Monday, 9 December 2013

Banjir..

Semoga mangsa2 banjir di kawasan pantai timur di permudahkan segala urusan.
Sayu hati tgk gambar yg di share kt fb..
tak terbayang kalo terjadi pada diri sendiri.

dulu2..masa we all baru pindah masuk rumah...tak bape nk habis kemas brg lg.. bnyk sgt brg..
so, kebanyakan barang i letak di kawasan courtyard tgh rumah...da letak bumbung polycarbinate, tp still...kalo hujan..air lalu turun ke bawah masuk ke saluran air dalam lantai..

ada satu hari...hujan lebat sgt.. we all tak buka penutup lubang air tu...tetiba tersumbat pulak lubang tu...maka...banjir la kawasan courtyard tu... waaaa..sedih gila...ada microwave hadiah kawen masuk air...tp sikit je la...dalam sejengkal gituu... tp banyak jugak brg lain yg kena..antaranya sijil2 i. habis kembang mambang segala transcript result masa kt U dulu. ada juga buku2 yg we all beli kt BBW tahun lepas...


my fav book.. juices cookery book..
sedih sgt....meleleh air mata i masa selak sehelai2....

tahun ni pegi BBW, i da beli ganti...kecik sket, dan  bukan hard cover...tp content lebih kurang sama jer..
baru rasa tak terkilan... kalo tak.. asyik teringat2...asyik sedih jer...

semalam...my schoolmate share gambar keadaan rumah dia di kemaman.
speechless.... bila tgk gambar ni....


seriously??? masyaAllah....sedihnya..
kalo i kat tempat dia.... mungkin da jual rumah kot? haish..tak tau la kalo kena kt i mcm mana...
mmg minta sgt ubat lupa ingatan.....kalo boleh..tanak ingat da kehancuran buku2 ni semua.

i baru satu buku yg kembang pon da sedih melampau... ni plak kalo mcm ni???
Ya Allah... berikanlah kekuatan kepada semua mangsa banjir..kurniakanlah ganjaran yg lebih baik utk mereka. :(

kalo barang elektrik mungkin ada harapan nk baiki dan pulih..walaupon mahal..boleh beri baru, tilam ke..perabot ke...tp kalo buku.. seriously..rasa terkilan sgt. bukan sng nk bley kumpul dan beli balik semua buku. tp Alhamdulillah..my fren ni sgt redha..masih mampu lg tersenyum indah bergambar dlm rumah dia. tabah betul dia dan keluarga. tambahan pulak..ni tahun kedua rumah diorg dilanda banjir.



2 comments:

Petak Bunga said...[Reply]

takziah buat semua mangsa banjir..

yuyuy akley said...[Reply]

Aduhaii sedihkan.. Jom membantu apa yg termampu..