Thursday, 10 January 2013

Kain baju nikah

Salam lovelies...
Da hari Khamis...cpt giler masa berlalu kan...
Anyway...hari ni nak share pasal kain utk baju nikah plak. 

Pencarian kain utk baju nikah adalah seawal bln Jun 2012. Tempat yg femes utk diterkam haruslah Jalan TAR. dan kedai yg firsttt akan ku terjah adalah First Impression kt jalan TAR tu. huhi.... kedai tu mmg femes dgn harga yg murah.. if google pon..pastu dpt review yg sama. 

Masa tu, color nk di cari...tak bape nk pasti lg. sbb Mr. N mmg tanak kaler putih utk pakai masa nikah. dia ckp..too common! damn! ingtkn dia suke putih. kalo tau dia tak suke...baikla masa i bertunang ari tu pakai warna putih kn. at least..merasa gak dpt pakai baju kaler putih. 

Anyway.... masa masuk kedai 1st impression tu, trus jatuh hati dgn kain dkt display patung. OMG!!! cantik nk mampos. terus fall in love at first sight. love the color. love the beading! and kebetulan...i mmg ingt nk buat dress panjang mcm tu! 





Tapi malangnye...da tak de stok. mmg tinggal yg ada dkt patung ni jer. bila display item....mesti la kualiti dia da kelaut sket. siap blah dlm tu ada kotor sket. sgt2 frust ok! da la harga murah..pakej utk Bride & Groom around rm380 je. mmg standard pakej price dia mcm tu. 

The beading is not too heavy..and sgt sesuai kalo nk buat dress panjang. so, beading bley la dlm keadan menerak smpai ke bwh. da la siap ada pearl kecik2 tu. 

Paling penting...i just loveee the color combination. soft grey mcm mana tah. not too silver. ish..mmg failed kalo nk describe pasal color code. 

try juga cari kt situ....diorg ckp ada same beading..tp kaler mcm peach gitu. bila tgk....da tak nmpk exclusive mcm yg 1st td tu... huhu.. nk jugak kaler 1st tu!! dtg la tunjuk kaler lain pon, tetap nmpk buruk... wuwuwuwu...
same beading but different color. cantik juga. tp masa tu, hati masih dgn kekasih lama si color grey tu. tgk peach ni pon tawar hati and rasa benci. mmg tanak menyesal di kemudian hari. 

So, hari lain dtg plak dgn Mr. N. this time, try pegi tgk jakel. walaupon tau jakel adalah super mahal...tapi nak juga cuci mata. mula2 smpai..akan ada few Sales Asistant (SA) yg akan entertain u. u just sit nicely on the sofa....diorg akan cari and pilihkn color yg uolls nak. so, i cakap...nak something grey...and the beading must ada pearl! and design bunga harus ada curve2. banyak juga diorg kuarkn tunjuk. mula2..amik dari rak harga rm490...then, rm590 and so on... perghh..gerun ok! dia ckp..its ok...harga bley kurang lg. muehehehe...

And guess what....i terbekanan dgn harga yg rm980. pergghhh..tu harga lepas diskaun da tu. giler ahhh. mmg makan pasir lepas beli tu. So, i berusaha nk kurangkn harga lg masa tu. Mr. N da malas da nk layan....sbb bg dia ok je. tapi as me yg berketurunan super Mom, harus la berjimat yer. last skali..i ckp kt SA tu..my budget dlm 600 jer. mmg bajet sket je.....and finally we all dpt harga around 600+ to 700 kot. tak bape nk ingt exact amount berapa. huhi..pejam mata la juga byr masa tu.

Mengenangkn kualiti beading dia yg cantik... bayau je la..tutup mata. hahahahha. masa ni la nk guna peribahas "kawen sekali je seumur hidup" damn!!!


















so, ni la pilihan hati. Asalkn Mr. N suker....i pon da suke sgt. design bunga pon moden sket. and i think they use swarovski? kilat bukan main lain. jenis beading yg ada refleks color. and ada pearl juga!!! walaupon pearl dia tak berterabur mcm 1st kekasih lama td....but i like it so much!!!


Tapi kan...tgh pening sbnrnye ni.... sbb chiffon tu, kaler mcm off white. tapi we all amik lining mcm grey sket. wahhhh..takut sgt kalo baju da siap..nnt nmpk tak matching dgn groom kan??? tp utk Mr. N ari tu da pilih sampin yg matching with my beading ni, offwhite silver gitu.  harapnye...sume ok.. nmpk sekata je nnt.




6 comments:

orked violet @ SYA said...[Reply]

wahhh..mahaL jugak ek! Sya plan nk wat simpLe abes time nikah. budget nk wat grand La utk reception. skaLi budget da Larik Lintang pukang, teros nikah ngn reception same2 simpLe giLE. hamekk!! sadis/isk2

tp urs mmg cantek La! see the price La kan.. =)

cik mah said...[Reply]

Wowww...dasyatlah...mesti grand nnti bj....hehehhe..peribahasa tu slalu akan pkai kalau jumpe yg berkenan kan,,,

LiNda said...[Reply]

beli kain nikah memang tutup mata je tgok harga..muahaha.linda pun beli kat jakel, dpt murah jugak sebab tawar menawar abis abisan. By the way x sbar nk tgok nju nikah u dear :)

Miss N and Mr N said...[Reply]

@orked violet @ SYA hihi... reception sume amik kt bridal je. da x mampu nk custom made da. huhu. bajet burst abis ni. hahah

@cik mah tak tau la outcome mcm mana. harap2 ok. hihihi

@LiNda tutup mata..dan terpaksa lupakn trus. kalo dok pikir2 pon... rasa syg sgt duit tu.

aan said...[Reply]

Kain kat jakel ni mmg buat rambang mata....kalau rasa2 xtahan xbole masuk...hehehhe... but seriously cantik kain awak....

farhain azmi said...[Reply]

memang rambang mata masa masuk jakel. Yong beli yg pakej rm360, jakel bt sale awal bln 4..so leh la jimat skit. Yong bli kaler cream nk seakan-akan coklat..bila balik umah, rsa menyesal pula x bli kaler putih. hehe. Anyway, i'm new blogger n b2b kedah. nnt rajin2 sggah la blog yong ye..

http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com