Monday, 14 January 2013

Fellina Inchloss ada Paraben??

Salam Isnin,
Wahhh..tajuk nak kontroversi sajerrr...

Apekah sebenarnye PARABEN ni???
Sejujurnye.....selama 25tahun i hidup kt muka bumi ni, i tak penah amik tahu pon pasal chemical yg bahaya dlm kosmetik harian yg kita pakai. Contoh mcm mercury la... and  now Paraben. or...ape2 lg bahan yg bahaya. serius, I TAK TAHU.

Pada suatu hari....Miss N berjalan2 di lush online store.
dan....terjatuh hati dkt Twilight Shower gel yg kt bawah ni!




Tertarik menarik ok!! 
Dengan description dia...yg ala2 mcm pakai shower gel ni, tido malam anda akan lebih tenang. sbb ada lavender. Gigih ok, i suruh my SIL yg kat UK tu belikan shower gel ni utk I. sbb ini adalah product yg limited edition, khas masa christmas hari tu. 

Tetiba....dia bgtau kt i, tak bley pakai shower gel ni, sbb ada PARABEN! so...a big NO for her to buy it. 
Disebabkn dia doctor. I tak urgue ape2 ngan dia. and start thinking...what the hell is paraben? sejenis chemical dari babi ke ape?? hahahha.... 


Sedih giler masa tu. mmg i tak puas hati sgt... sbb selama ni i dok habiskn masa mengagung-agungkn product lush ni, sbb diorg guna fresh ingredient la kononnye. trus check website lush blk....and tgk2... mmg ada satu je Paraben compound. mcm gambar kt atas tu. diorg guna Methylparaben utk preserve shower gel ni. 

I pon start la mengoogle apekah kisah Paraben sebenar. atas dasar pemahaman i la kan.. Paraben ni mcm akan menjadi booster utk diri kita dpt cancer. perghh... CANCER? takutnyerr.. hahahha

Tapi..i jenis makhluk yg paling degil dlm alam semesta...i sanggup contact member lain yg berada kt oversea. one of them dkt australia. mmg secretly..suruh dia belikn shower gel ni. and bgtau dia nape my SIL tanak beli. tetiba..dia pon sokong...yg minah saleh sana...mmg ramai yg kena breast cancer. aigoooo... bila fikir blk...its only shower gel je kotttt! yg pakai kt luar jer... yg just sabun badan x smpai 5min lepas tu trus bilas. so, nak bahaya celah mana sgt la kan??

Last skali, my bff ada trip ke korea. trus la i order kt dia. beli kt lush korea. beli yg paling kecikkkk pon jadi la. mmg teringin sgt nak bau dan pakai shower gel ni. hahahahhah. Bila da smpai...i pkai...rasa biasa je. infact, i mmg tak suke bau lavender ni. hahah... ckp la lavender ni wangi mcm mana pon....yg sbnrnye..hidung i langsung tak bley tolerate yg lavender ni sewangi2 nya. 

Well, anyway...start from that...i try tgk product2 yg lain...mcm Victoria Secret Body Butter...sbb yg tu My SIL bley plak beli. takkan takde paraben dlm tu kan? bila check2...mcm takde. ke dia tak tulis... huhu.. nthla. and..most important, check ur deadorant ingredient. so far i pakai nivea, check ingredient dia..mmg tak de compound paraben ni. 

Memandangkan... lg 32 hari je lg nk kawen...haruslah skang ni ada musuh utama.
Iaitu perut! perghh..tak bley blah la perut ni. utk jalan pintas...i telah pon order Felinna Inchloss ni...da la ada promotion akhir tahun..belasah sekali ngan vitamin C tu. lg pon...sambil support bisnes b2b yg lain. hihihi. 
1st day lotion ni smpai...i pakai tanpa prejudice. Like sentiasa pakai kot... habis je effect panas...i pakai lg. muahah...konon nk bg cpt sket proses perlansingan perut. 

Tetiba teringat nk check ingredient. skali tgk.. masyaAllah.... bnyk weih compound paraben dia. 



See...ada 5 compound paraben. perghhhh...bnyk nak mampos. ni kalo my SIL tahu ni...mati i. confirm dia larang sekeras2 utk guna inchloss ni. sob..sob. sedih giler. i pon terfikir.... ni da la sapu kt perut..pastu biar dia meresap. perghh.. mcm bahaya je kan kalo fikir logic akal? sedangkn shower gel yg pakai bilas tu pon SIL i tak bg pakai. apetah lg inchloss ni kan. T___T

I pon try la google isu paraben dlm inchloss. sbb produk femes amos kan...takkn la tak de org concern pasal issue ni??? rupa2 nya..lps google..bnyk la gak jumpa. but mostly, just copy paste je ape yg Cik Felinna sendiri yg kuarkn kenyataan. Leh refer here. tambah2 agen yg jual produk ni kan. bila da baca... ok..of coz dia defend. da product dia kot.... 

Tapi yg menarik kt sini..adalah kenyataan ni. 
Ok la.. felinna sendiri kuarkn kenyataan ni. GUNA BILA GEMUK SAHAJA!. hahaha.. not constantly guna seumur hidup ye kawan2. ada gak org pakai sentiasa..sbb nk elak gemok, so that dia bley menketedarah mcm jin..tp tetap lansing uols. Takde jln pintas ok nk jadi cantik, sihat dan kurus. Sila makan makanan berkhasiat...dan excercise selalu. itu lebih afdal!

Anyway... guna la tanpa was2 yer. kalo bley...jgn amalkn selalu. ikut la suggestion dari felinna sendiri. pakai sehari 2 kali jer. make sure sapu inchloss..smbil urut2 sket. urut secara memusar. dlm fb tu ada tunjuk kot mcm mana nk pakai inchloss ni dgn betul. jgn jd mcm i yg excited ni. sehari tah bape kali sapu. muahahah. skang da tobat. i pkai sekali sekala jer. 



Tetiba kan... teringt nk check kt barang makeup. Al-maklum la..sejak nk jadi bini org ni, i da start jadi girlish daaa... makeup bagai. bedak compact la..maskara la..blusher la. and seumur hidup kot beli foundation bagai! muahahah. tetiba.... guess what i found out....

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.




blusher and loose powder ada paraben jugak??
WTH?? so, tak payah paranoid sgt la ye. 
Pakai patut2 je la ye.. 
Mmg skang ni...kita dikelilingi dan dihantui dgn paraben. 
Muahahahaha. cuma, kalo bley elak tu, elak la yer. kita mungkin tak nmpk kesan tu skang. 
mana la tau 30-40 tahun akan dtg? da tak pasal2 penuh plak hospital dgn pesakit2 cancer. huhi. 
Ajal, maut, jodoh, rezeki tu sume Allah da tentukan. so...hidup la secara normal ye. 
Sebab...benda ni kita leh elak kan... ada je kosmetik lain tak guna paraben ni sbg preservative. 
Guna bedak sejuk je uols... da terjamin selamat. buat dari beras je kot yg kita dok makan hari2 tu. heuheuheu. 


3 comments:

orked violet @ SYA said...[Reply]

haha.gigih kamu check =)

btoL kan..skang cm surrounded by chemical ingr. tu kire OK lagi sbb pkai Luar. yg mknn kite mkn ari2 pon mcm2 chemical ade.

juz cube seLagi boleh utk elak kan..huhu

nida-razak said...[Reply]

Nice info..first time i dgr psal paraben ni,huhu..

Harith Iskandar said...[Reply]

jgn pakai sebarangan.bahaya
jom jana rm33550sebulan.call 013 273 8845