Wednesday 24 July 2013

Menu semalam

mood utk update blog..adalah tahap kritikal. 
ish2.. ni gara2 terjebak dgn new drama series.. Royal Pains.
Memula tgk kt hypptv je... and now da merebak kt opis plak. 
2minggu keje mlm..i dok marathon Royal Pains je. now baru smpai season 3....tak sbar tggu smpai season 5.
Hari ni last keje mlm. next 2 week keje siang plak.. i guess..smbung marathon lps raya la plak. 
wuwuwuw. patut bila keje shift mlm.. i leh marathon update blog... buat schedule entry siap2. hihi. nmpknya.. tugas update blog di bawa ke shift siang la plak. bnyk sgt benda nk share sebenarnya.. 

da ter addicted plak ngn series ni. bley la replace greys anatomy lps ni (yg akan tamat tak lama lg)

Anyway.. ari ni nak share resepi..
Special utk Sis Mimy..

Semalam berbuka ngn sotong butter, masak lemak kobis, air milo cincau wif vanilla ice cream.



tada....
resepi campak2 je... da tak sempat nk google resepi.. so hentam je la..
sotong butter tu...nmpk kurang menyelerakn je kan.. agagaga

Sotong Butter:
4 ekor sotong.
3 ulas bwg putih -cincang
5biji cili padi - cincang. ikut la nk pedas manas
2 tgkai daun kari
1sb butter
1/2cwn susu segar.

sotong tu lepas cuci..i goreng kejap dlm minyak.. dlm 30-40 saat je.. agak2 sotong da kecut skit.. terus angkat. SEPATUTNYA... sotong tu golek2 dlm tepung gandum..and goreng. baru la kuah butter tu jadi pekat nnt. ni i hentam goreng togel gitu jer. ahaha

dlm kuali lain..cairkn butter..then tumis bwg putih, daun kari,cili padi.. bila sume da layu.. leh masukkn susu. tggu smpai didih.. masukkn garam. then last skali baru masukkn sotong. 

Itu je la resepi plg simple. nmpk pon cair jerrr... tp kalo nak best... tolong la ikut resepi kt SINI. terbaik kot gambar kt sini. Nnt i nk try buat chicken butter plak.. ikut resepi SINI. hikhikhik

Kobis masak Lemak:
ni 1st time dlm hidup i masak resepi ni. ahahaha.. penangan dok baca blog.. terus teringin.
1/4kobis, carrot, 1 kotak santan, fish cake, ikan bilis, bwg putih, bwg merah, cili merah.
First.. i just masukkn santan + air, bwg putih and merah, cili merah. masak dulu bahan2 ni atas api kecik.
kaco sentiasa..smpai nk mendidih.. then masukkn ikan bilis yg ditumbuk kasar. da bau wangi and mendidih..leh la masukkn kobis, carrot, fish cake, garam. senang jerrr.

Air milo cincau:
air ni selalu kitaorg order kt foodcourt alamanda. sedap giler okeh!
bancuh milo kaw2, letak ice. masukkn cincau....then atas tu letak ais krim vanilla. perghh.. nikmat ok. 
tak sangka cincau mmg bley masuk ngn milo. hikhikhik. 

ok.. tu je la.. kelam kabut taip entry ni. 
skang ni.. kul 8pg je da sharp cabut blk rumah.. sbb nk tgk laki g keje. 
dpt salam peluk cium dia pon jadi la..... 
urghh... i'm still adjusting myself to his new work schedule. 
My husband now officially keje 5days per week. 
Isnin smpai jumaat...and his shift will be 6.30pg -3.30ptg.
hukhuk..i lg suka dia keje shift lama.. yg 3 hari keje..3 hari cuti tu. huwaaaaaa... :(

ok la..x sabar nk blk.. gonna enjoy my 4days off. rabu-sabtu
nak kemas rumah..nak kemas rumah... nak kemas rumah... hihi
opss... ngn nak survey and berangan pasal kc. huhi.



4 comments:

Mimy Hamid said...[Reply]

tq nolly darling...awesome resipi...ye nakbuat kobis lemak gak petang ni hehehe

Orked said...[Reply]

milo cincawww??? nak kene try bLk nih. arini xpose. lapa je memanjang kt office. huhu

Miss N said...[Reply]

@Mimy Hamid hihi.. disebabkn tgk k.mimy buat udang butter tu yg terus teringin nk mkn sotong butter. hihi

@orked violet @ SYA syaa...da try blom milo cincau. slalu nolly order kt food court alamanda. sedapp sgt. hihi

Han Hanni said...[Reply]

Milo cincau ng vanila eskrim mmg kombinasi yg sedapppp..