Wednesday, 9 January 2013

Lace Patch

Salam lovelies..
37 hari lg jer...

hihihi.. well..i ada segerombolan bff...yg sama2 membesar masa form 1...sbb we all satu asrama. so, the bonding terlampau kuat. smpai each girl yg getting married, haruslah akan sediakn baju utk bridemaid seramai 10-12org. hihihi.. so, far..da dpt 2 koleksi baju bridemaid. hihi..sukerrr...dpt kain free kan. sape yg tak suka. so, i amik inisiatif utk patch lace sendiri. 1st time buat....amik masa sebulan 2 la jugak. sbb mlsssss nk membelek. hihi... but baru2 ni..i siapkn dlm masa sehari 2 jer. wahh..gigih giler. mmg last minit sgt.

Sempena my bff wedding dkt ipoh...yg kisah baju nikah dia disaster tu... baju i ni pon hantar ke tailor yg sama. siap pon sama dgn baju nikah dia tu. seminggu awal. da la masa tu, i keje mlm smapi hari rabu. fuh..mencabar la jugak. nasib baik da cari lace yg sesuai siap2. hihih..

Disebabkn nk cut cost.... i pilih lace yg plg murah...so, yg ada kaler yg sesuai adalah lace jenis bunga yg rapat2. susah gilerrr nak amik bunga yg cantik. if potong ikut satu2 bunga....mmg melambatkn keje ok!.


utk part lengan and bwh baju..sng je..sbb amik part border. sekejap je siap... smbil gosip2..time keje slumber je i jahit. hihihi. nasib la keje mlm kan.. hihi. Utk part dkt leher yg tricky skit. last skali..i just hamparkan lace dkt bahagian dada....and try cut the design betul2 ikut bunga yg sesuai di bahagian leher tu..


Setelah digunting. blom jahit lg ni... 


final outcome. hihi.. gigih uols...siapkn juga lepas keje mlm. sanggup lepak dkt surau after keje pg tu. dlm kul 10pg gitu baru siap..bley blk. tak sabar..sbb i jadi pengapit si pengantin. hihihi

full clan. tak bape nk full, sbb i tak de dlm ni. pengantin tgh bersanding. this makcik2 sume sebok dok camwhore tak ingt kat i ngan pengantin. grrrrrr..... 


ni first baju yg i dpt as bridemaids. masa ni pon i jadi pengapit. but baju ni tak smpt buat and pakai masa hari kenduri..sbb masa tu, i baru blk uk seminggu, then trus g kenduri. kain mmg tak smpat hantar ke tailor pon. ni gambar raya.....i buat jadi baju raya. patch ni yg amik masa 2 bln kot baru siap!! sgt pemalas nk kelebet. da la bunga tu, i potong sekuntum2...and nk cantum agak melambatkan..


Full picture of us.... sedondon jer. nasib la i jumpa juga baju yg seakan2 kaler diorg. still la layak jadi pengapit masa tu. hihihihi


Best je bila tgk bridemaids pakai baju sedondon kan. tapi masa my wedding nnt..rasa tak mampu kot nak sediakan baju utk diorg, budget burst uolss..... wuwuwuwuw.. i just pesan, they must wear blue color...tak kisah la shade biru mcm mana pon...asalkn biru. bnyk2 shade pon...mesti cantik juga kan.. huhihuhi.. ohoiii...tak sabarnye nk kawenn.





4 comments:

orked violet @ SYA said...[Reply]

haha. kLaka part xsaba nak kawen tu! =p

gigih LA kamu tampaL lace tu. Sya xpandai pon..huhu

lace tu jhit kat baju ek?? (see..nmpk sgt xde seni kan..hoho)

cik mah said...[Reply]

cantik.....mmg kena sngt ngan bj tu...

Miss N and Mr N said...[Reply]

@orked violet @ SYA hahah..gigih ok ulang baca blk. celah mana yg tak sabar nk kawen tu. rupanya ayat last skali. hahha. anyway...lace tu nnt jahit jelujur suka ati je kt baju tu. hihi...jahit ikut keliling bunga yg da potong tu.

@cik mah tu la..kaler dia mmg da sesuai sgt2. cuma design lace gitu yg susah nk potong amik bunga.

cik hani said...[Reply]

canteknya.. gabungan merah n wrna seakan merah tu..

suka..