kedai dia tu. 

"akak dtg la sendiri kedai ni...confirm dulu kt sini. tak penah ada lg customer kami yg confirm by email or fon saje. sume dtg sini. takkan akak langsung tak bley amik cuti walau sehari. ni kad utk kenduri akak kot...takkan nk buat sambil lewa jer. kalo akak nak urgent pon..dtg kedai..leh je request nk cptkn siap"

Perghh..bley plak dia nk ceramah kt i. dia tu yg bodoh piang..skali ngan designer tu..lembab nk mampos! org lain rilex je tempah online...tak penah bersua muka pon..tetiba kad kawen da siap delivery kt rumah.. kan?? dia ingat...SUMMIT USJ tu blakang rumah aku ke ape...nk ulang alik tetiap hari. perghhh..menyirap ok!!! 

design kotak pon biasa je. yg readymade jer ni..bukannye dia print nama we all pon.

Nak pilih design dtg kedai...nk confirm design dtg kedai, kang nk amik kad yg siap dtg kedai, nk confirm design banner pon dtg kedai??? banner da siap pon kena collect kt kedai? tu babi namanya. haaaa....bengang teramat sgt da ni. I personally, not recomended this kedai ok!! benci teramat sgt. 

PA failed, 
Service failed, 
Location failed, 
Variety failed, 
Price failed. 

Eh..sume benda la i nk rate failed. kihkihkih. 

Anyway..malassssss nk fikir. lantak la situ. by right...this week kad siap. kena followup...kalo bley nk kad esok..esok i da offday. so, i bley blk kg..hantarkn kad for mom and dad distribute. My mom nak 600pc.. Mr. N nak 500pc. if i nak tambah lg 100kad..charge adalah sama, 87sen sekeping ye. WTH mahal nak mampos??? last2...i suruh my mom buat dulu 200pc dkt kg i tu. my mom pilih 30sen jer....and da siap! no hassle at all... yg kedai bangang ni, bnyk plak cikadak dia. benci betul. 2mggu lepas confirm design baru kad siap. will send another 400pc bila vendor bongok ni siapkn kad we all. i tempah 600pc for Mr. N side. 



10 comments:

Diyana said...[Reply]

mmg sakit hati sungguh dgn vendor yg byk cikadak mcm ni...
saya punya kad kawen pun ntah hape2 vendor nya.. dasar K*****G.. ckp belit2... dah laa x on time... pastu dgn sesuka hati je dia ckp "u punya wedding kan lmbt lg, ape u nak kisah"
kuang hajo betol....

cik mah said...[Reply]

la teruk btul tu...ele tipu je die...ade je confirm dari email....buang masa je kan nk kena sana sini...ape2 pun dah siapkan..tahniah ade dah kad kawin....

Nolly Dolly said...[Reply]
This comment has been removed by the author.
Diyana said...[Reply]

good2...
kita tgu smpi ari khamis ya...
esok je lg...

Amalina Ali said...[Reply]

nana yang baca ni pun naik bengang sama. kenapa teruk sangat perangai tu. perhhhh... memang mintak kaki la PA dia tu.

Lyza said...[Reply]

aku baca pn da rase panass jeeeerrr...kuajaq gile kedai tu.

atnur @ Iza said...[Reply]

kitorg dulu (tahun 90an), kad buat sendiri je. time tu mmg dah ada mcm² software utk buat kad (tp hitam putih je la). so kitorg design sendiri, print sendiri, lepas tu photostat sendiri. lol! modalnya x sampai rm60 pun. beli kad, kertas, sampul semua kat Popular Bookstore je. balik kg pas kat parents. bila kad still x cukup, diorg pun photostat je yg mmg dah spare 1 utk diorg tu. less hassle. malas nak pening kepala. bunga telur, door gift, hantaran semua buat sendiri je. well, Nolly pun dah tau kot kenapa semuanya buat sendiri. :P

anyway, semoga semuanya dipermudahkan sehingga hari bahagia tu nanti! ;)

intan said...[Reply]

I pon buat kt sini..mase tgk kt wedding fair tu mcm okay..then bila tgk kt kedai mmg tak puas hati coz deposit rm100..rugi je nk cancel..ktorg proceed even design tak cntikkkk..

Liya said...[Reply]

I pun kena benda yang sama!! ya Allah rasa ada dalam 10 kali kena pegi kedai dia nak uruskan hal kad. memang tak la nak tempah lagi untuk adik2 kat kedai tu. hmpphh! geram. dah la in the end dpt kad tak cukup, sampul tak cukup. sabr jelah.

Miss N said...[Reply]

@Liya alahai..sorry to hear that dear. mmg patut canang satu dunia..jgn amik diorg as vendor kad kawen. hope ur wedding journey dipermudahkan..