Thursday 19 December 2013

Still Alive

huhu.. lama betul tak update blog. 
hari ni baru la rasa free sket... almaklum la...last day kerja. 
Alhamdulillah... kenduri kesyukuran dan housewarming party da selamat dijalankan hari sabtu lepas. 
Legaaaaa gila.. hahaha. still survive. 
tp rasanya tobat da kot nk buat kenduri besar2...muahaha..padahal jemputan 200org jer.
Penat gilaaaaaaaaaa... hahah.. cant imagine kalo ada anak 20-30tahun akan dtg..pastu nk handle kenduri kawen plak. patut la my mom, lps je kenduri kawen anak2 dia..mesti demam seminggu. wuwuw. 

unless..kalo ada duit berkepuk2..bley la hire event planner..pastu upah org gaji ramai2 kemas umah.
haa...tak de la penat sgt..just layan tetamu je..tak payah nk fikir kemas rumah, nk topup food etc..

ok la..nk perabih entry ni cpt2...start taip dari 2pg lagi...tp smpai nk habis keje tak habis2 lg taip.
Nanti i review pasal kenduri ye... fyi, takde sekeping gambar pon i snap pada hari kejadian. haha..betapa sibuknya tuan rumah hari tu... mmg tak smpt langsung nk snap2 pic. hihihi.

Puding laici

I hanya order nasi lemak biasa je dari catering. (nasi lemak, sambal ikan bilis, telur rebus, kacang goreng, timun)
Makanan lain i masak sendiri:
Ayam goreng berempah - 15ekor ayam
Puding laici, 2 kek coklat, Puding roti + kuah kastard, donut, sirap limau.

nmpk mcm sket je menu..tp penat la juga dok berkuntau kt dapur..dgn badan tak bape sihat dan tak cukup rest. 

Hari ni nak share puding laici super sedap. kahkah...sape lg nk puji selain diri sendiri kan...
Ni mmg resepi campak2 jer...untuk dapatkn agar/puding yg lembut (tak keras sgt..tak berair sgt) kena ikut formula i ni. muehehe.

1 paket agar2 strip
1 cawan gula
8 cawan cecair.

guna je basic formula ni..nescaya..puding anda akan dpt tekstur yg paling best....lembut jer..tp tak berair dan tak lembik. puding pon tak terlampau manis... manis2 buah gitu.

Utk puding laici kt atas i guna bahan tambahan:
1 tin laici
1 tin susu sejat

kalo guna 1tin laici dan 1tin susu sejat, bley guna utk 2 paket agar2 strip. so, gandakn je basic formula kt atas tu. buah laici dan air laici i blender halus dulu. then...terus campur sekali dgn susu sejat. 

mula2... masak agar2 dgn air. (1paket agar2 + 4cwn air). Setelah agar2 larut, then masukkn gula dan simpulan daun pandan. lepas gula larut, bley la tapis agar2 tu....kot2 la ada bendasing ke kan.  lepas tapis...masukkn blk dlm periuk, then tambah laici blender dan susu sejat tu.. jangan lupa sukat dgn cawan..sbb kita nak kena masukkan 4cawan cecair lg. (dlm kes i ni..kena masukkn 8cwn cecair lg..sbb da gandakn resepi). kalo tak cukup, bley la tambah susu segar, or tambah air biasa jer. panaskn sampai mendidih, then bley tuang dlm acuan. mihmih...

gambar kt atas tu..ada lebihan masa kenduri ari tu... telupa nk potong kot..ke mmg sengaja biar dlm peti ais. 
huhi... satu bekas ni, i hadap sorang pon tak sedar. tetiba je da habis licin. hihihi. kena buat stok lepas ni. 

lps ni nk buat eksperimen puding lain plak.. letak custard ke, roti ke, oreo ke. guna je formula yg sama. kalo nk guna serbuk oreo..larutkn dulu dlm air, then bley la sukat smpai cukup 8 cwn cecair. bley la nk tambah benda2 lain mcm telur ke, santan, susu segar. letak je la ape2 pon..kita yg nk mkn kann. hihi

baru je habis handle kenduri rumah sendiri..tetiba i kena handle potluck utk team i plak. haiishh..stress betul.. nasib la bos da bg duit siap2. ptg ni tggl order je ape2 yg patut. huhi..


2 comments:

yuyuy akley said...[Reply]

Alaaaaaa.. Xde gambo... Kecewa kecewa heh.. Br nk tgk keseksian ayam grg berempah.. Gila la nk cuci 15 ekor ayam.. Patah pinggang.. Wahh team wat potluck ek.. Bestnya!

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...[Reply]

15ekor? Huhu terkesima....
Mesti ada kuali besar punye ni kan? Hehe...saya kt umah ni nak jamu 20org tetamu pun mmg avoid lah goreng2..sbb malas nk menggoreng ulang2...haha. Padahal 20orang je... ;)